[MKVII] Regeneracja rozrusznika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Od jakiegoś czasu rozrusznik potrafi mi zgrzytnąć przy odpalaniu silnika, więc się zacząłem zastanawiać nad jego naprawą. Winny zapewne bendix, ale może od razu podpytam praktyków, czy ograniczyć się do przeczyszczenia, czy jakieś części profilaktycznie wymienić, nawet jeśli wydają się być ok?

wszystko okaże się po wyjęciu rozrusznika - na pewno porządne czyszczenie i reszte zobaczysz w jakim stanie po rozebraniu.

Już nie zgrzytał i znów zaczął, więc temat wraca
Krótkie pytanie o demontaż: nie mam obecnie dostępu do kanału. Czy jest szansa wyjąć rozrusznik z góry, czy to porywanie się z motyką na słońce? Silnik Zetec 1.6 16V, czyli rozrusznik z tyłu, dla ułatwienia jest klima Dodam, że palce mam zręczne bo zawór wolnych obrotów wymieniam w 10 minut, a filtr kabinowy w 5 i to nie tnąc sobie łap

1.6 16v ma rozrusznik zaraz za zderzakiem. 3 śruby 13 i jedna 10 odpinająca kabel od rozrusznika.

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

Za zderzakiem to ja rozrusznika nie mam, tzn. w sumie mam, ale od zderzaka oddziela go jeszcze silnik
Widzę go w okolicach regulatora wolnych obrotów, tylko trochę niżej i trochę więcej rurek go zasłania.

to ja nie wiem jaki ty masz silnik albo ja mam za słabą wiedzę nt. 1.6 16V

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach