[OGÓLNE] Czujnik VSS - Podpiąć czy odpiąć? Sonda :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
proszę wszystkich o wypowiedź czy ma podpiety ten czujnik, a jeżeli nie to czy miał z powodu odpięcia go jakies nieprzyjemności w trasie?

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-11-08 19:47:48 ]

od jakiegos miesiaca czujnik VSS mam odpiety i nie spowodowalo to zadych dziwnych zachowan A na dodatek zaniklo samo dodawanie gazu tz. po sciagnieciu nogi z gazu ato zwalnia a nie jedzie caly czas z tak sama predkoscia oczywiscienie na płaski

Daffy a nie szarpie przy hamowaniu silnikiem ?? bo u mnie tak kilka razy szarpnie zanim zacznie równo schodzić.. acha i o co chodzi Ci z tym " na płaski"??

innych też proszę o udział w ankiecie

Szrpania nie odczuwam! Wczesniej bylo tak ze jadac 80km/h po prostej drode, po zdjeciu nogi z gazu auto nie zwalnialo - poruszalo sie z tak sama predkoscia - co jest bardzo wkurzajace!
Teraz płynnie zchodzi z obrotow! A płaskie tz ze nie po gorke ani z górki To wsztko na lpg ! na penzynie jeszcze nie sprawdzalem jak to chodzi

a co bylo przyczyna, ze odpiołes VSS ??

ok dzięki Daffy

czekam na informacje od innych esso driverów bez VSS

tylko my mamy wypięty ten VSS ???

też mam wypiety i smiga doskonale

a ja niedawno kupilem i podpiolem, bo wogole nie mialem... i teraz jestem baaaardzo zadowolony

Witam

to ja sie przypne z takim pytanie w sprawie czujnika VSS

1. gdzie sie znajduje w silniku 1,3 Endura (tutaj najlepiej poprosilbym fotke)
2. Ile taki czujnik kosztuje a) nowy b) sprawna uzywka

mam zamiar wlasnie go odpiac bo mam szalenstwa z obrotami i chce po kolei wyluczac co to za ustrojstwo padlo

bede wdzeczny za kazde info ...

Witam!
Musze się podpiąć. Gdzie jest ten VSS w silniku 1.8 16V 115 PS (RKC) Pozdrawiam!

idziesz po lince predkosciomierza w strone skrzyni biegow.. i voi'la

Ja tez nie mam vss bo producent nie przewidzial takiego

a ja w obu essach mam podpięty i sprawny

Cytat:
2008-02-26 00:15:15, CKsrv pisze:
Ja tez nie mam vss bo producent nie przewidzial takiego

sie znaczy ze w klekotach nie bylo?

a ciekaw jestem co powiedzą osoby jerzdzące bez podpietego VSSa w trakcie wypadku... ojej poduszka nie odpaliła... ford to złom

Witam!
Znalazłem ten czujnik VSS. Odpiąłem kostkę i usterka która miałem (zawieszanie obrotów) ustąpiła. Chyba trzeba szukać nowego VSS. Zauważyłem także że przy zmianie biegu, po wcisnięciu sprzęgła, obroty natychmiast spadaja na 900, co wymaga przyzwyczajenia przy zmianie biegów. Co do poprzedniego postu to nie jestem pewien, ale VSS to czujnik uzywany do zarządzania silnikiem, a poduszkami steruje odrębny układ. Skoro Diesle nie maja VSS, a mają poduszki to musza być one sterowane niezależnie. Pozdrawiam!

Sterownik od poduszek jest chyba za/obok licznika - mogę się mylić

tylko ze VSS daje sygnał czy auto stoi czy jedzie, bo jesli stoi to poduszi nie odpalą, a odłaczony VSS daje sygnał do kompa ze auto stoi.

Cytat:
2008-02-27 01:09:42, Styko pisze:
Witam! Znalazłem ten czujnik VSS. Odpiąłem kostkę i usterka która miałem (zawieszanie obrotów) ustąpiła. Chyba trzeba szukać nowego VSS. ...

Tzn, że jeśli wyjmę bezpiecznik i zgasną światła, to bezpiecznik jest do wymiany?
A może VSS jest wcale niepotrzebny?
Pamiętajmy, że za obroty odpowiada także czujnik przepustnicy, krokowiec, komp (otrzymują sygnał z VSS), lambda, czujnik temp...