Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-05-13 00:35:49 Mam nadzieje, że taki off topic nikomu nie będzie przeszkadzał. Wprawdzie nie zdałem jeszcze matury do końca, ale trzeba zacząć się już konkretnie rozglądać. W tej chwili moge jeszcze wiele zmienić. No więc jaki kierunek studiów wybrać, żeby mieć po nim jakieś perspektywy (potencjalne) i żeby sie nie zamęczyć (dać rade to skończyć). Drugi człon pytania dotyczy doboru uczelni, wchodzi w grę Wawa, Białystok, Lublin, może ktoś z Was się uczy/uczył w tym regonie? Prosze podzielcie się swoimi doświadczeniami,
Pozdrawiam AdS |
Mokry Miłośnik FSO Poldzo/VW Gragów | 2003-05-13 00:38:45 Szkoda że tylko w tym regionie bo polecam AGH w Krakowie nawet za wpisy warunkowe na następny semestr nie trzeba jeszcze płacić
Pozdr |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-05-13 00:47:32
Nie no Kraków to super miasto, ale chciałbym czasem odwiedzić rodzinke zadaleko... |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-05-13 01:00:38
No widze że Krakowiacy (i Górale ) nie próżnóją No wkońcu tam powstała pierwsza wyższa uczelnia w Polsce. |
dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2003-05-13 01:15:33
Noo, jeśli pominiesz opłaty za powtarzanie laborek, to można powiedzieć, że nie trzeba Zresztą i tak już nie dają tak chętnie warunków jak kiedyś... Dzbanek |
keen Miłośnik FSO Passat 94'; Komar 81 ... Ostrowiec Świętorzyski | 2003-05-13 01:17:58
Górole nie próżnują nigdy !!! |
Voy Miłośnik FSO Poldżons Constarownia/Sunderland | 2003-05-13 08:35:37
racja |
Wyrwizab (M) x | 2003-05-13 10:13:15
a juz najmniej ci z Gor Swietokrzyskich, moze nie naj-wyzszych ale naj-starszych |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-05-13 14:04:55 AdS wybierz taka uczelnie i kierunek, ktory Cie interesuje. Nie mozna nikomu doradzic uczelni, bo jest male prawdopodobienstwo dobrego trafienia i bedziesz sie meczyl przez 5 lat, albo Cie wywala... takie decyzje trzeba podejmowac samemu inni moga tylko cos podpowiedziec, ale to raczej ludzie , ktorzy Cie dobrze znaja i zyja z Toba na codzien. |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-05-13 14:25:35
... albo skończysz, ale pracy w wyuczonym zawodzie nie znajdziesz |
Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2003-05-13 15:28:19 Ja bym ci proponował taki kierunek w którym wyjeżdzasz za granicę na 3 bądź 4 roku na praktykę zawodową, za którą zresztą ci płacą. Podobno najczęściej jest to na informatyce, ale nie potwierdze tej informacji. Ja maturkę dopiero za rok pisze a potem się pomysli. |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-05-13 16:29:27
"Święte słowa" i 100% racji, tylko że ten wątek powstał jako naturalne następstwo wątka "Matura" i służy dyskusji nt. uczelni wyższych w Polsce. Jeżeli zadałem takie pytanie, to rozumiesz że nie mam aż tak sprecyzowanych zainteresowań, żeby móc powiedzieć: "chce budować drogi" albo "będę weterynarzem" i akurat tak się złożyło że nie mam zbyt wielu kolegów studentów, którzy mogliby mi podpowiedziec. A tak właściwie co ja wiem o poszczególnych kierunkach studiów...? praktycznie nic, bo nie liczą się suche informacje, ale real life. Druga strona medalu to to, że ponad 30% absolwentów szkół wyższych nie ma pracy (a pewnie kolejne 30% pracuje za 600zł netto), dlatego jako starsi koledzy może orientujecie się czy np. łatwiej znaleźć prace po wydziale mechaniczmym czy budownictwa polibudy itd. |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-05-13 17:01:32 Nie wiem co ci doradzić. Sam w tym roku mam skończyć Polibudę Bialostocką na kierunku Elektronika i Telekomunikacja.
Jak ktoś słusznie zauważył to wybór kierunku zależy wyłącznie od ciebie. PO każdym znajdziesz robotę jak będziesz miał trochę szczęścia i będziesz umial się wykazać. Jako zachętę powiem ci że w białymstoku działa aktywna sekcja PTK i FSOAK. Przyjedź do białego w czwartek wieczorkiem na grilla to będziesz miał okazję pogadać ze studentami i absolwentami PB (bo jest ich w naszych szeregach sporo). Najlepiej sie samemu przekonać o warunkach na danej uczelni. Tak BTW jakbyś napisał co cię interesuje to może łatwiej byłoby ci podpowiedzieć co i jak. |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-05-13 17:06:09
Jaki cwaniak w ten sposób rozumując, to wpadnij tez do wawy 18 maja - będa studenci i absolwenci |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-05-13 17:12:09
Dokładnie o tym mówię. Pozatym jaki cwaniak . Z Hajnówki do Białego to dobry rzut kamieniem a do Wawy..... no cóż . |
MacioBA Miłośnik FSO Fiat 125p Rybnik | 2003-05-13 22:58:13 Chodz stary na Polibude Slaska, na budownictwo, specjalnosc Budowlano Architektoniczna, CKI Rybnik, na 6 semie mozesz sobie smignac do Danii, na 6 miesiecy stazu, mozesz tam zostac i zrobic dyplom, niezla sprawa, a pozatym dyplom z naszej uczelni jest uznawany w Niemczech, Danii, Hiszpanii i Portugali, specjalnosc istnieje od 1996 roku i jak dotychczas 100% absolwentow, w przeciagu 3 miesiecy od obrony dyplomu znajduje robote. Architekci mowia o nas "ale oni qrwa dobrzy" (coz za skromnosc) No a pozatym to jest jedyna taka specjalnosc w kraju, nawiasem mowiac, wzorowana jest na specjalnosc Politehniki w Horsens - Dania. A jaka atmosferaaa!!!! Od czwartku zaczynaja sie juwenalia...wiec sie bedzie dzialo!!!! Powodzenia na reszcie egzaminow maturalnych!!!!! |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-05-14 21:00:23
Dzięki za zaproszenie, ale matura..... Piękny wydział Bocian, niestety za cienki bolek jestem na takie cóś. Jakiś miesiąc temu mówili w radiu, że PB przyjmnie jakieś 70% tego co zwykle bo kasy nie ma , wiesz może coś o tym? Dzięki za wszytskie odpowiedzi, ale znowu jakoś ten problem jest odemnie daleki, bo powrócił stres maturalny (i to w nowej odsłonie ) ---------------- pozdro [ wiadomość edytowana przez: AdS dnia 2003-05-17 09:36:51 ] |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-05-17 09:39:43 Kurcze dziś powiedzieli w radiu że przyjmą 50% tego co wzykle na Politchnike Białostocką, czyli się nie dostałem
Bo Q******a pieniędzy nie ma !!!! Szkoda, że na wojska do Iraku są !!!!!! Kurna normalnie nienawidze tych czerownych uśmiechniętych mord. Kurna szanse dla naszych dzieci i wnukow robią. ------------- |