[MK VII] Nawiew nie działa - esccort z klimą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem z nawiewem, a mianowicie nie działają przełączniki, ani lampka od klimy się nie świeci, i tak mi si wydaję że w ogóle nie m ogrzewania. Co to może być??
Ale mam jeszcze jedno pytanie... Jak się odpowietrza układ chłodniczy???
Oraz co to może być gdy robi się podciśnienie??

[ wiadomość edytowana przez: Kleszczak dnia 2012-01-03 21:21:49 ]

Co to znaczy że nie działają przełączniki? Wentylator nie działa na żadnym z 3 biegów? Czy może wieje tylko na ostatnim 3 biegu?

Jeżeli nie działa wcale i nie zapala się dioda od klimatyzacji to pokolei sprawdzaj:
* bezpieczniki
* przekaźniki
* włącznik klimy
* skrzynka bezpieczników

Najprawdopodobniej upalony lut w skrzynce bezpieczników do zlokalizowania po zdjęciu skrzynki i obraniu jej z plastikowych osłon tuż nad bezpiecznikami lub między nimi.

Jeżeli działa tylko na ostatnim biegu, upalony został bezpiecznik termiczny rezystora (kpl. rezystorów) nawiewu, lub po prostu skorodował i nie przewodzi prądu.
W takim wypadku otwierasz maskę, na podszybiu na środku jest taki duży czarny plastik a pod klapką znajdziesz omawiany rezystor. Wyjmujesz delikwenta, zaiwaniasz do elektronicznego sklepu i zakupujesz za 3 pln w/w bezpiecznik, montujesz i gotowe.
Rezystor montuje się na wcisk, można go polutować ale bardzo delikatnie, nie grzać zbyt mocno bo można spalić, delikatnie tylko na końcach nóżek.

Najlepszego na święta

no właśnie ogóle nie działa przełącznik na żadnym z biegów, przez jakiś czas działało delikatnie ogrzewanie a teraz w ogóle nic...
Ale dzięki za pomoc posprawdzam wszystko.
I również życzę WESOŁYCH ŚWIĄT i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!

Może się szczotki na wiatraku wytarły, albo miedziane pierścienie na wirniku... Ja tak miałem to nawiew działał tylko jak skręcałem w prawo i szczotka dotykała resztek pierścienia jak się wyjmie wiatrak (obudowa jest na metalowe spinki złączona) to łatwo można ocenić stan szczotek i całej reszty..

upalilo sie zasilanie w skrzynce (jesli sie nic nie kreci a kontrolka klimy nie zapala)
jest teraz okazja (sylwester) do przelutowania.
zetec sam sie odpowietrza.

u mnie nie działało i okazało się, że jakiś kabelek opiera się o wirnik dmuchawy i ten nie miał siły ruszyć. Wystarczyło wsadzić rękę w podszybie i go na czuja znaleźć i odgiąć. Odkryłem to przypadkiem bo grzebałem przy dmuchawie gdy ta była włączona na pełną parę a ja o tym nie wiedziałem i tak ruszałem tam ręką a ta ruszyła... jak ja sie wystraszyłem o moje paluszki

A co w przypadku jesli nawiew i klima dziala na 1,2 biegu, natomiast nie dziala na 3, a dioda sie swieci

Panowie podrzucajcie jakies pomysly gdzie szukac przyczyny, bo goraco sie zrobilo, a na 2 biegu slabo chlodzi

np.rezystor zdycha.Zaczyna się od jednego biegu (i nie ma reguły od którego),a kończy się na braku wszystkich.Spróbuj najpierw jego styki podczyścić.

Cos obilo mi sie o uszy, ze trzeba tego szukac w podszybiu, ale gdzie konkretniej?

Wyczytalem, ze ten rezystor odpowiada za nadmuch na 1 i 2 biegu, wiec juz sam nie wiem...

[ wiadomość edytowana przez: dino84 dnia 2011-07-11 20:52:17 ]

wg mnie luty w skrzynce. ale rezystor też sprawdz.

-----------------
Nie bierz życia na serio, i tak nie wyjdziesz z niego żywy..

1i 2 bieg idzie przez rezystor a 3 przez skrzynke jesli nie działa na 3 to trzeba skrzynke bezpieczników przelutowac niestety a rezystor jest kawałek nizej pod podszybiem.

witam jak w temacie dzisiaj tez walczyłem ze swoim nawiewem gdyż u mnie nie ma 2 stopnia a 1 i 3 jest. Rozebrałem cały przełącznik ale tam wszystko jest ok styki nie wypalone ani specjalnie nie powycierane, rezystor sprawdziłem niby tez jest ok a 2 biegu niema

A masz rdze na rezystorze ??? Jeśli tak to go przetrzyj papierem ściernym i psiknij sprayem do połączeń elektrycznych, w moim przypadku pomogło a problem miałem ten sam

no jest troche rdzawki jutro w pracy spróbuje i zobaczymy.

Cytat:
2011-12-16 22:28:40, don_essciszek pisze:
witam jak w temacie dzisiaj tez walczyłem ze swoim nawiewem gdyż u mnie nie ma 2 stopnia a 1 i 3 jest. Rozebrałem cały przełącznik ale tam wszystko jest ok styki nie wypalone ani specjalnie nie powycierane, rezystor sprawdziłem niby tez jest ok a 2 biegu niema

to samo bylo u mnie... pomoglo przelutowanie skrzynki bezpiecznikow. To bardzo czesta przyczyna niedzialajacego nawiewu...

no i probowałem wyczyscic prysnąć kontakt spray i nic nie dało jak nie ma 2 tak nie ma. Umnie bol polega najprawdopodobniej na wadliwym rezystorze. ?

[ wiadomość edytowana przez: don_essciszek dnia 2011-12-18 10:46:08 ]

jak tylko jeden bieg wysiadl to najprawdopodobniej rezystor, bo pokretla raczej nie siadaja, a w skrzynce najczesciej pada zasilanie, co wiaze sie z brakiem wszytskich biegow.

tak tylko nowy to dość elegancka kwota a używkę sprawna to graniczy z cudem. Na szrocie to jest pierwsza rzecz ktorej niema

e tam, na allegro kompletne dmuchway juz za dyche puszczaja.

latwo sprawdzic rezystor, mostkujesz piny, tak zeby mijalo rezystorki dla poszczeglonych biegow, i sprawdzasz, czy bedzie chodzic (powinien wtedy na maxa)