Toyota Matrix - Pomoc w zakupie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar kupić sobie Toyote Matrix i tu jest moje pytanie czy warto kupić te Toyote i czy części nie są zbyt drogie i na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie.
Prosze o rady i sugestje i przestrogi na temat tej Toyoty.

[ wiadomość edytowana przez: Bogdan20 dnia 2011-01-19 21:01:36 ]

Prosze bardzo o pomoc !

Ale co chcialbys uslyszec??
Jak z kazdym nietypowym autem sa problemy z czesciami,a zwlaszcza z USA
Leca skrzynie biegow i komputery silnika ,ktore sa na przedluzonej gwarancji,ale jak je wymienic w Polsce?Pozatym upierdliwe Mile Farenhaity i radio nie odbiera ,no i brzydka jest jak diabli.
Przewaznie sa to juz auta po przejsciach ,wyzlomowane, i wskrzeszone przez jakiegos Kunta kinte i Turasa.Tak jakos statystycznie co z USA to problem i ukryty szwindel.Chyba ze sobie sam przywieziesz i masz kogos w USA .

A ja zastanawiam się nad zakupem Toyoy Matrix 1.8 VVTL-i 2ZZGE manual - już mam dosyć silników 1CD-FTV.
Bigelektron - na co należy zwrócić uwagę przy zakupie i jak ten samochód i silnik sprawuje się w eksploatacji?

Czy jest możliwość zmiany w komputerze Toyoty Matrix temperatury z F na C? Czy ktoś może już to robił?
Czy jest inny sposób sprawdzenia podczas zakupu, czy silnik bierze olej oprócz jazdy na odcinku 1000 km? Czy testerem diagnostycznym można odczytać tego typu informacje?

W ten weekend będę sprawdzał samochód Toyota Matrix 1.8 VVTL-i 2ZZGE - jak można odczytać oryginalny przebieg ze sterownika komputera za pomocą testera Toyoty (w momencie, gdy ktoś cofnął przebieg)? Jaka to jest opcja w testerze?
Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy weryfikacji tego konkretnego silnika?

Cytat:
2012-02-23 23:03:19, Alien_Obcy pisze:
W ten weekend będę sprawdzał samochód Toyota Matrix 1.8 VVTL-i 2ZZGE - jak można odczytać oryginalny przebieg ze sterownika komputera za pomocą testera Toyoty (w momencie, gdy ktoś cofnął przebieg)? Jaka to jest opcja w testerze? Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy weryfikacji tego konkretnego silnika?

Niema takiej opcji

A czy w czasie cofania licznika, nie trzeba robić upgrade'u softu w tej Toyocie - to może przez porównanie z pierwotną wersją da się dojść pośrednio, czy ktoś nie cofnął?
Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy weryfikacji tego konkretnego silnika?

Cytat:
2012-02-24 00:43:45, Alien_Obcy pisze:
A czy w czasie cofania licznika, nie trzeba robić upgrade'u softu w tej Toyocie - to może przez porównanie z pierwotną wersją da się dojść pośrednio, czy ktoś nie cofnął? Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy weryfikacji tego konkretnego silnika?

a co ma komputer silnika do zegarow w desce??
Toyota jest technologicznie zawsze sto lat za murzynami i przyznam ma to swoje zalety.....i wady tez.Pamiec jest tylko w liczniku taki maly 8 szlapowiec 24c04 czy costam w tym stylu
zgrywasz program wrzucasz w kalkulator przebiegu i wgrywasz nowy jaki tam masz fantazje przebieg, wszystko.
Ja sie w to nie bawie bo pieniadze gowniane ,ale znam takich co sie w tym specjalizuja i jezdza po autokomisach i robia to po diagnozlaczu taki maja sprzet.

Bigelektron - czy możesz mi sprecyzować jakie parametry mogę pomierzyć w czasie testów drogowych tej toyki z silnikiem 2ZZGE.
Jaki test aktywny warto wykonać?

Pzdr,
Szymon

Bigelektron - liczę na Twoją pomoc

Cytat:
2012-02-28 23:47:45, Alien_Obcy pisze:
Bigelektron - liczę na Twoją pomoc

Test aktywny VVTI a z reszta jakby bylo cos nie tak to sie kod wyswietli.

Dzisiaj weryfikowałem Toyotę Matrix i niestety tester IT2 nie wykrył jej w trybie automatycznym, ani w manualnym pomimo wprowadzenia odpowiedniego modelu ZZE oraz silnika 2ZZ-GE.
Ja mam wersję softu:
Toyota Diagnostic Application version 2010.0 (TO070009110601) OS Version 103
Bigelektron - pytanie do Ciebie czy jaką masz wersję softu u siebie i czy testowałeś Matrix'y z takim silnikiem 2ZZ-GE?

[ wiadomość edytowana przez: Alien_Obcy dnia 2012-03-03 22:50:59 ]

Bigelektron - czy Ty możesz sprawdzić u siebie w ASO, czy Toyota Matrix XRS VIN: 2T1KY32E03C054517 miała wezwanie do serwisu dot. lift'u w silniku 2ZZ-GE - ja znalazłem TBS'a dla Celica GTS: "VVTLi - INTERMITTENT VARIABLE LIFT OPERATION"?

Cytat:
2012-03-04 22:35:51, Alien_Obcy pisze:
Bigelektron - czy Ty możesz sprawdzić u siebie w ASO, czy Toyota Matrix XRS VIN: 2T1KY32E03C054517 miała wezwanie do serwisu dot. lift'u w silniku 2ZZ-GE - ja znalazłem TBS'a dla Celica GTS: "VVTLi - INTERMITTENT VARIABLE LIFT OPERATION"?

Z ktorego roku masz ten wynalazek-samochod
Spruboj sie polaczyc przez Celice lub Corolle T sport lub przez cos co ma taki silnik.
Moim zdaniem pakujesz sie w niezle maliny na wlasne zyczenie.
Jak to jest auto ze stanow to nie sprawdzisz co bylo wymieniane.
A ten tester to masz oryginalny czy Chinola?

Ja już kupiłem tego Matrix'a - to jest rok produkcji 06/2002 (dopiero pod koniec tego roku poprawili problem z lift'em, dlatego to muszę sprawdzić), ale został sprzedany i zarejestrowany w 2003.
Jestem mega zadowolony - uśmiech z twarzy mi nie schodzi - to nie to co Avensis Verso D4D 116 KM
Cytat:
Moim zdaniem pakujesz sie w niezle maliny na wlasne zyczenie

- co masz na myśli? Tutaj nie ma turbo, nie ma wtrysków, nie ma zaworków SCV, pozostaje tylko ten lift, pozostałe elementy są o wiele tańsze od emeryckiego 2.0 D4D, z którym cały czas był i jest problem z mocą.
Mam tester made in PRC - przy cenach Toyoty to mnie nie stać by było na inny. Do tej pory odczytywał wszystkie modele europejskie.
Czy możesz podać mi jakie oznaczenie (3 litery) ma model Celica lub Corolla TS?