[MkVII] Centralny zamyka drzwi po odpaleniu silnika?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , przejrzałem kilka tematów o centralkach ale takiego problemu nie znalazłem , mianowicie po przekręceniu kluczyka i odpaleniu silnika po około 5 sekundach zamek centralny zamyka drzwi, tak samo dzieje się po wyłączeniu zapłonu, 5 sekund i zamyka. Raz już mi się zdarzyło zatrzasnąć przez to kluczyki , może ktoś miał podobny problem, albo wie o co tu biega

Prawdopodobnie ktos zalozyl jakis nie fabryczny alarm z taka funkcja - tez mialem takie cos w jednym z aut.

No własnie niekoniecznie. U mnie też tak jest "od nowości". Jak go kupiłem to już tak miał - a alarmu niet. Centralkę do sterowania zamkiem z pilota sam dokładałem i dalej jest to samo.
W instrukcji od centralki jest sposób na wyłączenie "save lock", ale nie ma różnicy - dalej się zamyka. To musi być coś pokombinowane w instalacji od zamka... chyba...

PS Ja też już kluczyki zatrzasnąłem - co lepiej na odpalonym silniku. Całe szczęście że pod domem.

hehe ja własnie też na zapalonym : P a co do sprawy to takie akcje dzieją sie od roku gdzies a samochod mam juz z 4 lata , wydaje mi sie ze wszystko zaczelo sie jak wlasnie kolo roku temu kilku specow spawalo mi podłoge wewnątrz samochodu , myślałem ze może ruszyli coś w skrzynce bezpieczników ale sie na tym średnio znam

Pewnie przy spawaniu zrobili Ci jakies zwarcie w instalacji. Rozbierz instalke w okolicy gdzie spawali i szukaj jakiegos zwarcia miedzy kablami lub do masy A jak gasisz silnik to sie otwiera? Pozdro!

Nie wiem jak u Dziqu10, ale u mnie to wygląda na "zaplanowaną" funkcję. Zamek nie wariuje na zasadzie otwarty/zamknięty, tylko chwilkę po uruchomieniu silnika zamyka się. Jak się go otworzy z pilota i nie otworzy drzwi to też się zam zamyka po kilku sekundach. Mam już drugą instalkę zarówno w drzwiach jak i w podłodze, ciągle jest to samo.
Ale ja się już przyzwyczaiłem...