Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-12-21 20:26:57 Po nowym roku będę musiał kupić TV (chwilowo zostałem bez ) i szukam jakiegoś dobrego modelu LCD 26" w cenie do 2tys.
Przeglądałem informacje o różnych modelach, sprawdzałem dane techniczne i wstępnie zastanawiam się nad: LG 26LC2R lub LG 26LC3R LG 26LC51 Panasonic TX-26LE7P Na który z nich najlepiej się zdecydować , a może jakiś jeszcze inny? Czy czas reakcji matrycy 8ms nie jest za duży i nie będzie smużenia? I czy ktoś wie czym się różni PIP od PAT?? |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2007-12-21 22:42:51 a dlaczego LCD, weź sobie plazmę, myślę że wyjdzie taniej i lepiej |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2007-12-22 00:01:43 i na dodatek plazma żre o wiele więcej prądu, tak abstrahując od tematu jakbym miał się decydować na plazmę to wolałbym poczekać na technologię OLED, która już miejmy nadzieję w niedługim czasie zdominuje rynek.
[ wiadomość edytowana przez: teltom dnia 2007-12-22 00:06:03 ] |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-12-22 12:34:01 Plazmy zaczynają się od 32" - na tyle nie mam miejsca , a niedługo będę musiał jeszcze gdzieś wstawić łóżeczko dziecięce
Z prądem plazmy też słabo wypadają - LCD ciągnie od 90W do max 150W , plazmy zaczynają się od 200W. Może ktoś ma w domu jakiś dobry TV który mógłby polecić? |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-22 12:44:57 Na marginesie - poza wielością, jakie są argumenty za lcd w porównaniu do "normalnego" tv? |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-12-22 13:02:08 Dla mnie głównym argumentem jest wielkość.
Pomijając wielkość to telewizory CRT chyba nie obsługują telewizji wysokiej rozdzielczości. W tej chwili poza ceną nie ma żadnych argumentów za CRT |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-22 13:18:49
2 niszowe modele Samsunga i Philipsa (Philips 32PW9551)obsługują HD. Nie wiem, czy jeszcze są w sprzedaży bowiem jak wiadomo - nie były trendy i na czasie - tak zadecydowali marketingowcy, bo napewno nie rynek. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-12-22 14:07:40
Takie same jak za kolorowym w stosunku do czarno-białego. Czy telewizorem 50 Hz w stosunku do 100 Hz. Po prostu wchodzą nowe technologie i wypierają stare. Poza tym wejdź do Media Markt, Saturna czy Euro i spróbuj kupić teraz "normalny" tv. Szczęścia życzę. W temacie wątku natomiast. Ja wybrałem LCD. Plazma ma swoje wady i mi po prostu nie leży. Szkoda Slawekk, że nie masz miejsca na większy. Wg mnie jeżeli w tej wielkości jakiej szukasz kupisz jakikolwiek z wiodących firm będzie dobry. Po prostu kup najlepszy (najbardziej wypasiony) z tych na jaki Cię stać i już. A tych bajerów i technicznych możliwości na które teraz zwracasz uwagę i tak nie będziesz pewnie używał. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-12-22 14:16:28
Właśnie zastanawiam się nad PIP - ma to ktoś i używa? Wydaje mi się to przydatne... No i te 8ms - nie za duże to będzie opóźnienie? Jakbym się chociaż o te 8ms dowiedział jak to wygląda w praktyce to chyba już bym sie zdecydował. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-12-22 14:27:06 8ms zapewnia dobra jakosc animacji na ekranie, smuzenie mozesz miec tylko delikatne przy np. graniu w super szybkie gry na ps3 itd... |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-12-22 14:33:27 dobry tel crt bije na głowe KAZDEGO lcd pod względem jakosci obrazu(wieksza paleta barw lepsza czerń) tylko plazma moze sie równac z crt
poza tym lcd to skarb w czystej postaci ale dla sprzedawców(to jedna z niewielu technologii którą mozna sprzedawac uszkodzoną z pewną iloscią hotów lub martwych pixeli) nizsze koszty przechowywania- mniejsza powierzchnia zajmowana w magazynie, nizsza masa Poza tym lcd pracuje poprawnie tylko w natywnej rozdziałce -powyzej i ponizej - jak dla mnie obraz jest nie do przyjęcia |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-12-22 22:00:25
ja mam w monitorze lcd 1650x1050 pikseli, oglądam bez żadnego problemu filmy o znacznie niższej rozdzielczości. Nie widzę dlaczego crt miałby tutaj być lepszy... |
rudi Espero Wloclawek | 2007-12-22 22:36:21
Racja z tym że nie posiadając obecnie CRT wybrałbym dobry i duży LCD ale ten kosztuje ok. 5 tys. zł natomiast mając dobry CRT przechodzenie obecnie na LCD lub Plazme wydaje się bez sensu. Dobry CRT 32 panorama kosztuje obecnie mało tyle że miejsca troche zajmuje to fakt. LCD ma swoje zalety ale ma też wady i jako monitor to OK. ale TV to troche dyskusyjna sprawa ale postęp jest błyskawiczny i za rok 2 o CRT chyba wogóle rynek zapomni. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-22 23:11:49 Lothaar - 99% TV CRT daje lepszy obraz z TV analogowej w porównaniu do LCD/Plazm. Co innego w HD ale tylko dlatego, że CRT HD są niedostępne. Nie klienci tak niestety wybrali, a producenci! |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-22 23:44:13
Bzdurny argument - między cz-b a kolorowym nie trudno jest zauważyć różnicę, między 50 Hz a 100 Hz juz trochę trudniej, a między lcd a "zwykłym" tv - ja nie widzę żadnej. Mało tego - spotkałem się z opiniami (nawet potwierdzonymi w tym wątku), że z lcd nigdy się nie uzyska takiego obrazu, jak z crt. Więc argument o "nowych technologiach" jest lekko śmieszny dla kogoś, kto ma 50 metrowy salon i nie musi wieszać tv na ścianie... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-12-23 00:02:06
To nie są opinie - to prawda jest. Dlatego szanuję mego 13-sto letniego Elemisa, w którym do tej padł tylko 1x zasilacz. Ojciec 16-sto letniego Panasonica nigdy nie naprawianego oddał za darmochę tylko dlatego, że brat kupił plazmę i pchnął mu za 500 zł 100Hz 4-ro letniego CRT. W moim Elemisie różowa plamka wyłazi z boku, a w Panasonicu obraz stracił już ostrość - zapewne 2 min. regulacji by pomogło. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-23 00:38:41 Czyli poza zajmowanym miejscem i ew. "pokazaniem się" przed nie_wiadomo_kim lcd w niczym nie jest lepsze od crt? |
Michal-500 Clio Sosnowiec | 2007-12-23 00:56:19
Dokładnie! 19-letni Panasonic moich rodziców (kupiony w Pewexie za dolary też tracił ostrość, ale wystarczyło go podregulować 1 pokrętłem i wyświetla jak nówka! Obraz jest z anteny balkonowej, co prawda 6 programów, ale żyleta! |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-12-23 10:17:42
Nie masz wpływu na nowe technologie... Po prostu wchodzą czy Ci się to podoba czy nie i ja nie widzę w tym nic śmiesznego... A ktoś kto ma 50 metrowy salon to już dawno ma w piwnicy swojego domu profesjonalną salę projekcyjną albo dawno przeszedł na projektor obrazu i telewizor wieszany na ścianie go w ogóle nie kręci...
I słusznie ale jak już elemis odmówi współpracy staniesz przed takim samym wyborem jak Slawekk... Po prostu nie będzie już innych telewizorów. Cała ta dyskusja jest o czymś na co nie mamy wpływu. Możecie gdybać godzinami nad CRT czy LCD a nie zmieni to faktu, że odchodzą w zapomnienie. I współczuję tym, którzy LCD czy plazmę kojarzą jedynie z chęcią pokazania się temu czy tamtemu. Ja wszystko jak kupuję to dlatego, że chcę i gówno mnie wtedy obchodzą znajomi i ich zdanie. A tak przy okazji to już Slawekk sie na coś zdecydowałeś czy dałeś sobie spokój z zasięganiem opinii na forum... A może pod wpływem cennych porad poszedłeś to jakiegoś komisu i kupiłeś za grosze stare ale ciągle jare CRT. |