Tir i otwarte wrota:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

niestety ale pech mojej omki nie opuszcza. Tym razem auto stało zaparkowane w zatoce parkingowej przy drodze w centrum ruchliwej ulicy po której walą tir jeden za drugim. W czasie przejazdu tira obok otwierają się tylne wrota skrzydło zaczyna walić o auta na poboczu w tym moje. Szkodą jest lampa tylna (zbity klosz), tylny błotnik przerysowany na całej długości. Drzwi całe i reszta też fuksem lusterko całe. Mam pytanie ma się pojawić rzeczoznawca z generali ile może mi policzyć -powinie ?. Z tego co widzę to klosz w lampie jest scalony czyli wymiana całej lampy ? Spisane oświadczenie.

[ wiadomość edytowana przez: zpetz dnia 2012-01-09 23:31:47 ]

Cytat:
2012-01-09 23:30:41, zpetz pisze:
witam niestety ale pech mojej omki nie opuszcza. Tym razem auto stało zaparkowane w zatoce parkingowej przy drodze w centrum ruchliwej ulicy po której walą tir jeden za drugim. W czasie przejazdu tira obok otwierają się tylne wrota skrzydło zaczyna walić o auta na poboczu w tym moje. Szkodą jest lampa tylna (zbity klosz), tylny błotnik przerysowany na całej długości. Drzwi całe i reszta też fuksem lusterko całe. Mam pytanie ma się pojawić rzeczoznawca z generali ile może mi policzyć -powinie ?. Z tego co widzę to klosz w lampie jest scalony czyli wymiana całej lampy ? Spisane oświadczenie. [ wiadomość edytowana przez: zpetz dnia 2012-01-09 23:31:47 ]

"ładnie ładnie cacy cacy wystarczy oświadczenie" NIE WYSTARCZY ! generali zażądało całej listy dokumentów. Następnym razem wołam policje teraz muszę jezdzic i szukać łamagi. Być palantem nie miłe uczucie.

oświadczenie wystarczy, jeśli jest spisane z kompletem danych na gotowym formularzu (pełno tego w necie) i oczywiście - jeśli sprawca się nie wycofa z oświadczenia.

police pewniejsze.

Wszystko o kand dupy dopóki pan z radiowozu nie da mandatu bo to ewidentnie wskazuję sprawcę, do tego protokół ze zdarzenia.
Wsytarczy że sprawca po wezwaniu przez swojego ubezpieczyciela o wyjaśnienia napisze cosw stylu ... po zastanowieniu i mimo wcześniejszego przyznania się do winy dochodzę do wniosku że nie byłą to moja wina a bezpośrednim sprawcą jest ten drugi łobuz... i po temacie. Ubezpieczyciel odrzuca roszczenie a my musimy udowadniać winę. Wtedy rzecznik, biegły itp.
Cytat:
2012-01-18 17:57:39, 7gsi pisze:
oświadczenie wystarczy, jeśli jest spisane z kompletem danych na gotowym formularzu (pełno tego w necie) i oczywiście - jeśli sprawca się nie wycofa z oświadczenia. police pewniejsze.

walczę walczę walczę nie odpuszczę

Twoim obowiązkiem jest okazanie rzeczoznawcy dowodu rej, dow osobistego właściciela, oświadczenia z przyznaniem się do winy sprawcy gdzie będzie jego podpis i adres, może być też pesel. Jeżeli pojazd był w ruchu to i prawo jazdy poszkodowanego - kierowcy.
podeślij mi zdjęcia uszkodzonych elementów na maila mtipartner@mtipartner.pl to podam Ci kwotę jaką powinna Ci ubezpieczalnia wyliczyć na naprawę i dane pojazdu też się przydadzą.

kosztorys naprawy rzeczoznawcy partner 426zł z vat.

robocizna 46
lakierowanie 184
lampa 112
vat 76

co teraz jeżeli się z tym nie zgadzam ?

Cytat:
2012-01-25 22:25:48, zpetz pisze:
kosztorys naprawy rzeczoznawcy partner 426zł z vat. robocizna 46 lakierowanie 184 lampa 112 vat 76 co teraz jeżeli się z tym nie zgadzam ?

ale to od Brutala czy już z ubezpieczalni - likwidatora szkody ?

jak się chcesz odwoływać, musisz uzasadnić czemu.
albo szukaj warsztatu i rachunków

Cytat:
2012-01-26 00:23:54, 7gsi pisze:
ale to od Brutala czy już z ubezpieczalni - likwidatora szkody ? jak się chcesz odwoływać, musisz uzasadnić czemu. albo szukaj warsztatu i rachunków

rzeczoznawca był zrobił fotki 16 sztuk dał mi protokół o szkodzie a teraz partner z ubezpieczalni wysłał mi wycenę. Było pytanie czy faktury czy wycena powiedziałem wycena. Czy mogę się cofnąć na faktury ???

na priv

jeżeli dobrze rozumiem masz uszkodzone:
lampa TL zew, ściana TL, drzwi TL, drzwi PL, błotnik PL?
jeśli tak to kwota jaka powinna widnieć na odszkodowaniu powinna wachać się w granicach 2150zł brutto przy 1rbh = 100zl netto

zmienić na fakturę możesz ale teraz ubezpieczalnia będzie się burzyła o to, ale zawsze możesz przedstawić im faktury za naprawę po naprawie i wysłać podanie o dopłatę.
Ja na Twoim miejscu pisałbym podanie o ponowną wyliczoną kwotę odszkodowania i załączył kosztorys naprawy zgodny z protokołem szkody ale na normalnych stawkach za 1rbh a nie wymyślonych, oczywiście w podaniu dodaj adnotację że jeśli ponowna kwota będzie nieadekwatna do rzeczywistego kosztu napraw odstawiasz pojazd do serwisu opla na ul...........

cena lampy to koszt 386zł netto
robocizna 383
lakierowanie 993

[ wiadomość edytowana przez: Brutal dnia 2012-01-26 19:15:19 ]

uszkodzona jest tylko TL lampa i TL błotnik.

421zł.

[ wiadomość edytowana przez: zpetz dnia 2012-03-08 23:47:07 ]