[Ogólne] Usunięcie lakieru z felg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy dobry dział, w wyszukiwarce nic konkretnego nie znalazłem. A konkretnie szukam środka który zdejmie lakier z felg aluminiowych. Jest plan polerowania środka i rantu a ramiona do malowania. I moje pytanie jest takie. Jak usunąć ten lakier? Bez ingerencji pracy mechanicznej tylko chemią. Scansolem już próbowałem. Nic z tego. Znacie jakiś dobry środek.?

[ wiadomość edytowana przez: Kleszczak dnia 2012-06-07 21:07:13 ]

tygrys albo jakoś inaczej się nazywa, w każdym sklepie budowlanym kupisz. Cena podobna do scansola ale skuteczniejszy. Mi zszedł b. dobrze, jak cztery felgi to od razu bierz większą puszkę litrową.

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

firmy zajmujące się regeneracją felg zanurzają je w kwasie i wtedy wszystko schodzi prawie samo

słyszałem też o tym, że z kreta w granulkach, do udrażniania rur można przygotować roztwór w którym można zanurzyć felgę i usunąć z niej lakier
zanurzasz ją na haku, wszystko wrze, a potem obficie spłukujesz wodą

[ wiadomość edytowana przez: darek4488 dnia 2012-06-07 23:17:25 ]

ktoś jeszcze ma jakieś propozycje? Ten kret nie zaszkodzi dla aluminium?

przetestuj na kawałku blachy aluminiowej

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

Wodorotlenek sodu czyli główny składnik udrażniaczy do rur i niektórych środków do czyszczenia jest żrący. Powinien usunąć farbę, zanieczyszczenia i wżery, ale łączy się też z aluminum wydzielając wodór trzeba być ostrożnym nie tylko na własne zdrowie, a też na samo aluminium. Bardzo możliwe, że jak przesadzisz ze stężeniem roztworu albo za długo pozwolisz mu działać to powierzchnia aluminum po takim zabiegu będzie matowa, więc najlepiej ostrożnie i pomalutku.

Pamiętaj o ochronie skóry i układu oddechowego oraz o tym, że wodór jest palny.

Ja używałem Scansolu, ale nie szło mi zbyt łatwo.
Najlepiej środek typowo do usuwania lakieru + szczotka ręczna i na wiertarkę z miedzi. Nie niszczy ona powierzchni aluminium tak jak metalowa.

A ja polecam użyć włókniny ściernej na krążku, mocowana za pomocą trzpienia do wiertarki

alle
alle2

youtube

Z felg aluminiowych malowanych proszkowo taką ściernicą farby nie zdejmiesz moim zdaniem. A jak jeszcze się trafi na takie felgi jak np. moje, które były malowane już 100 razy to nawet chemia nie da rady. Tylko piaskowanie/śrutowanie/szkiełkowanie zostaje.

Ja polecam jeszcze raz Scansol, albo coś w tym rodzaju + wiertatara z miedzią.
Przynajmniej nic nie zniszczysz. Ten krążek, to ciekawe rozwiązanie. Też można spróbować.
Albo np. ten krążek i Scansol.

Scansol nie dal se rady. Myśle nad tym kretem. Tylko wątpie ze to coś da. ;/ Dziekuje i dam znac czy cos dalo..