[MKVII] pali sie kontrolka ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
od czasu wymiany zawieszenia i piasty w przodzie zapaliła mi sie kontrolka ABS. jakie tegomogą być przyczyny? sprawdziłem czujnik ma przejście rezystancja 1072 ohm. sprawdziłe i daje takze napięcie przemienne raz +, raz - ok. 1,5 mV.
1,6 16V ghia combi

[ wiadomość edytowana przez: lukso dnia 2009-11-14 17:22:26 ]

[ wiadomość edytowana przez: lukso dnia 2009-11-14 17:25:53 ]

Podejrzewam ze bezpieczniki sa OK ?

przejedz sie o depnij po srodkowym pedale.
jak nic z tego to pomyslimy.

bezpieczniki sprawdzone: ok, i jeździłem nim juz troche i deptałem i nic a i restart kompa robiłem : przez całą nocke bez prądu i nic

A kupiles piaste do wersji z ABS-em? Moze nie ma wianuszka dajacego impulsy? A moze to zbieg okolicznosci i musisz szukac na innym kole problemu?! Czasem sie zdarzy taka zlosliwosc rzeczy martwych

wianuszek jest. moze racja i trzeba szukać gdzie indziej,ale temat wyskoczyłpo wymianie piasty i łożyska właśnie w tym jednym kole.nie wiem moze trzeba wyczyścić wianuszek czy czujnik?,nie wiem jak wpisuje się bład w kompie i czy można go jakoś prosto usunąc czy tylko przez fachmana. i nie wiem jak sprawdzić czujnik bo nie mam pewności co do czujnika

rozpinales jakies zlaczki od abs'u?
moze tam jest "problem"?

rozpinałem złaczke w tym kole (prawy przód) ale wszystko ok- chyba ok ps. jestem elektrykiem

U mnie była podobna sytuacja. Po wymianie tulei okazało się, że nie działa ABS i świeci się lampka.
Niestety okazało się, że został uszkodzony czujnik przy odkręcaniu jakiejś śruby. Podobno nie musi to byc wcale mocne uderzenie

czujnik sprawdziłem jak pisałem: R=1 kohm, i napięcie przemienne przy kręceniu piastą +/- 1,5 mV. ale nie wiem czy to coś mówi. czujnik ma podawać impulsy napieciowe do wzmacniacza ale nie wiem na jakim poziomie. sprawdziłem cene czujnika imnie przeraziło: ponad 5 stów nie wiem jak kasuje sie błąd od tego czujnika

U mnie też się pali. Ale to przez jakieś przebicie. ABS jest sprawny i działa kiedy powinien.

sprawdz pierscien na przegubie od abs moze sie zluzowal mialem to ostatnio i sie palilo wbilem go na goraco i przeszlo

Ostatnio robiłem remont tylnich hamowników (po tym jak pękła szczęka wymieniana w listopadzie ... ). Na tydzień przed wymienioną awarią świeciła się kontrolka ABS. Po zrobieniu hamulców z przodu i z tyłu kontrolka przestała się świecić a ABS zaczął działać.

Po trzech dniach znowu się zapaliła i nie chce zgasnąć. Znajomy mechanik przejrzał wszystko dokładnie i mechanicznie jest wszystko idealnie. Mimo to nie działa. Czy jest możliwe, że komp zapamiętał jakiś błąd i dopóki go nie wykasuję to problem będzie się pojawiał ?

Pozdrawiam wszystkich

komputer ABS sam zgasi kontrolke, jak sie zdjagnozuje ze wszystko jest ok - po przejechaniu 3 km powinno zgansac - jestl jest ok

nie będę zaczynał nowego tematu bo problem ten sam , auto przez tydzień stało w garazu w sobote wyjeżdzam i świeci się kontrolka non stop, jechałem po sypkiej nawierzchni hamulec w podłogę i nic ABS się nie właczył, nic z podwozim nie grzebane, do tej pory było ok.
Jutro sprawdzę bezpieczniki chociaż nie wiem czy to może być wina bezpiecznika?
Potem odłacze klemy na jakies 5 minut (reset kompa i zobacze)
chyba że macie inne pomysły?

z czujnikiem wszystko OK?

Cytat:
2011-06-20 07:44:25, Wuipe pisze:
z czujnikiem wszystko OK?

A mozesz mi powiedziec gdzie i jak to sprawdzić z tym czujnikiem ?

Cytat:
2011-06-20 09:50:38, Lightjay69 pisze:
A mozesz mi powiedziec gdzie i jak to sprawdzić z tym czujnikiem ?

tu masz zdjęcie z umiejscowieniem czujnika (akurat ten ma odcięte kable) => czujnik ABS
sprawdź czy kable są OK (poprzecierane, urwane itp.)
możesz też przemierzyć czujnik powinien mieć około 1kom'a

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod deska rozdzielcza i są ok.
A powiedz mi jak fachowo przemierzyć? gdzie podpiąć, czy z której strony wypiąć aby przemierzyć? czy na właczonym czy wyłaczonym silniku, mam multimetr więc z przemierzeniem nie będzie problemów.

Cytat:
2011-06-21 08:51:22, Lightjay69 pisze:
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod deska rozdzielcza i są ok. A powiedz mi jak fachowo przemierzyć? gdzie podpiąć, czy z której strony wypiąć aby przemierzyć? czy na właczonym czy wyłaczonym silniku, mam multimetr więc z przemierzeniem nie będzie problemów.

Nikt nie wie jak przemierzyć czujniki ABS ?