Rav4 - check engine P0420

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Od 2,5 roku posiadam RAV4 2,0 benzyna 2005 150KM
Od kilku tygodni pojawił się jakiś problem po odpaleniu silnika nie gaśnie kontrolka "check engine" a po ok. 5-6 sekundach pracy silnika zapala się jeszcze kontrolka VSC/TRC (stabilizacja i trakcja).
Dziwne bo przy jeździe nic nie odczuwam auto śmiga jak zawsze.
Denerwują tylko te kontrolki. Pojechałem więc na tester wykazał błąd KOD P0420 rząd1 "sprawność katalizatora poniżej normy".
Błąd został skasowany jednak po przejechaniu ok. 300km kontrolki znowu się zapaliły. Auto ma przebieg 93.000km ja zrobiłem ~25.000km. Przebieg gwarantowany bo auto kupione i serwisowane od nowości u Nowaka w Krakowie. Katalizator przy takim Przebiegu? Proszę o rade co robić ?

No coz trzeba wymienic kata i lac lepsze paliwo lub zalozyc taka tulejke na druga sonde pomiarowa np z Allegro oszukuje ale podobno dziala.

Tulejka dystansowa drugiej sondy działa - sprawdzone. Można założyć w serwisie na Wrocławskiej 97 w Krakowie.

Poszukaj jeszcze po forach wypowiedzi o tym zakładzie: http://www.elektronika.com.pl/index.htm
podobno rozwiązują tam ten problem, o ile wyniki badania spalin są w normie a jedynym objawem jest błąd, ale szczegółów nie znam.

Właśnie chciałem zakładać nowy wątek, bo mam pewien pomysł na tego checka w wypadku wystąpienia błędu P0240.

Auto to Yaris 2001 1.0 japończyk

chciałem zastosować takie rozwiązanie: http://www.paladinmicro.com/MustangMILEliminator.htm - jednak aby to zadziałało muszę wiedzieć jak ECU sprawdza te dwie sondy.

Czy odbywa się to na zasadzie takiej, że monitoruje każdą z sond z osobna pod względem zmian w napięciu i różnicy faz czy też sprawdza częstotliwość przełączania między nimi (elektronikiem nie jestem, ale główny sens chyba został zachowany )

Bardzo proszę o pomoc

Panowie dziękuje wszystkim za porady i pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Pojechałem do serwisu Sowier na Wrocławską 97 w Krakowie założyli tulejkę dystansową drugiej sondy (całość 230zł) Ma działać i działa sprawdziła się już podobno na ok. 50szt. Toyot.