[mkVII] wybór żarówek ledowych do środka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
koledzy jakie moge wstawić do siebie żarówki bez żadnych przeróbek żeby dobrze świeciły? jedną mam długą rurkę żarówkę i dwie mniejsze obracane.

poradnik życia tom 2: weź oznaczenie żarówki (jest na żarówce), odpal allegro, wpisz zaklęcie: 'led + (oznaczenie żarówki)'

Tylko rurkową,jeśli na tych pozostałych odwrócisz bieguny to też zaświecą(jak je rozkleisz na gorąco).

Szukałeś, sprawdzałeś, coś robiłeś, czy czekasz, aż Cie poprowadzimy za rączkę?
Zerknij sobie na allegro:
Im droższa, tym mocniej będzie świecić z reguły.
Prawdopodobnie boczne żarówki w jupiterkach to BA9S.
rurkowa
BA9S

wiem jakie żaróweczki to są, tylko pytam was, bo czytałem różne posty, żeby brać jakieś lepsze bo te zwykłe to słabo świecić będą. Dlatego pytam jakie najlepiej wstawić. a nie że macie mi powiedzieć dokładnie co i jak.

Cytat:
2012-10-05 10:13:00, dawid_gda pisze:
wiem jakie żaróweczki to są, tylko pytam was, bo czytałem różne posty, żeby brać jakieś lepsze bo te zwykłe to słabo świecić będą. Dlatego pytam jakie najlepiej wstawić. a nie że macie mi powiedzieć dokładnie co i jak.

to nie można tak pytać od razu?
Ja używam diód 5mm 20mA i 10mm 100mA, ale żarówki robię sobie sam po taniości.
Wtedy mam najjaśniejsze z możliwych.
Wg mnie najlepiej będą świecić z diodami SMD 5050 i nie będą koszmarnie drogie jak Power Ledy. Tu ilość diód 5050 będzie wpływać na cenę i jasność, a to już Twój wybór.
Jeśli chodzi o BA9S, to podobnie, ale musisz zwrócić uwagę na miejsce, bo w jupiterkach (zwłaszcza tych ruchomych) jest mało miejsca.
Diody 5050 dają lekko zielonkawą poświatę.

no i właśnie o takie coś mi chodziło, zapisze sobie nazwy i pójdę do jakiegoś sklepu elektronicznego.