Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arek_omega Omega B Otwock | 2006-04-14 22:59:50 Po pierwsze. Lakier na zaprawki w pędzelku przd niczym Ci nie zabezpieczy. Tylko zasłoni łatę.
Jak będziesz robił wewnętrzną stronę drzwi to nie zajmuj sobie głowy oryginalnym lakierem na zaprawki. Idź do jakiejś mieszalni i niech Ci dorobią podobny w kolorze czarny akryl (+w oddzielnym pojemniku utwardzacz do niego) Lakier chomoutwardzalny (baza metaliczna taka nie jest bo nigdy nie dodaje się do niej utwardzacza) będzie dużo lepszym zabezpieczeniem. Na gołą blachę warto użyć najlepiej podkład epoksydowy (można przed nim jeszcze dać specjalny podkład na bazie kwasu). Taki podkład epoksydowy dla dobrego zabezpieczenia warto pociągnąć po wierzchu zwykłym podkładem akrylowym a dopiero na to kłaść kolor. A teraz uwaga! Do czyszczenia z rdzy stosuje się specjalne krążki nylonowe zakładane na wiertarkę. Można je dostać w prawie każdej mieszalni! Świetnie to usuwa rdzę. Kredki nie pomagają na nic. Tylko zasłaniają rysy dla oczu. Na rysę na tylnym błotniku możesz spokojnie użyć właśnie tego pędzelka (zaprawki) bo do tego jest stworzony. Z maską będziesz mieć problem. Jeśli sporo jest tych odprysków to bawiąc się samemu zrobisz z przedniej części samochodu biedronkę. Z tym lepiej podjechać chyba do lakiernika. I jeszcze jedno. Jak chcesz się dowiedzieć od ludzi mądrzejszych niż ja to wejdź na stronkę lakierowanko Tutaj głos zawiera wielu lakierników i techników z tej branży. Powodzenia w nierównej walce |
hubertR Wawa | 2012-08-17 19:24:06 Sam to ty sobie nie poradzisz, na chwilę może i jakiś efekt będzie, ale na dłuższą metę nie licz na zwycięstwo. Lepiej odkładaj na porządnego lakiernika W stolicy ich trochę jest, a ja ze swojej strony mogę ci polecić ten. Szybko, sprawnie, no i porządnie. |
mankell łódź | 2015-01-09 14:03:30 We wszystkich poprzednich autach miałem z tym problem, profesjonalne usuwanie rdzy jest cholernie ciążące. Dopiero odkąd mam Renówkę Megane II, jest z tym o wiele lepiej tak więc z czystym sumieniem polecam to auto na przyszłość. http://www.motospace.pl/porady/renault_megane_ii_1.6_16v_na_warsztacie/ |
Eperfekt_pl Warszawa | 2015-04-07 10:39:42 Z tym że co da Ci piaskowanie do gołego metalu jak potem niczym nie zabezpieczysz,myślisz że od tego ruda naprawdę w 100% zniknie na stałe? |
Karola88 Katowice | 2015-07-07 09:27:08 Mam troszkę inny problem. Na dole drzwi nie ma jeszcze rdzy tak jak tu a temacie ale jest większy pęcherz pod lakierem. Co można z tym zrobić? |
motosport1 zielona góra | 2015-07-24 14:40:31 Rdza to bardzo poważny problem;/ Niestety nie łatwo tego uniknąć w naszych warunkach drogowych i pogodowych. Całe szczęście znam w okolicy Mysłowic bardzo dobry warsztat samochodowy. Mają siedzibę przy ul Batorego 12. Robią chyba wszystko http://autowarsztat.pl/kontakt.html |