Leganza - nie działa pilot, szyby i radio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaczęło się od tego że przestało działać radio po odłączeniu aku i ponownym podłączeniu. Teraz nie działają szyby. Podejrzewam kable bo jak poruszam je w przelotce drzwi to czasem ale coraz rzadziej działają. Zdjąłem więc boczek drzwi żeby zobaczyć co nie gra i po poskładaniu pilot nie funkcjonuje tzn. zamyka wszystkie drzwi prócz kierowcy. Z kluczyka zamykanie działa. Dodam że odłączyłem głośnik od drzwi kierowcy choć zapewne nie ma to wpływu na działanie pilota. Bezpieczniki OK. Jakieś sugestie? Tylko nie piszcie że mam odwiedzic elektryka bo pewnie tak zrobię, ale zanim to nastąpi to może poradze sobie z tym samemu jeśli to jakaś pierdółka.

Cytat:
2011-02-05 13:00:54, archive15 pisze:
Zaczęło się od tego że przestało działać radio po odłączeniu aku i ponownym podłączeniu. Teraz nie działają szyby. Podejrzewam kable bo jak poruszam je w przelotce drzwi to czasem ale coraz rzadziej działają. Zdjąłem więc boczek drzwi żeby zobaczyć co nie gra i po poskładaniu pilot nie funkcjonuje tzn. zamyka wszystkie drzwi prócz kierowcy. Z kluczyka zamykanie działa. Dodam że odłączyłem głośnik od drzwi kierowcy choć zapewne nie ma to wpływu na działanie pilota. Bezpieczniki OK. Jakieś sugestie? Tylko nie piszcie że mam odwiedzic elektryka bo pewnie tak zrobię, ale zanim to nastąpi to może poradze sobie z tym samemu jeśli to jakaś pierdółka.

Czyli pilot funkcjonuje. A jak sie zachowuje centralny jak zamkniesz drzwi kierowcy ? Całkiem możliwe że masz pęknięte kable w wiązce.

-----------------
czasem tu zaglądam

Też zaczynam to obstawiać. Nie mam też podświetlenia przycisków sterowania szybami. Pytanie tylko czy wymiana wiązki jest mocno problematyczna?

Cytat:
2011-02-05 20:18:17, archive15 pisze:
Też zaczynam to obstawiać. Nie mam też podświetlenia przycisków sterowania szybami. Pytanie tylko czy wymiana wiązki jest mocno problematyczna?

Nie masz co obstawiać - na 1001 % przerwały się żyły w przewodach. Brak podświetlania przycisków sterowania szybami to 100% dowód.

Drzwi otwierane najczęściej, koreańskie gówniane przewody zrobiły swoje i koniec.

Wymiana wiązki drzwi kierowcy ...w espero jest przejebana - to w Leganzie (z racji wypasu modelu) będzie jeszcze bardziej przejebana

Po wymianie - nowej wiązki ...już nie kupisz (była szansa jeszcze jakieś 7 lat temu )
Czeka Ciebie naprawa wiązki tj. przedzwanianie poszczególnych kabelków, wycinanie, sztukowanie, lutowanie - BBbbeeeeeeeee......

Wiązka jest do dostania choć nie ta strona kabelki
Jak widać wtyczka jest najprawdopodobniej w karoserii i od tego miejsca poprzez harmonijkę gumową są przeprowadzone do drzwi przewody.
Zastanawiające jest że lusterka działają i centralny z kluczyka. Mają zasilanie z innej żyły niż siłownik pilota i szyby?

Cytat:
2011-02-06 08:56:15, archive15 pisze:
Wiązka jest do dostania choć nie ta strona

...coś nieprawdopodobnego

Cytat:
Zastanawiające jest że lusterka działają i centralny z kluczyka. Mają zasilanie z innej żyły niż siłownik pilota i szyby?

Nie ma w tym nic dziwnego... w takiej wiązce będzie ok. 20 przewodów a Tobie przerwał się 1 może 2.

Otwórz drzwi "jak szeroko" i poruszaj harmonijką we wszystkie strony - może przerwane przewody chwilowo się złączą i to co opisywałeś zacznie działać...

Cytat:

Otwórz drzwi "jak szeroko" i poruszaj harmonijką we wszystkie strony - może przerwane przewody chwilowo się złączą i to co opisywałeś zacznie działać...

W najgorszym wypadku będzie zwarcie i zjara Ci się samochód.
Ja bym rozłożył i zobaczył.

Cytat:
2011-02-06 12:30:39, Ikarus260 pisze:
Ja bym rozłożył i zobaczył.

Czy ktoś już się w to bawił?