Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2011-03-10 00:51:55 panewki to najbardziej na rozgrzanym stukają wię raczej je oszczędż może pompa oleju mówi dobranoc? |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2011-03-12 08:57:33 Kurcze BIG teraz to dopiero zabiles mi cwieka... Teoria jest interesujaca To moze jeszcze kilka pytan dodatkowych:
- jezeli chodzi o to warczenie to nie znam za bardzo 3sfe ale jak widzialem na youtube prace tych silnikow to one takie warczace wszystkie sa (zawory chyba tak pracuja), moje stare 4AFE pracowalo jakos tak ciszej i lzej...to musialby ocenic ktos kto ma taki silnik - moze poszukam na miescie i sprobuje kogos namowic na demo - gdyby pompa gubila olej i bylby ten klekot zaworow to powinna kontrolka oleju pozniej gasnac ? Ona teraz po wymianie tego uszczelniacza gasnie praktycznie od razu... Oj bedzie ciezko z ta diagnoza - nie uswiadczysz tu u nas dobrego mechaniora Szkoda ze do Ciebie jest paskudnie daleko - pozdrowionka i dzieki za rady - bede walczyl z tym dalej |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2011-03-12 12:30:44 Im dluzej o tym mysle tym bardziej wierze, ze Bigelektron dobrze prawi to moze byc wlasnie to... Jak myslisz BIG - da sie wyciagnac ten zawor nadmiarowy bez zdejmowania rozrzadu ? Jak sie patrzy na te schematy budowy pompy to wydaje sie ze szansa jest - trzeba by tylko miske odkrecic... Zamowilbym zaworek i sprezyne i pierscien blokujacy w ASO, wymienil i moze byloby OK ? Cala pompa oleju juz z daleka wyglada na droga nie mowiac juz o wymianie bo trzeba by tam sporo porozkrecac |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-03-12 14:44:16
To tylko hipoteza ...wiec sie nie nakrecaj tylko spokojnie zmierz najpierw cisnienie oleju dokladnie tak jak napisalem. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2011-03-12 19:57:41 Nie nakrecam sie tylko probuje oszacowac koszty i mozliwosci... jedno moge stwierdzic - pukanie na pewno jest cichsze niz jak bylo przy oleju w okolicach minimum - mysle nad tym zeby przejechac jeszcze z jakies 2 tys km (tak zeby na tym magnatecu 5w40 zrobic 10 tys) i przy nastepnej wymianie (tym razem mysle o castrol edge 5w30) odkrecic miske i sprawdzic czy czasami jakiegos szlamu tam nie ma i obejrzec ten zawor nadmiarowy... oczywiscie sprobuje tez pozyczyc manometr od znajomego i zmierzyc to cisnienie- wielkie dzieki za rady - pozdrowionka |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-03-12 22:39:31
Ja bym nie czekal tylko zmierzyl jak najszybciej.Bo jezeli masz za niskie cisnienie to pozniej faktycznie bedziesz panewki wymienial. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2011-04-11 10:55:17 No i witam ponownie moje problemy ze stukaniem sie skonczyly i chce teraz podzielic sie z Wami cala historia ale moze po kolei:
Na poczatku wymienilem olej z castrola magnateca 5w40 na valvoline 10w40 maxlife, efekt tego byl taki ze jedno dosc dziwne stukanie zniknelo (to takie bardziej metaliczne) mysle ze valvoline wymyl cos tam i dlatego przestalo, niestety dzwiek klekotania jakby zaworow pozostal. Postanowilem zaryzykowac i wspolnie z kolega dobralismy sie do zaworu nadmiarowego pompy oleju. Po wyjeciu go okazalo sie ze stara sprezyna byla o jakis 1 mm krotsza niz nowa i ze cylinderek byl lekko przytarty z boku - niby nie wskazywalo to na przyczyne stukow - ale po wymianie zaworka na nowy stukanie juz sie nie pojawilo Wyglada wiec na to ze to on byl winny... Wymienilem tez ten pierscien na wydechu wraz ze sprezynami (koszmarnie drogie toto bylo), mialem nadzieje ze ten wkurzajacy wibrujacy dzwiek silnika przy przyspieszaniu zniknie - niestety nic to nie dalo wiec moze TTM ??? Bedac w ASO chcialem przy okazji sprawdzic co i przy jakim przebiegu bylo robione w MOIM juz teraz aucie i wyobrazcie sobie ze powiedzieli mi ze nie sprawdza bo musze miec zgode na pismie od poprzedniego wlasciciela Przeciez to chore jest W serwisach Mazdy i Hondy nawet telefonicznie mozna uzyskac taka informacje a tu jakies nie wiadomo co odstawiaja Ogolnie zawiodlem sie na serwisie Toyoty bo nie dosc ze czesci w ciagu dnia podrozaly prawie dwa razy to jeszcze na dodatek trafilem na beton w takiej banalnej kwestii No nic to - wielkie dzieki za rady, szczegolnie dla Bigelektrona, ktory trafil praktycznie od razu w przyczyne problemu Mam nadzieje ze moja walka komus w przyszlosci pomoze pozdrowionka... |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-04-11 14:42:50
Co za brednie...moga ci nie podac danych osobowych bylego wlasciciela ,bo ustawa, ale to jest teraz Twoj samochod. podaj Vin ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2011-04-11 17:26:45 Mowie Ci BIG ze tak mi powiedzieli... nie chcieli nawet sprawdzic przy jakim przebiegu auto bylo ostatnio w serwisie a co dopiero co bylo robione A jesli chodzi o VIN to juz podaje SB164SBN00E056979 - jakby dalo sie cos z tym zrobic to byloby super - pozdrowionka |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2011-04-14 14:26:48
historia krotka ,na priva jezeli to ci poprawi nastroj. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2011-04-14 15:02:44 Serdeczne dzieki jestes po prostu nieoceniony jest szansa ze przebieg tego mojego autka jest oryginalny a tak przy okazji - walczyl ktos kiedys z tym idiotycznym uszczelnieniem rury wydechowej skreconym na sprezynach ? kupilem drugi pierscien - podrobke (stary byl wypalony w dwoch miejscach) i teraz smierdzi mi spalinami w kabinie i za chiny sie to nie chce uszczelnic w tym rozwiazaniu najlepsza jest cena oryginalnego pierscienia - UWAGA: cale 135 zlotych za malutka uszczelke Pozdrowionka i jeszcze raz dzieki BIG |
rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2011-04-15 04:02:50
Walczyłem ale udanie podróba plus pasta uszczelniająca i święty spokój |