Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sta3x63 vw scirocco G60, Aud ... Miasteczko Śląskie | 2011-11-22 23:02:46 |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2011-11-23 10:06:27 Mała uwaga do zamieszczonego opisu na "konkurencyjnym" forum w 1,5 termostat jest jednoczęściowy.
Wymień termostat, wywal dyktę i będzie gites. |
Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2011-11-23 20:32:23 Jeśli można....
W naszym aucie jest bardzo podobnie: wskaźnik Obecnie w trasie wskazówka nie podnosi się więcej niż pierwsza dolna czerwona kreska. Jesli jednak auto "postoi" to wskazówka podnosi się do następnej czerwonej kreski. Włącza się wentylator i wskazówka cofa się odrobinę mniej niż poziom. Jesli to termostat to jaki kupić ten "cieplejszy" czy może jednak oryginał? Jakiej firmy? Chciałbym dodać, że niedawno wymieniłem chlodnicę - mam chińską. Jak było ciepło to w trasie radziła sobie bez problemów. Jednak wtedy przy powolnej jeździe wskazówka szybko podnosiła się do tej górnej "czerwonej kreski" i praktycznie co chwilę załączał się wentylator. Stąd moje pytanie o sens cieplejszego termostatu. Z góry dziękuję za odpowiedź! [ wiadomość edytowana przez: Ravpraca dnia 2011-11-23 20:33:33 ] |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2011-11-23 23:06:13 A ja powiem tak - skorzystajcie z wyszukiwarki. Temat termostatu nieśmiertelny, ciekawe ile razy jeszcze to samo będzie tu napisane. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2011-11-24 07:25:52
Wszystko działało prawidłowo, jak są upały i samochód często stoi w korkach lub ślimaczy się gdzieś na zadupiu to jest to prawidłowa praca układu chłodniczego silnika. Wymień termostat na nowy i będzie OK.
|
Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2011-11-24 09:09:19 @Adam
Pytam ponieważ tematu chińska chłodnica plus termostat ciepły/zimny jakośc nie udało mi się znaleźć. Niedawno robiłem uszczelkę głowicy, jak i dałem nową chłodnicę i nie chcę dopuścić aby auto się przegrzewało. @kisztan Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym dodać, że na oryginalnej chłodnicy wyraźnie rzadziej włączał się wentylator. Kupię taki: termostat vernet Niestety oryginał nie występuję z uszczelkami: Termostat oryginał Pozdrawiam i napiszę po wymianie co i jak. |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2011-11-25 20:52:20 A co z obudową termostatu? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2011-11-25 21:49:43
Również zalecam wymianę kompletu z obudową. Jest wielce prawdopodobne, że obecna ma dość poważne wżery dyskwalifikujące ją do dalszego użycia. |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2011-11-25 22:34:57 I nie raz już o tym mówiliśmy, tylko po co czytać, jak można się narobić dwa razy |
Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2011-11-25 23:11:53 Czy uszczelkę termostatu kolega dobrze założył?
Czy po odpaleniu i przejechaniu niewielkiej odległości chłodnica jest ciepła czy zimna? |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2011-11-26 11:51:47 Uszczelka jest założona prawidłowo, również obudowa jest OK.
Dziś rano sprawdziłem cały układ: płyn w zbiorniku wyrównawczym jest do poziomu zgrzewu na zimnym silniku, po odpaleniu auta gruby wąż za termostatem jest zimny, chłodnica jest zimna. Mały wąż, który idzie równolegle do obudowy rozrządu od razu jest ciepły. Silnik przełącza się na LPG. Gruby wąż i chłodnica robią się ciepłe. na samym końcu ciepły robi się drugi cienki wąż idący do zbiornika wyrównawczego (ten bliżej aku). Więc wgląda, że układ działa prawidłowo. Jak jestem w błędzie - to poprawcie mnie. W tym samym czasie na wskaźniku wskazówka leży na literze C. Podnosi się dopiero chyba (nie mam jednak pewności) jak zrobi się ciepły ten drugi wężyk idący do zbiornika wyrównawczego. Więc już nie wiem co szwankuje? Boję się z powrotem z tą dyktą jeździć, żeby uszczelki pod głowicą nie spalić. Może czujnik jest uszkodzony i pokazuje na wskaźniku fałszywy poziom temperatury? |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2011-11-26 13:18:06
Sprawdź kabel z czujnika temperatury. czasem jest śniedź na łączeniu - u mnie objawiało się tym, że pokazywał niższą temperaturę. Pozdr. |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2011-11-26 15:13:18 No ja właśnie też myślę, że układ chłodzenia działa prawidłowo tylko wskaźnik na desce rozdzielczej podaje fałszywą temperaturę.
Dowodem (nie wprost) na to jest, że stary termostat jak się okazało w garnku z wrzątkiem działa prawidłowo! Pozdrawiam i dzięki za pomoc! Wrolo |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2011-11-28 21:17:06 Jeśli przełącza Ci się na gaz załóżmy przy 20-30oC i chłodnica robi się ciepla to wymien jeszcze raz termostat
Chłodnica powinna się zrobić ciepła wtedy, kiedy płyn osiągnie temp ok 70oC i termostat troszkę się otworzy, na zimym włącz auto i sprawdzaj tylko chłodnice, nie powinna nagrzewać się z całym układem, a Koledzy po to piszą aby wymieniać termostat z obudową bo czasem obudowa jest uszkodzona [ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2011-11-28 21:19:27 ] |