Problemy ze skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, jakis czas temu zacza sie problem z wbijaniem 2 biegu, teraz mam dodatkowo problem z 1 biegiem. Ktos mial taki problem ?

Większość miała, ma lub będzie mieć ten problem

Możliwe przyczyny:
1) Tulejki wybieraka - takie plastikowe gówienka, które lubią się wyrabiać. Ja u siebie wymieniłem cały mechanizm i nic to nie dało.

2) Poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów. Niby racja, bo jak silnik zmienia swoją oś to wybierak inaczej pracuje. U mnie po wymianie poduszek nadal brak poprawy. Ale coś w tym może być bo przy ostrym wejściu w zakręt w lewo (się znaczy silnik się trochę przemieści) muszę chwilę powalczyć zanim wbiję 2.

3) Łapa lub sprzęgło. Tego nie wymieniałem i na razie nie zamierzam.

Koniec końców nauczyłem się wkładać 2 z delikatnym przesunięciem dźwigni jak do pierwszego biegu. Z tym, że u mnie jest wyczuwalny problem tylko przy redukcji. W górę jest w miarę ok.

Miałem podobny problem z wbijaniem dwójki, a w szczególności tak jak u kolegi Marcin_J przy skręcie w lewo.
Mam wyrobione te tulejki wybieraka. Nie wymieniałem ich tylko lekko skorygowałem (przekręciłem) ustawienie tego wybieraka względem drążka dźwigni albo skrzyni (już nie pamiętam). Jeżdżę tak już chyba z trzy lata.

Dzieki za info, jak cos mi sie uda z tym zrobic to napisze.

Pozdrawiam.

Dzisiaj u mnie rozwiązali ten problem. Dorobili na miejscu "coś tam" przy wybieraku. Koszt 60 zł (ode mnie wzięli 50 ze względu na to że robili tez inne rzeczy) i 10 minut roboty. Teraz bez kombinacji mogę redukować biegi no i piątka lepiej wchodzi