Radio espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, tym razem mam problem z podlaczeniem radia wydaje sie to troche glupie a jednak... podlaczam wszystkie kable przekresam klucz w stacyjce i nic wogole radio nie reaguje byl pewien moment ze wszystko dzialalo do kiedy nie wylaczylem samochodu. Od tamtej pory ani rusz mam nadzieje ze radio nie zostalo przepalone w kazdym razie wszystkie bezpieczniki sa cale w radiu rowniez prosze o pomoc...

a bezpieczniki na kablach za radiem też sprawdzałeś?
A jak miałeś wcześniej podpięte radio? bezpośrednio z Aku? czy grało tylko po przekręceniu kluczyka, a z aku szło tylko minimalne napięcie na podtrzymanie pamięci?

Pozdr.

bezpieczniki na kablach? a gdzie one dokladnie sa bo moze sprawdzalem. Wlasnie nie wiem poprzedni wlasciciel mowil ze jego radio gralo tylko ze wyjal przy sprzedazy samochodu, probowalem na wszystkie mozliwe sposoby zauwazylem tez ze sa dwa czerwone przewody jak sie je zlaczy to awaryjne sie wlaczaja i alarm...

Cytat:
2010-06-07 18:54:02, michal229 pisze:
bezpieczniki na kablach? a gdzie one dokladnie sa bo moze sprawdzalem.

Nie pamiętam jak dokładnie tam wygląda to podłączenie, bo moje zmieniałem jakiś czas temu, ale na kablach z zasilania powinno być coś w tym stylu:
bezpiecznik

Zasilanie powinno iść na 3 kablach:
czerwony - zasilanie normalne 12v,
czarny - minus,
żółty - zasilanie pamięci (niezależne od stacyjki) chyba ok.3v

Oprócz tego kabel chyba niebieski lub fioletowy do wysuwania anteny. Reszta to kable głośników.
Poszukaj wszystkich, może któryś sie obluzował i ma zwarcie.

Pozdr.

hmm tego nie sprawdzalem a gdzie dokladnie te bezpieczniki na kablach znajde?

Czasem jest odwrotnie z zoltym i czerwonym ale pamiec to takze 12V.

wlasnie byle popatrzec jak to wszystko wyglada i sprobowalem podlaczyc wszystko jeszcze raz sasiad pokazal mi ktory przewod jest "pradowy" a radio znowu ani rusz. Mam nadzieje ze radio nie jest spalone bo mam je dopiero 2 dzien

Radio samo w sobie to znaczy wewnątrz też powinno mieć bezpiecznik i może on strzelił jeśli wystąpiło jakieś zwarcie

Cytat:
2010-06-07 20:53:46, Blister pisze:
Radio samo w sobie to znaczy wewnątrz też powinno mieć bezpiecznik..

b.często ma taki typowy-samochodowy "na plecach"

jednak w jednym przewodzie nie mialem napiecia przez to ze wyjalem bezpiecznik juz jest wszystko ok z drobna pomoca jakos podolalem musze przyznac ze calkiem niezle gra

Cytat:
2010-06-07 22:24:19, michal229 pisze:
jednak w jednym przewodzie nie mialem napiecia przez to ze wyjalem bezpiecznik

ważne że już działa
Pozdr.

Witam,

Chciałbym zapytać - czy w Espero jest "standardowa" kieszen na radio?

Mysle o wymianie ponieważ w naszym aucie nie ma CD/mp3 a czasem fajnie poza Trójką posłuchać swojej muzyki.

Przykładowo takie cuda:

radio1

radio2

Tylko że radio wygląda jakby było grubsze/wyższe.
Czy jest to inny standard? Widziałem również radia z takimi otworami - jakby montażowe. Czy takie radio bedzie pasowało?

Z gory dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
R

Jak wkleisz te linki porządnie to się wypowiemy nt. tych odbiorników.

Ale TAK, w espero kieszeń jest standardowa.

-----------------
czasem tu zaglądam

Przepraszam - teraz powinno być dobrze.

radio1

radio2

Witaj

Ja ostatnio tez wymieniałem Swoje stare radio z ktorym kupilem autko na nowe i kupilem pionera i pasuej od razu bez jakich kolwiek przerobek. Wiec Ty tez nie powinnej miec najmniejszego problemu.

pozdrawiam

Cytat:
2010-12-01 22:41:47, as1799 pisze:
Witaj Ja ostatnio tez wymieniałem Swoje stare radio z ktorym kupilem autko na nowe i kupilem pionera i pasuej od razu bez jakich kolwiek przerobek. Wiec Ty tez nie powinnej miec najmniejszego problemu. pozdrawiam

Problemem może być kostka, a właściwie jej brak.
Jeżeli radio masz oryginalne Daewoo to w 99.9% masz kostkę DU zamiast ISO.
Wystarczy przejściówka DU <---> ISO i po problemie