Stuk z tyłu (hamulce ?)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanko bo od czasu do czasu coś jakby mocno uderzy z tyłu. Przypuszczam hamulce, gdy na postoju trzymam hamulec potrafi tak uderzyć jakby własnie szczęki o bębny uderzyły taki podobny dzwięk. Czasem tak sie dzieje, gdy puszcze hamulec i pojade to po jakimś czasie. Nic nie czuć żeby trzymał hamulec po puszczeniu na pedale.

Co to może być ? Wszystko było wymieniane. Całe tylne hamulce. Sprężynki, bębny, szczęki, cylinderki.

Niby nic się nie dzieje, ja sie przyzwyczaiłem, ale nie wiadomo co tam w środku sie dzieje. Oraz czasem pasażerowie sie dziwią co to. Na zewnątrz też chyba słychać, bo czasem widze lekką reakcje ludzi.

[ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2012-03-17 12:15:40 ]

Miałem kiedys podobną sytuacje. wymieniłem hamulce, amorki, tuleje tylnej belki, okazało sie, że jedno łożysko koła było juz lekko lużne.

hmm... ale co to moze miec do stuków ?
Jedno łozysko wymieniałem z tyłu, ale drugiej nie wiem kiedy było.

[ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2012-03-17 21:28:29 ]

Gdyby to było łożysko zapewne hałasowało by w czasie jazdy, a nie na postoju. Sprawdź tuleje, amorki i sprężyny.

U mnie nie hałasowało... łozyska wymieniałem jakis czas wczesniej, widocznie za słabo dokreciłem. Stukało na lekkich nierównosciach... i własnie po ruszeniu.

u mnie śłychać trzask i dalej nic. Jest to tylko i wyłącznie pojedyńczy dzwięk wystepuje co jakiś czas, dość rzadko, ale jest także nietypowy.