Nierównomierne ścieranie bieżnika opon tylnej osi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, zauważyłem w moim aucie nierównomierne ścieranie bieżnika a dokładniej najszybciej zużywa mi się tylna prawa opona. zarówno lato jak i zima. nie ząbkuje, ściera się równo ale tylna prawa najszybciej. geometrię ustawiałem wiele razy choc nie wiedziałem jeszcze o defekcie a ustawiałem raczej przy naprawach przedniego zawieszenia. zawsze myślałem, że too przód szybciej się zużywa. proszę o podpowiedź

krzywa felga lub belka zawieszenia tylnego, ewentualnie niższa sprężyna tylnego zawieszania (połamana lub rożne sprężyny na tylnej osi) niskie ciśnienie powietrza w kole, zużyta tuleja metalowo-gumowa belki tylnej (luz)

[ wiadomość edytowana przez: certiif dnia 2012-02-26 18:38:19 ]

opony mam lato i zima z felgami więc zbyt duży byłby to zbieg okoliczności. ciśnienia pilnuję na bieżąco. sprężyny mam jednakowe wymieniane w jednym czasie - stan ich sprawdzałem wczoraj i sa całe... belka, hm auto bezwypadkowe raczej.. z tymi tulejami zerknę, choć na szarpakach niby nic się z nimi nie działo..

Obstawiałbym hamulce, ale wtedy na przeglądzie wyszło by że prawa strona mocniej hamuje.

Cytat:
2012-02-26 18:44:15, Rafi pisze:
... belka, hm auto bezwypadkowe raczej...

Wystarczy uderzenie bokiem o wysoki krawężnik w zimie... i belka krzywa.