Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_wydra TOYOTA DRIVER civic coupe d16z6 s | 2007-05-11 23:35:20 troche oleju juz ciągnie i to minerała
licz sie z tym ze jak założysz gaz to bedziesz musial za jakis czas wymienic pierscienie i pewnie przy okazji uszczelniacze robisz 18tys rocznie to policz sobie czy sie oplaca, w jakim czasie instalacja sie zwróci i w jakim czasie "zarobisz" na jakis maly remoncik |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2007-05-12 18:53:59 wg mnie granica 20kkm rocznie zaczyna powoli być granicą opłacalności montażu LPG, pod warunkiem że auto nie pali 5 litrów na 100
wygląda to tak : zrobisz rocznie 18kkm, co daje Ci ok 7300zł na benzynę, przy średnim spalaniu 9 na 100 teraz już krótka piłka : oszczędzamy kasę, czy silnik albo ładujemy II generację i klniemy że auto nie jedzie, i pali 13 na 100 zamiast 9, albo ładujemy sekwencję i klniemy że nikt jej nie umie ustawić ładując sekwencję masz ją odjeżdżoną dopiero po roku jazdy ( na bidę, bo musisz odliczyć droższy przegląd, i jeden serwis rocznie, a cholera wie ile będziesz musiał jeszcze razy jechać na regulację ) oczywiście trochę przesadzam, ale jak trafisz na takich instalatorów jak ja, to można się od razu pociąć teraz trochę o urokach jazdy na LPG, auto jest trochę głośniejsze, ma trochę mniejszą kulturę pracy, i poza tym minusów nie dostrzegam obecnie moja ma na LPG zrobione 70kkm, i ani nie bierze więcej oleju niż brała, ani nie zgłasza jakichś większych pretensji z tego tytułu więcej będę mógł powiedzieć w okolicach lipca, bo będę robił rozrząd, a przy okazji kompletny serwis głowicy, więc zobaczymy jak tam zaworki będą wyglądać, i tym podobne drobiazgi u mnie instalacja była z czysto ekonomicznych względów : średnio 3600 miesięcznie, nierzadko jednak i po 5-6 tysięcy, co przy średnim spalaniu 14 na 100 jest w stanie zrobić takie oszczędności, że mi się to opłaca podsumowując : jak dla mnie tylko sekwencja, co do firmy to ja BRC polecić nie mogę, więc może obadaj forum LPG i rzuć okiem na Landirenzo a przede wszystkim zastanów się czy np. nie da się ograniczyć przebiegów do 1000km miesięcznie, i zapomnieć o całym zamieszaniu z LPG pzdr |
_wydra TOYOTA DRIVER civic coupe d16z6 s | 2007-05-12 19:26:55 no tak co do granicy oplacalnosci to jest tak ze głównym wyznacznikiem jest cena instalki
ja do mojego 4afe za inst Igen dałem 1200zł i po kilku miesiącach dołozyłem blosa (315zł), do gazowników nie jeżdze, raz musze wkoncu pojechac skorzystac z analizatora, po za tym wszystko raczej robie sam i Pigletto jak lubisz grzebac pod maską to tez polecam to rozwiazanie na necie jest duzo o tym, po 10tys zwrócila sie instalacja razem ze wszystkimi filtrami, świecami, kablami WN celica benzynki łykała 9 litrów średnio co dawalo jakies 39zł gazu pali 10.5 i to jest jakies 18-19zł aha corolla pewnie mniej pali i palila by gazu mniej bo jest lżejsza, celica wazy 1200kg pozdrawiam |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2007-05-12 20:03:38
Ale to romlat chce mieć kuchenkę w aucie, nie ja |
_wydra TOYOTA DRIVER civic coupe d16z6 s | 2007-05-13 16:55:37 aa sorka pomylilem sie |
looqasch T E L E T U B I Ś 2x Mitsubishi Galant ... .... | 2007-05-22 12:18:43 Pomijam kwestię opłacalności bo to własna decyzja
Jeśli chodzi o wytrzymałość silnika to nie wierzę w jaki kolwiek ujemny wpływ gazu na stan silnka !!! E8 (1.3) jeździ na gazie 6 lat, założony przy 200tys. Na zaworach żadnego śladu zużycia podpalemnia czy coś podobnego. Na reszte części gaz nie ma wpływu. Brata E9 4A-FE taki sam jak Romlata. Na gazie prawie 3 lata. Ale ten silnik często chodzi na max obrotów, ile tylko fabryka dała to tym się jeżdzi, poprostu bez oszczędzania. Ostatnio ze starości dmuchnęło uszczelkę pod głowicą i był mały przegląd. Przylgnie na zaworach gładkie jak by dopiero docierane, uszczelniacze podejżewam że orginalne i są ciasne. Ostatnio jeżdzi na Blosie i są momenty że lepiej wykręca jak na benzynie Nikt nie jest w stanie mnie przekonać że gaz zniszczy silnik. To wszystko jest nakręcone pod publike, tak samo jak te "dozowniki oleju" dla zaworów.... ściema aby wydrzeć kase Co ma się zepsuć lub zużyć to tak będzie ale napewno nie z winy gazu. aa i nigdy nie byłem u gazownika chyba oczywiste Tyle ze mnie |
gladiator TOYOTA DRIVER TOYOTA ZS/ZPL | 2007-06-30 13:38:56
Mozna jakis namiar na te informacje w necie o robieniu i naprawianiu. |
Romlat TOYOTA DRIVER Mazda 323F Łódź | 2007-08-06 18:58:18 a co to jest ten "Blos"?? |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2007-08-06 20:06:39
no to będziesz musiał uwierzyć, jak dostaniesz fotki mojej głowicy... Camry dostała nowy silnik pzdr |
pyrekcb TOYOTA DRIVER gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-08-06 22:19:21
A zawory regulowałeś? |
robertog TOYOTA DRIVER Warszawa | 2007-08-06 22:31:16
no ja podejrzewam że taki fanatyk swojej toyki jak marcinmrobił to nawet częściej niż było trzeba a swoją drogą to ja też należę raczej do zwolenników gazu (dopóki się opłaca oczywiście) ale staram się patrzeć realnie na wszelkie tego typu awarię i tak jak marcinm mówi jest duża szansa że to wina gazu, który nomen omen zarobił już na ten drugi silnik [ wiadomość edytowana przez: robertog dnia 2007-08-06 22:31:48 ] |
pyrekcb TOYOTA DRIVER gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-08-06 22:48:16
To skąd awaria głowicy? |
robertog TOYOTA DRIVER Warszawa | 2007-08-07 08:12:34 przegrzewanie silnika w długich trasach albo po prostu zmęczenie materiału - w końcu wanna ma prawie 300kkm spójrz na wątek marcina na XTT
pzdr |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2007-08-07 14:33:03
co 40kkm
hmm, raczej na dwie Camry, albo jedną z roczników 97-00
tiaaa.... świeżo dotarta pzdr |
pyrekcb TOYOTA DRIVER gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-08-07 19:12:35 Więc od czego awaria?
Zły skład mieszanki, niesprawne chłodzenie? |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2007-08-07 21:24:27 tyle samo wiem co i Ty - nikt nie jest w stanie powiedzieć jednoznacznie
wg. mnie głowica pękła przy jakimś gwałtownym schłodzeniu się, ale na 100% nikt przyczyny nie poda pzdr |
pyrekcb TOYOTA DRIVER gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-08-07 21:58:17
Myślisz, że to przez lpg...? |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2007-08-08 22:26:05 nie wiem, ale tak podejrzewam
pzdr |