Kontrolka alarmu /immobilizera ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie już zgłupiałem czy kontrolka w obudowie kolumny kierowniczej jest wyłącznie od sygnalizowania stanu alarmu uzbrojony/ nieuzbrojony ? czy też informuje dodatkowo o stanie immobilizera ? Pytam gdyż miga mi podczas jazdy wcześniej tego nie miałem. Auto odpala normalnie czyli wygląda tak jakby immobilizer zachowywał się normalnie ale czy na pewno ? Jeżeli nie wyłączałem immobilizera z pilota to auto nie pozwalało się odpalić a tu jest wszystko ok. Dodam że odłączałem międzyczasie kostkę od komputera i odłączałem akumulator czy to mogło spowodować taki stan rzeczy ? Dzięki za pomoc

Coś kolego kręcicie .
W Espero nie ma czegoś takiego jak kontrolka immobilisera, a tym bardziej nie możliwości wyłączenia go z pilota .

Kontrolka jest tylko i wyłącznie od alarmu. Jeżeli coś tam możesz z pilota włączyć czy wyłączyć, to znaczy że alarm odcina coś, że silnik nie może odpalić.
Nie jest to w każdym razie immobiliser

czyli immobilizer tylko w kluczyku plus do kompletu pierścień wokół stacyjki. Pewnie masz racje, ale powtarzam tylko to co nagadał mi facet w komisie jak kupowałem auto. Twierdził ze mam podwójny immo jeden w kluczyku drugi w alarmie. Ale to może tylko takie określenie na funkcje alarmu. W każdym razie nie mam sie czym przejmować ? a możne to jakiś tryb serwisowy alarmu

takiemu stanu rzeczy winny był zaśniedziały bezpiecznik od alarmu,u mnie umiejscowiony pod kolumną kierowniczą,a dokładniej to za skrzynką bezpieczników.

się podepnę ..

Ktokolwiek widział , ktokolwiek wie :

Oryginał SEAT - co to za kontrolka ?:

Umiejscowiona w przedziwnym (jak na kontrolkę) miejscu - na boku lewego nadkola (oczywiście wewnątrz pojazdu ) - jak widać , czasem świeci

Przypadkiem nie sygnalizuje on uszkodzonego czujnika otwartych drzwi? wygląda jak problem z podświetleniem kabiny.

Zdjęcie zainspirowało mnie do poszukiwań i w mazdach ten rysunek informuje o działaniu czujników ruchu w kabinie. Prawdopodobnie dla tego czasem ta kontrolka świeci(gdy jest ruch w aucie), a czasem nie.
Pozdrawiam.

Cytat:
2011-03-13 23:48:52, virus25 pisze:
Zdjęcie zainspirowało mnie do poszukiwań i w mazdach ten rysunek informuje o działaniu czujników ruchu w kabinie. Prawdopodobnie dla tego czasem ta kontrolka świeci(gdy jest ruch w aucie), a czasem nie. Pozdrawiam.

Dziękuję

Tak z grubsza wnioskowaliśmy, że to coś powiązanego z alarmem lub tp. ale pewności nikt nie miał nijakiej

/seat to nie mazda wprawdzie ale piktogram to piktogram -znaczący % szansy na zgodność jest /

Dobry nocy

Zobacz tą aukcję:

http://allegro.pl/nissan-primera-p11-2-0-td-wlacznik-alarmu-i1499477706.html

Taki klawisz miałem w primerze, służył on do odłączania detektorów ruchu w samochodzie. Alarm mogłeś włączyć, a odłączyć czujki ruchu, np.jak zostawiłeś psa w aucie... Co prawda to nie seat, ale podobieństwo jakieś jest....

[ wiadomość edytowana przez: leszek_espero dnia 2011-03-14 10:01:43 ]