Problem z nagrzewaniem silnika - Corolla 1.4 D4D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
podczas ostatnich mrozów obserwuję że silnik nie łapie odpowiedniej temperatury.
Nawet po przejechaniu ok 100 km wskazówka temperatury silnika nie przekracza ok 60 stopni.(ok połowa zakresu 90 stopni)
Czy to norma przy tych silnikach czy coś się chrzani?
Może macie jakieś pomysły żeby auto lepiej się dogrzewało (czy pozostaje osłonić chłodnicę kartonem)

Pomacaj dolny wąż z chłodnicy czy termostat nie puszcza przypadkiem za wcześnie.
Pozdro.

Cytat:
2010-12-01 18:32:32, Szweju pisze:
Witam podczas ostatnich mrozów obserwuję że silnik nie łapie odpowiedniej temperatury. Nawet po przejechaniu ok 100 km wskazówka temperatury silnika nie przekracza ok 60 stopni.(ok połowa zakresu 90 stopni) Czy to norma przy tych silnikach czy coś się chrzani? Może macie jakieś pomysły żeby auto lepiej się dogrzewało (czy pozostaje osłonić chłodnicę kartonem)

Sprawdz termostat czy sie domyka.
Ale niestety tam jest problem z nagrzewaniem.Kiedys jechalem takim autem z Katowic do Gliwic przy -20 i zmarzlem jak pies.
Silnik jest tak sprawny i maly ze niewiele ciepla zostaje na ogrzewanie.
Jedyna metoda to webasto.

Nie wiem czy to jest prawidłowe ale im większa prędkość tym większa temperatura silnika i temp. wewnątrz samochodu. Jeśli tylko stanę w korku lub zmniejszam prędkość na dłuższą chwilę to momentalnie temperatura silnika spada i w środku auta robi się chłodno

Cytat:
2010-12-03 21:16:35, Szweju pisze:
Nie wiem czy to jest prawidłowe ale im większa prędkość tym większa temperatura silnika i temp. wewnątrz samochodu. Jeśli tylko stanę w korku lub zmniejszam prędkość na dłuższą chwilę to momentalnie temperatura silnika spada i w środku auta robi się chłodno

Tak to niestety wyglada.Osobiscie bym wyjal termostat i jezeli sie domyka tzn ze tak juz bedzie.
Na pocieche dodam ze w moim 2.0 tdci jest tak samo tyle ze przy nizszych temperaturach.Kiedy wskazowka temperatury leci w dol zalacza sie webasto i dogrzewa.Klima automatyczna trzyma temperature wewnatrz auta,ale widac ze na postoju wskazowka spada ,a termostat mam dobry.