MotoNews.pl

Pomocy! Opis i modyfikacje.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie użytkowników forum i miłośników niv

Jestem posiadaczem od jakiegoś czasu lady nivy wcześniej miałem nisana terrano II.

Mam kilka pytań a mianowicie:
1. Mamy w nivie dwa przełożenia mocy ( wyższa wajcha) do tyłu szybkie ale słabe do przodu mocne ale wolne mniejsza wajcha do siebie blokada mostu czyli ciągnąc 4 koła bezwzględnie tak ? jeśli ciągną 4 koła to moge skręcać ? ( w nissanie przy włączeniu napędu na 4 bezwzględnie nie można było skręcać bo sie ośki psuły )
a gdy nie mamy blokady ciągną dwie osie ( jedno koło na osi mechanizm różnicowy ) tak? czy się myle.. ?

2. sprawa jak włączymy blokade mostu zaświeca się pomarańczowa kontrolka i obok mamy taka czerwona i jak mam zimną lade to mi świeci na czerwono jak sie zagrzeje to gaśnie wcześniej tego nie miałem czasami zapalała sie na dużych przechyłach i wydaje mi się ze to bd stan olejów w mostach ale właśnie nie wiem bo nie umiem znaleźć nigdzie informacji. proszę o pomoc

3 sprawa to modyfikacje chce założyć na dachu dodatkowe reflektory i robił ktoś to kiedyś jakiś pomysł jak puścić kable do auta na przełącznik żeby nie wisiały na karoserii a zeby to miało ręce i nogi ?

czekam na odp i dziękuje za poświęcony czas pozdrawiam )

[ wiadomość edytowana przez: syseek dnia 2011-12-24 15:48:35 ]

Syssek,Niva ma cały czas napęd na cztery koła.Dłuższa dżwignia służy do przełączania biegów z terenowych (wolne) na szosowe i odwrotnie.Krótka dżwignia jest blokadą mechanizmu różnicowego w reduktorze.Tłumacząc jaśniej to z reduktora wychodzi napęd na przedni i tylny most i gdy przełączysz dżwignie w położenie w którym zapala sie żółta kontrolka na zegarach to oba wały napędowe-na przód i na tył są zblokowane i obracają się z tą samą prędkością.I właśnie jazda i skręcanie na twardym,o dobrej przyczepności podłożu z włączoną blokadą mostów (gdy pali się ta żółta kontrolka) grozi uszkodzeniem układu napędowego.W Nivie nie możesz zablokować obu kół jednej osi,bo Niva takiej blokady nie ma.Z tą czerwoną kontrolką którą opisujesz nie jestem w temacie i nie słyszałem by Niva miała czujniki poziomu oleju w mostach,skrzyni lub reduktorze.Chociaż użytkownicy Nivek robili rózne przeróbki.Są nawet mosty samozaciskowe do Niv ale do już kosztuje.

mi ta czerwona kontrolka świeci i nie mam pojecia od czego jest a boje sie zeby czegos nie uszkodzić.. wiesz o co chodzi ) aha to ok juz wszystko wiem )
dzieki wielkie za pomoc lapka dla ciebie Janusz1973

Przyjacielu,ale ta czerwonka kontrolka jest w zestawie wskażników (w zegarze) czy zamontowana dodatkowo?

ta czerwona kontrolka obok pomaranczowej wskazuje nam niski poziom plynu hamulcowego w ukladzie czyli jesli sie swieci czerwona to mamsz malo plynu w zbiorniczku od hamulcow lub yszkodzony czojnik
pozdro

Zgadza sie.Albo czujnik uszkodzony albo mało płynu hamulcowego.Ale ja w swojej 1.7i 4x4 mam tą kontrolke niskiego płynu i zaciagnietego hamulca ręcznego jako jedna kontrolke.