Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-09-28 20:55:40 Witam
Kupuję działkę Jakie dokumenty* potrzebuje, "ja" jako kupujący. A jakie dokumenty* powinien załatwić sprzedający. Jestem w niemczech,umowę przedwstępną/wstępną mam podpisaną. Nie wiem tylko ile czasu mi to zajmie.Urlopu już za dużo nie dostane. THX za wszelkie odpowiedzi / podpowiedzi pzdr.Marek * dokumenty,plany,mapki itp,itd |
Stahu LOB WETERAN MV6 wieś z tramwajami | 2011-09-28 22:17:05 Przy zakupie wszystkie papiery, sprawdzenie ksiąg wieczystych itd. to broszka notariusza. W końcu za to bierze kasę. Z Twej strony potrzebna kasa, dowód osobisty, ewentualnie dokumenty potwierdzające zaliczki i opłaty już dokonane. |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2011-09-28 22:53:17 dostarczenie wszelkich papierów wymaganych przez notariusza a związanych z nabywaną działką zwyczajowo leży po stronie sprzedającego.
Księgę Wieczystą, o ile jest po migracji, polecam sprawdzić samemu nawet chwilę przed aktem: wgląd eKW jeśli nie ma w systemie (stary nr KW) robić wgląd w Sądzie w dniu aktu. Na akcie podpisujesz, że zapoznałeś się z treścią KW i działką, więc trzeba dmuchać na zimne czas jaki potrzebujesz do przeniesienia własności to 1h, tyle trwa akt. Sprzedający przed aktem skompletuje dokumenty w 2-3h. ...a z porad praktycznych, to tak na szybkiego bo o tym to całe książki piszą: - czy właściciel działy nie ma długów/ zobowiązań/ komornika na głowie/ jeśli dostał w spadku czy opłacił US/ jeśli sprzedaje kilka działek czy cena już z VATem, jeśli bez to co z VATem który z czasem (US) niewątpliwie się pojawi - czy działa ma dostęp do drogi publicznej/ media czy umowy czy warunki jeśli tak czy nadal ważne / czy są służebności/ czy jest plan zagospodarowania/ jeśli nie jak sąsiedztwo (odległość)/ czy jest WZ/ czy sprawdził Gminę/ miasto czy nie planują obok obwodnicy/ wysypiska/ produkcji/ strefy - czy zrobiłeś badanie geologiczne gruntu - ze 2 odwierty to absolutna podstawa (!) - czy pomyślał o projekcie domu - czy spełnia warunki z planu, ew. czy się zmieści w wyznaczone linie zabudowy by nie było to problemem za kolejne "5min" (zazwyczaj po 3m od granic, 5m od dróg) i takie tam dyrdymały. [ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2011-09-28 22:56:50 ] |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-09-29 20:43:22 Generalnie ciężko dziadkowi wytłumaczyć,że to jego działka tz. jego powinność.
Opowiada jak dzisiaj musiał 17 zyla zabulić za wypis czegoś tam. A geodeta za wyznaczenie granic działki (nie widać na działce kamieni granicznych) weźmie ok.1000zł. Pewnie będziemy musieli to wziąść na siebie A czy można to zrobić przed budową domu ? Czy lepiej teraz w czasie kupna. A co jak sąsiedzi ustawili u siebie płoty za "szeroko" ? Z jednej strony graniczy garaż. pzdr.Marek |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2011-09-30 21:13:26 Dziadek się spisał
Dowiedział się co i jak i pozałatwiał. Tz. wnioski złożył i czekamy na mapki,wypisy i wyrysy itp. W środe ma mieć wszystko Pożyjemy zobaczymy pzdr.Marek |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2011-09-30 22:36:23 ło kurde, to Poznań daleko w tyle za Szczecinem czy Policami - tu u nas na prowincji to się idzie, składa wniosek, opłaca te sto pare peelen i jak się skończy drukować fakturka za opłatę, to mapki, wypisy i wyrysy już czekają |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2011-10-03 02:48:10 To teraz chłopie zacznie sie większa kołomyja z przyłączami, pozwoleniami na budowe domu,warunkami zabudy.Ja osobiście mam problem z tym ostatnim,w okresie między kupnem działki a rozpoczęciem budowy nastąpiłu zmiany na rzecz gminy i poszerzenia drogi.Według planów,mają być zabrane 5 metrów działki,w związku z czym chałupa teraz stoi za blisko przyszłych granic działki. Osobiście nikt nie wierzy,aby gmina zrefundowała to mieszkańcom,poprowadziła na nowo media,gaz,prądy itp.Ogólnie to maczając sie w budowlanke poznasz smak kolejnych absurdalnych przepisów. |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2011-10-03 10:02:00 Mariusz_P
rozumiem, że masz WZ (stara) ale jeszcze nie masz pozwolenia na budowę, czyli chałupa jeszcze "nie stoi" za blisko drogi? Jakie media gmina ma "poprowadzić na nowo" i dlaczego? zabierając Ci 5m działki pod drogę gmina MUSI za to zapłacić stawkę określoną przez rzeczoznawcę (wywłaszczenie). Chyba, że jest plan zagospodarowania i są przyjęte inne rozwiązania (nie znam tu szczegółów). |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2011-10-03 19:05:37 Szczerze,sprawe odbioru budynku łatwie za serdeczny "uścisk" ręki.Nie mam ochoty oglądać "szarych panów" latających mi z laserem po działce.Ostatnio zrobiłem sie nerwowy. |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2011-10-03 19:48:24 Mariusz_P
nie do konca rozumiem, co piszesz moze to przez gorączkę która mnie męczy jak postawiłes budynek to musiałes miec pozwolenie na budowę - ale w takiej sytuacji kompletnie nie rozumiem Twojego 1 posta. Jak postawiłes budynek ale nie załatwiałeś "papierologii", to jestes mocny gość - ostatnio 2 razy byłem swiadkiem decyzji o rozbiórce samowoli budowlanej. Jest możliwość "załatwienia" za dodatkową opłatą odbioru takiej samowolki, ale tylko wtedy, jak spełnia okreslone warunki. Jak nie spełnia - rozbierasz, odwołania co najwyżej przedłużą cały proces do kilku lat. |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2012-01-08 18:24:30 Dobra,już czas na walkę z papierami.
Od czego mam zacząć ? Woda,prąd,gaz w ulicy. Do jakiej instytucji najpierw uderzyć ? pzdr.Marek [ wiadomość edytowana przez: MarekV6 dnia 2012-01-08 18:28:37 ] |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2012-01-08 22:08:07
od dostawców w/w wody, prądu i gazu. Która pierwsza, nie ma znaczenia zapewne najpierw odwiedzisz Sąd KW po aktualny odpis KW, no i geodezję, po aktualne mapki - załączniki do wniosków o ile są wymagane w Twoich stronach. ...no to do usłyszenia za jakiś miesiąc - dwa |
apieczyk LOB SYMPATYK Opel Omega B kombi Lublin | 2012-01-09 08:52:12
Tak jak 7gsi pisze, tylko że może najpierw przejdź się do wody, prądu i gazu i dowiedz się jakich dokumentów - załączników będziesz potrzebował (ważne - pytaj czy może być kopia czy oryginał, bo u mnie sk..le z prądu chcieli oryginały) do wniosków o warunki podłączenia. Jak się zorientujesz to wtedy idziesz do Sądu po wypis z KW (jak masz tam już wszystko w wersji elektronicznej to wypis dostaniesz zapewne od ręki), do geodezji po wypis z rejestru gruntów i mapę 500tkę na którą naniosą Ci później wytyczne do projektu. Te dokumenty generalnie ważne są 3 miesiące i jak sprawy będą szły dłużej to może będziesz musiał pobierać je drugi raz. Na pewno do projektów przyłączy będziesz potrzebował map do celów projektowych, a to już musi Ci przygotować geodeta i to kosztuje ekstra. Także radzę Ci, każdy oryginał z sądu czy geodezji możesz w ciemno kopiować w 5 kopiach, ile więcej to sobie policz. Potencjalnych projektantów przyłączy możesz już szukać od początku bo często zdarza się, że mają oni "chody" i pomogą pchnąć wnioski o warunki przyłączenia i obejść/rozwiązać ewentualne problemy o których narazie nie myślisz. Piszę to na podstawie mojej lokalizacji także może się to różnić u Ciebie - w zakładzie energetycznym podpisując umowę o przyłączenie określasz projektanta i wykonawcę przyłącza, u mnie tzw. typy umów U1 (zakład projektuje i wykonuje), U2 (ty projektujesz, zakład wykonuje), U3 (ty projektujesz i wykonujesz). U mnie przy umowie U1 czekałbym wg nich jakieś 2 lata na przyłącze... także zorientuj się jak u Ciebie to by wyglądało. A najlepiej na czas budowy, przynajmniej początek, jak już masz obok sąsiadów normalnie mieszkających to dogadaj się z nimi na korzystanie z prądu od nich bo taryfa tzw. budowlana to w przypadku domów jednorodzinnych to zwykłe bandyctwo. |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2012-01-09 20:14:02 Wnioski o wydanie opini już złożone
"Wypis Aktu Notarialnego" dostaliśmy już przy kupnie działki u notariusza. "Mapa Zasadnicza" też była wcześniej załatwiona. Woda - wniosek / mapa zasadnicza Prąd - wniosek / mapa zasadnicza / wypis aktu Gaz - wniosek / mapa zasadnicza Odpowiedzi w 2-3 tyg. Oczywiście wszędzie ksera poszły. |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2012-01-09 23:29:40 no to masz fuksa, bo u nas sam akt nie wystarcza - i wszędzie patrzą na daty, jak starsze niż kilka tyg - wysyłają po resztę papierologii
cieszyć się! |