[MKVII] czym oczyścić układ chłodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wbijam do wyszukiwarki oczyścić układ chłodzenia - wyskakuje 5 str. z układem chłodzenia, ale nie ma nic na temat jego oczyszczenia ( czyt. odkamienienia). Czym ( jakim płynem, środkiem ) to najlepiej zrobić i w jaki sposób?. tj. wlać i zagrzać silnik na max i niech chodzi na luzie, czy też wprowadzić do układu zewn. pompkę i niech czyści na zimno? (spotkałem się z taka opinią ). Ale wtedy nie otworzy się termostat i będzie hulało tylko na małym obiegu. Najbardziej zależy mi na oczyszczeniu nagrzewnicy, słabo grzeje. Zetec 1,6; 90km, 1997r.

Ja bym kupił płukankę PRESTON. Ma ona bdb opinie. Sam chcę ja zastosować. Ogólnie z płukankami to trzeba mocno uważać bo w wielu przypadkach po nich z chłodnic zaczyna ciec bo syf który ci uszczelniał do tej pory chłodnicę pusci

Cytat:
2011-06-25 19:30:04, jk-cbr pisze:
... Ogólnie z płukankami to trzeba mocno uważać bo w wielu przypadkach po nich z chłodnic zaczyna ciec bo syf który ci uszczelniał do tej pory chłodnicę pusci

Dokładnie tak.Drugim dobrym środkiem jest "KAMIX",ale spuszczając płyn z syfem (po kamixie) musisz robić to dolnym wężem chłodnicy.To jest proszek o silnym działaniu i daje się go na gorący rozgrzany silnik po prostu wsypując ok.dwie łyżki stołowe (jemy zupę takimi) do gorącej wrzącej wody np.w szklance (rozpuszczamy i wlewamy do układu).Jedziemy kilka kilosów i spuszczamy jak wyżej.Pamiętaj jednak,że jest to aktywny środek i nie można dokręcać korka od wyrównawczego do końca.Chyba,że jesteś pewny co do odpowietrznika korka.W trakcie oczyszczania robi sie spore ciśnienie,ale to normalne.W trakcie wylewania starego płynu,wylatuje jakby szlam z piachem takim drobnym w kolorze rdzy.Dobrze jest potem wyjąć i dokładnie wypłukac chłodnice,bo ten syf jest ciężki i leci na dół.Testowałem to kilka razy i zdało egzamin.Ewentualnie wlej ocet i polataj trochę.Też ma właściwości czyszczące,ale kilka razy trza to zrobić do całkowitego oczyszczenia przy czym raz pomaga,a raz nie.

[ wiadomość edytowana przez: przemo2 dnia 2011-06-25 20:41:35 ]

Cytat:
2011-06-25 19:30:04, jk-cbr pisze:
Ja bym kupił płukankę PRESTON. Ma ona bdb opinie. Sam chcę ja zastosować. Ogólnie z płukankami to trzeba mocno uważać bo w wielu przypadkach po nich z chłodnic zaczyna ciec bo syf który ci uszczelniał do tej pory chłodnicę pusci

Używałem kilka dni temu tego środka. Nie poradził sobie z moją zapchaną nagrzewnicą. Po przepłukaniu układu woda z płynem była tylko lekko zabrudzona ale czemu się dziwić jak układ nigdy nie widział wody. Jednak coś nagrzewnicę przytyka

Woda z octem, odkamieniacze do czajników, środki do basenów to udało mi się wyszukać na naszym forum. Jednak chyba dam sobie spokój i kupię nową nagrzewnicę.....

Skore te środki są tak silne a ess staruszek 14 latek i wcześniej nie był płukany , to może zacząć na początek z octem, albo bardzo rozcieńczonym kwasem solnym?. Czy ma ktoś w tym doświadczenie szczególnie jeśli chodzi o kwas?. Większść odkamieniaczy bazuje na HCl.

Cytat:
2011-06-26 08:23:29, sambor2 pisze:
Skore te środki są tak silne a ess staruszek 14 latek i wcześniej nie był płukany , to może zacząć na początek z octem, albo bardzo rozcieńczonym kwasem solnym?. Czy ma ktoś w tym doświadczenie szczególnie jeśli chodzi o kwas?. Większść odkamieniaczy bazuje na HCl.

KRETA mu za podaj do Rur aluminiowych

Jeśli to tylko wina nagrzewnicy to proponuje ją wymienić koszt nowej to 90 zł i uwierz mi w mk6 wymieniłem ją w 3 godziny bez zdejmowania całej deski.. na środki wydasz z 50 zł i i tak nie będzie jak trzeba a autko już wiadomo nie jest nowe to a to chłodnica może puścić od czyszczenia i dodatkowe koszta Ci narosną a nagrzewnice i tak wymienisz bo to nie będzie to.. Pozdrawiam

Cytat:
2011-06-26 11:12:13, essi1616v pisze:
Jeśli to tylko wina nagrzewnicy to proponuje ją wymienić koszt nowej to 90 zł i uwierz mi w mk6 wymieniłem ją w 3 godziny bez zdejmowania całej deski.

Z tego co się orientuję w VII nie da rady bez deski?, - i to mnie zniechęca.

Cytat:
2011-06-26 11:12:13, essi1616v pisze:
Jeśli to tylko wina nagrzewnicy to proponuje ją wymienić koszt nowej to 90 zł i uwierz mi w mk6 wymieniłem ją w 3 godziny bez zdejmowania całej deski..

Mógłbyś opisać czynności podczas wymiany