[MKVII] Jakie nakrętki do alufelg?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem ostatnio alufelgi do swojego Essiego ale mam problem z doborem nakrętek. Byłem w Autolandzie i koleś mi powiedział, że dobre nakrętki to koszt 50zł/sztuka w co akurat nie chce mi się zbytnio wierzyć...
Ktoś mi poda jakieś zdjęcia, linki do stron gdzie będą takie nakrętki? A może jakieś parametry?
Załączam zdjęcie alufelg.
Byłbym bardzo wdzięczny

[ wiadomość edytowana przez: mati2021 dnia 2010-08-23 16:21:49 ]

Ja mam komplet do sprzedania za 70 zł z przesyłką ... To są nakrętki z pływającą podkładką.

nakretki z pływajacym kołnierzem-
od kolegi ponizej albo allegro..

powiem ci ze ja zakupilem na necie nakretki z tym kołnierzem plywajacym niecale 100zl z przesylka a jak poszedlem do sklepu(intercars)to czubki zawolali 20zl od jednej sztukihehe ladna przebitka

Witam,mam mały dylemat,nie wiem które nakrętki będą bardziej odpowiednie,generalnie chodzi mi o te z pływającym kołnierzem tylko pełne czy przelotowe,alusy to oryginalne cosworthy 16-stki.
Z góry dzięki za podpowiedź.

Krzyś ja na Twoim miejscu założył bym przelotowe(ja takie założyłem) przynajmniej pewność że dokręcasz do końca bez oporu tak mi w piątek powiedział wulkanizator gdy zmieniałem opony

glupie pytanie, ale co za roznica miedzy nakretka z tym kolnierzem, a bez niego? Jakie to ma zastosowanie i przy jakich alufelgach sie je stosuje ?

[ wiadomość edytowana przez: przemo2 dnia 2011-07-17 15:58:35 ]

Cytat:
2011-07-17 14:58:29, zigg pisze:
generalnie chodzi mi o te z pływającym kołnierzem tylko pełne czy przelotowe

U mnie na oryginalnych felgach muszą być przelotowe, tym z kołnierzem brakuje jakieś 4-5mm aby dokręcić koło na maksa.
Wszystko pewnie jest zależne alusów i długości szpilek jakie masz.

Jeżeli będziesz jeździć tylko na jednych alusach to przy pełnym kołnierzu możesz ostatecznie przyciąć szpilki ale nie polecam tego.

Cytat:
2011-07-17 15:21:37, Zbysio007 pisze:
glupie pytanie, ale co za roznica miedzy nakretka z tym kolnierzem, a bez niego? Jakie to ma zastosowanie i przy jakich alufelgach sie je stosuje ? [ wiadomość edytowana przez: przemo2 dnia 2011-07-17 15:58:35 ]

Ori fele Forda mają inny kąt nachylenia jeśli chodzi o otwór na nakrętki.Dokładnie to chodzi mi o tą płaszczyznę,gdzie kołnierz dotyka skosu w otworze alu felgi.Inna nakrętka może sie i przykręci,ale nie będzie dotykać całą swoją powierzchnią w pełni bezpiecznie do alu felgi. Zawile to napisałem,ale nie wiem jak inaczej to zrobić.Alu pasujące do Forda,ale nie będące ori do danego modelu,mają te krzywizny znormalizowane (inne niż ori alu Forda).Przez co można je dokręcać nakrętkami o znormalizowanym kołnierzu,ale dedykowanymi do gwintu danego modelu auta.

Np.takimi

lub

A tu ori forda.

I pamiętajmy o tym,że żle dobrana nakrętka/śruba w felgach to większe prawdopodobieństwo kolizji,wypadku lub nawet śmierci,a nie wspomnę tu o rzeczoznawcy,który zna się na swojej robocie.

Cytat:
Witam,mam mały dylemat,nie wiem które nakrętki będą bardziej odpowiednie,generalnie chodzi mi o te z pływającym kołnierzem tylko pełne czy przelotowe,alusy to oryginalne cosworthy 16-stki.

Krzysiu,dokładnie tak jak Ci Thomas napisał.Jednak wcześniej sprawdz suwmiarką ile Ci wystaje gwintu po założeniu Cossów.Może jednak zakryte obstykną,a efekt będzie lepszy.Pamiętaj jeszcze o zabezpieczeniach (śruby antywłamaniowe).Po ulicach chodzą laicy ale i fachowcy jeśli o alu fele ori chodzi.

[ wiadomość edytowana przez: przemo2 dnia 2011-07-17 16:11:08 ]

Dzięki chłopaki za podpowiedź,zrobie jednak tak jak radzi Tomek,wezme przelotowe,i tak ich pod dekielkami nie będzie widać i oczywiście tak jak radzi Przemek,komplet zabezpieczających też będzie

A dziś zrobiłem małą przymiarke

[ wiadomość edytowana przez: zigg dnia 2011-07-17 16:29:45 ]

Nooo...Krzysiu widzę,że szalejesz Dobra robota.Pięknie będzie.

Te nakrętki ori forda mają blaszane kapturki, które dość często się wyrabiają na kluczu i szlag trafia cały misterny plan...
Lepsze są nieprzelotowe...

To ja się dołączę do pytania

Mam nieorginalne alusy i kupiłem nakrętki bez kołnierza, dokładnie takie jak na pierwszej od góry fotce w poście przemo2.
Coś mi się może stać z powierzchnią styku alus/nakrętka?

Cytat:
2011-07-18 08:51:34, surec pisze:
Te nakrętki ori forda mają blaszane kapturki, które dość często się wyrabiają na kluczu i szlag trafia cały misterny plan... Lepsze są nieprzelotowe...

Surec,teraz to namieszałeś,piszesz o nieprzelotowych że się wyrabiają i że lepsze nieprzelotowe