Czasem blokujące się drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Dokładnie nie chodzi o same drzwi jak chyba o zamek, czasem mam tak, że od pasażera (przymarznie ?) i gdy się nie otworzy centralnym to daje dziubek w środku do góry, lecz przy otwieraniu klamką on się chowie i drzwi się nie chcą otworzyć. Troche dziwne, bo co ma jedno do drugiego, że przy otwieraniu się zamyka.

Wtedy pomaga taka operacja:
Włożenie kluczyka do zamka oraz przekręcenie (dziubek do góry) i tak w tej pozycji trzymać kluczyć i otworzyć klamką, wtedy sie nie chowie dziubek i drzwi się otwierają po tym juz działają w miare sprawnie.

Co tam może przymarzać ?

[ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2010-12-28 09:22:17 ]

Mam to samo. Jest tam jedna taka sprężynka dwupozycyjna, albo Ci ona spadła, albo trochę przyrdziewiało,w zimę przymarzło i sprężynka nie utrzymuje dżingla w pozycji otwartej, stad ta przypadłość. Delikatnie mi na zimę pomogło podlanie WuDe40, ale jest to zabieg krótkotrwały.

Albo wymiana sprężynki z oczyszczeniem zamka z rdzy i starych smarów, albo wymiana zamka.

Cytat:
2010-12-28 12:52:55, taboon pisze:
Albo wymiana sprężynki z oczyszczeniem zamka z rdzy i starych smarów, albo wymiana zamka.

Raczej wymiana zamka - ok. 60 zł ...bo w dzisiejszych czasach samej sprężynki od takiego zamka nie dostaniesz.

I tak dobrze, że można jeszcze kupić same zamki i samemu je wymienić ...w serwisie to by ci od razu wymienili ...całe drzwi