Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JerryP CB FORUM nadajnik Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2006-06-24 21:03:13 Czy potrafisz skalibrować reflektometr przed sprawdzeniem SWRu |
bajcia Przemków | 2006-06-25 06:38:14 Raczej nie. Mały instruktaż mile widziany. |
pawel0240 CB FORUM nadajnik Opel Astra GT Zabrze / Katowice | 2006-06-25 18:18:45 [quote]
2006-06-25 09:05:23, bajcia pisze: Przeczytałem w opisie pod reflektometrem, że bat anteny należy przycinać. Zanim zepsuję antenę, chciałbym o potwierdzenie tego. http://www.autoakcesoria.com.pl/cb-radio/?p=productsMore&iProduct=77] Fachowiec zamonuje ci w takim miejscu i tak zmasuje antenke , ze nie bedzie potrzeby obcinac, a SWr bedzie bliski ideału. I panowie tak dla przestrogi przy wspolczynniku SWR bliskim 1,8 istniistnieje juz duze niebezpieczenstwo dla radia. |
frankiboy Jerzykowo | 2006-06-26 09:34:40 Witam kolegów.
Ale czy nowe radio może być źle zestrojone w zerach? |
MacTB CB FORUM nadajnik S60 i CBR600 Warszawa | 2006-06-26 10:20:35
Może, ale to nie ma nic wspólnego z tym tematem. Strojenie anteny to jedna kwestia a zestrojenie radia w zerach to zupełnie inna... Pozdrawiam! |
bajcia Przemków | 2006-06-26 12:17:04 WIELKIE DZIĘKI dla JerryP. Antenka na kanale 1 ma SWR=1,1 na kanale 19 SWR=1,3 a na kanale 40 SWR=1,8 . Faktem pozosteje, że podnoszenie jej nic nie daje na plus, tylko podnosi wartość SWR, a taki rezultat osiągąłem obniżając ją aż do styku z podstawką. Aby osiągnąć ideał chyba musiałbym rzeczywiście obciąć antenkę o 0,5 cm lub pokombinować z długością kabla. Niestety nie mam końcówki do kabla, a oryginalnie antena ma zakutą końcówkę na kablu bez możliwości jej ponownego założenia, a nie chcę odklejać zabezpieczjącej folii pod magnesem i z tamtej strony dobierać się od strony cewki. Myślę, że jak na laika to mi zupełnie dobrze wyszło. A tak już na marginesie. Miernik jest pożyczony. jest to model SWR-30. Muszę kupić sobie takie ustrojstwo. Na rynku jest kilka modeli o zbliżonych cenach i wyglądzie zewnętrznym. Są dwuwskaźnikowe, osobno do SWR i PWR i jedno taki jakim się posługiwałem. Proszę o propzycję co powinienem sobie sprawić. Może są modele bardziej niezawodne od pozostałych. Wszak różnie to bywa |
JerryP CB FORUM nadajnik Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2006-06-26 19:55:40
Ponieważ większość krajów pracuje w piątkach to tak są radia strojone fabrycznie. Na nasz rynek ściąga to kilka firm profesjonalnych i mnóstwo handlarzy. Od handlarzyny możesz kupić radio w piątkach albo źle przestrojone, czasem w W-wie słyszę pytanie: "jak mnie słychać bo stroję radio" . Taki mądrala dostanie odpowiedź od szumofona że "dobrze słychać" a potem nas szlag trafia że ok. 30% radyjek na kanale jest źle zestrojonych i słychać ich jakby mówili z głową w kibelku . |
jerico Mondeo MK4 Wojkowice | 2006-06-29 22:11:36 Mam dwie uwagi. Po pierwsze wg mnie i nie tylko, antenę stroi się do auta a nie do radia ! Bo ja osobiście pojechałem bez Cb i antenę mi zestrojono. I wcale nie pytali o Cb. Zresztą podpinałem wcześniej u kumpla w samochodzie i wszystko pięknie działa, u mnie oczywiście teraz też jest ok. A co do obcinania anteny, to nie będę się spierał, ale u nas w okolicy jest naprawdę porządny serwis Cb i dostrojono mi tam antenę właśnie przez obcięcie ok 2 cm. Aha taka usługa 10 zł ! I to nie jest odosobniony przypadek, znajomym też ucinali anteny. |
bajcia Przemków | 2006-06-30 07:16:50 Po otrzymaniu instrukcji osługi SWR 30 w ciągu 15 minut zestroiłem antenę na cacy. Fakt, że obciąłem ją około 15 mm. Nie chodzi o 10 złotych, tylko o to, że w okolicy to jest 120 km, a ja nie mam czasu na takie wyjazdy. W końcu obsługa SWR okazała się bajecznie prosta. Mając to urządzonką po raz pierwszy w ręku nie wiedziałem jak się je kalibruje. JerryP mi wyjaśnił, a oprócz tego znalazłem instrukcję na innym forum i temet został zamknięty. Reszta poszła jak z płatka Ponadto jak się prosi o poradę jak : " jak się wymienia koło" to oczekuję informacji w stylu: " trzeba podlewarować samochód, odkręcić śruby i wymienić koło" a nie " Wezwij pomoc drogową. Sorry, że użyłem tak absurdalnego przykładu |
jerico Mondeo MK4 Wojkowice | 2006-06-30 19:51:27 Nie miałem zamiaru bagatelizować twojego problemu "bajcia" miałeś możliwość zestroiłeś sam antene, tylko pogratulować. Chodziło mi własnie o sam fakt strojenia, bo ktoś nizej pisał ze stroi sie do radia, i ze nie nalezy obcinać anteny. |
MacTB CB FORUM nadajnik S60 i CBR600 Warszawa | 2006-06-30 22:16:36 Mimo chęci nie udało mi się znaleźć żeby ktoś napisał, że antenę stroi się do radia. Chyba że jest tak w tym linku (nie zaglądałem tam).
Mógłbyś zacytowac wypowiedź w której padło takie stwierdzenie? Nie pytam złośliwie tylko z ciekawości Pozdr! |
jerico Mondeo MK4 Wojkowice | 2006-07-01 13:10:11
Może mnie poniosło ale pytający napisał "Jak prawidłowo zestroić antenęz radiem?" i mając to w głowie napisałem jak napisałem. Ale przede mną jakoś nikt nie wytłumaczył koledze, że radio w tym momencie nie jest istotne i tym samym mógł być wprowadzony w błąd. Często słysze od ludzi "Muszę zestroić antenę z radiem, itp..." Nie uważam sie za znawce tematu, sam mam Cb od niedawna, ale jak coś wiem to pisze. |
bajcia Przemków | 2006-07-01 15:57:06 Nie wiem w zasadzie cz y tak jest czy nie. Ja po prostu mam jedno radio, jeden samochód i jedną antenę. Dostałem od kumpla urządzonko pomiarowe i ?????. No i okazało się, że nie wiem co z czym i dlaczego. Dlatego wystąpiłem na forum z zapytaniem co mam zrobić, aby to zestroić. No i otrzymałem fachową instrukcję od JerryP i się udało. Nie mam pojęcia jak teraz ten zestaw zachowałby się na innym aucie. |