[MKVII]-Skrzynka bezpieczników, jak poznać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym sobie przygotować skrzynkę bezpiecznikową do essa, po to aby zamienić oryginalną,-powoli pojawiają się odznaki zimnych lutów). Pojeżdżę po szrotach może trafię na właściwą. Jak poznać swój model skrzynki:
1/. Czy wystarczy się sugerować ilością i położeniem bezpieczników?
2/. Czy wystarczy, że wiem że ma być EECIV?
3/. Czy są jakieś oznaczenia skrzynek?
4/. Czy sugerować się, że to ma być do MKVII, 1997,90KM,16V?
5/. Czy muszę sprawdzać rozmieszczenie przekaźników?
6/. Czy płytki drukowane mają oznaczenia?
7/. Inne parametry.
Dziękuję za wszelkie sugestie.

1. Uzyles szukajki ? Juz gdzies o tym bylo.
2. Jak odepniesz skrzynke na srodku po lewej stronie sa dwie cyfry (np. 95, to jest rok skrzynki) i dwie trzy ostatnie litery. Tym si sugeruj jaka masz skrzynke i na podstawie tego jej szukaj.
Skrzynke odpinasz patrzac na nia na wprost jak jest wlozona, nad bezpiecznikami jest ona zawieszona.

No to po krótce:

Ad.1 Nie, nie wystarczy
Ad.2 Nie, nie wystarczy
Ad.3 Są, tak jak pisał kolega wyżej, lewy dolny róg. głownie z tego można spasować
Ad.4 Skrzynki do mk5 i mk6 są z wyglądu identyczne, skrzynka do mk7 juz ma inne rozmieszczenie wpinania wiązek
Ad.5 Rozmieszczenia nie musisz bo w mk5,6 są takie same tyle ze moze niektorych brakowac po prostu
Ad.6 Nie znam odpowiedzi na to pytanie
Ad.7 Przede wszystkim jezeli bedziesz wyciagał ze szrota skrzynke to patrz czy BENZIN czy ROPA bo to znacząca róznica....

Chyba powinno wystarczyc

zibo66 , ale u mnie przeca nima w lewym dolnym ino jest w lewym środkowym tak jakby oznaczynie skrzinki.

Dzięki za wskazówki.W poniedziałek ruszam na łowy po szrotach.

Cytat:
2012-08-18 19:03:46, zibo666 pisze:
Ad.4 Skrzynki do mk5 i mk6 są z wyglądu identyczne, skrzynka do mk7 juz ma inne rozmieszczenie wpinania wiązek

Sprostowanie
w mk6 występują 2 rodzaje skrzynek - zarówno te z mk5, jak i z mk7. (i nie są zamienne wzgl siebie - zresztą już sama różnica w liczbie bezpieczników powinna to sugerować)

-----------------
Nie bierz życia na serio, i tak nie wyjdziesz z niego żywy..

więc jednak ilość bezpieczników ma znaczenie?

ilość w sensie iliść gniazd, a nie wkładów bezpiecznikowych.
skrzynka z mk5 ma 28 gniazd (nie wszystkie muszą być wykorzystane), a mk7 ma 34 gniazda.
poza liczbą bezp różnią się również ukł wtyczek, jak już było mówione.

-----------------

dokładnie, i nawet jeśli chciałoby się skrzynkę podmienić, to wtyczki z instalacji nie będą do takowej pasować.

Cytat:
2012-08-19 00:13:25, kiciek pisze:
dokładnie, i nawet jeśli chciałoby się skrzynkę podmienić, to wtyczki z instalacji nie będą do takowej pasować.

Ja nie chce zamieniać, tylko poszukać identycznej. Sprawdzić (ten sam model) ją pod względem zimnych lutów itp. a potem na zasadzie wymiany "na taki sam egzemplarz" założyć w essie. Starą wyciągnę, również posprawdzam i będę miał w zapasie

Cytat:
2012-08-18 23:37:06, Venom_4x4 pisze:
Sprostowanie w mk6 występują 2 rodzaje skrzynek - zarówno te z mk5, jak i z mk7.

pierwsze słysze...

zibo, jo tysz.

Cytat:
2012-08-18 23:37:06, Venom_4x4 pisze:
Sprostowanie w mk6 występują 2 rodzaje skrzynek - zarówno te z mk5, jak i z mk7.

Cytat:
2012-08-19 14:29:33, zibo666 pisze:
pierwsze słysze...

Venom ma rację. Są dwa rodzaje skrzynek w MK6. Skrzynki od 92-93 (wrzesień) są takie same jak w MK5 a 93 (październik) do 95 są już inne skrzynki takie jak w MK7. Powód? Od października 93 wsadzali już jeden air bag w serii

yyy no ja mam esa z 94 z dwoma poduchami w serii i jakos mam taką jak w mk5. szczerze powiem ze nie spotkałem się zeby w mk6 byla taka jak w mk7...być może macie racje nie bede zaprzeczał

Jeżeli masz xr3i albo RS, to były różne przesunięcia czasowe odn wprowadzania nowszych gratów. (chyba w zależności jak auta schodziły z salonów albo coś w ten deseń) Reszta jest tak jak pisze Rocky.
Zależność jest taka: fotele na szerokich szynach = nowsza skrzynka. (oczywiście od każdej reguły są wyjątki - wkońcu to Ford )

Jest też możliwość, że miałeś przekładaną całą instalkę (w salonie albo w garażu) z jakichś powodów, np nietypowe wyposażenie.

-----------------

Mój CLX był z września 93 i juz miał 2 jaśki (skrzynka datowana na 2 sierpień 93 - 28 gniazd).

Cytat:
2012-08-19 22:12:00, Venom_4x4 pisze:
Zależność jest taka: fotele na szerokich szynach = nowsza skrzynka.

Co znaczy szerokie szyny?. Rozstaw, czy też szerokość szyn?. Ja mam essa z grudnia 1997 (Bolero) i może się mylę ale chyba nowszego już nie było . Zakładam więc, że moja skrzynka to będize ostatnia wersja i jezeli trafię na szrocie w przedział 1997-2000r. to będzie ok.?, albo i nie jak to w fordzie

Cytat:
2012-08-20 07:50:51, sambor2 pisze:
Co znaczy szerokie szyny?. Rozstaw, czy też szerokość szyn?. Ja mam essa z grudnia 1997 ...

Zależność ta dotyczy mk6, i odnosi się do rozstawu szyn mocujących fotele. zajżyj do jakiegoś mk5 i porównaj fotele ze swoimi i zaraz bedziesz wiedział
Ty masz mk7, więc skrzynkę masz na 34 bezpieczniki i takiej szukaj. bardziej zwracaj uwagę na nr niż rocznik i na wyposażenie. jeżeli masz full opcję, to z pustaka może ci nie podpasować, (ale sprawdzaj - nie takie cuda ludzie widzieli)

-----------------

[ wiadomość edytowana przez: Venom_4x4 dnia 2012-08-20 11:04:26 ]

Cytat:
2012-08-18 19:03:46, zibo666 pisze:
Ad.7 Przede wszystkim jezeli bedziesz wyciagał ze szrota skrzynke to patrz czy BENZIN czy ROPA bo to znacząca róznica....

bzdura, mam 2 skrzynki ktore oryginalnie siedzialy w MK7 1995, jeden byl RS2000, drugi TD z podobnym wyposazeniem. Skrzynki sa identyczne,ten sam numer, wersja HIGH. W przypadku tych rocznikow aut wystepowany 3 rodzaje skrzynek albo moze i wiecej (LOW, MEDIUM, HIGH), roznia sie iloscia wyprowadzen na bezpieczniki i pinow w zlaczach od gory i od dolu,ale ogolnie majac skrzynke HIGH oryginalnie da sie uruchomic auto bez problemu na LOW,tylko brakuje w takiej skrzynce np. el. szyb, klimy, abs itp.

Cytat:
W przypadku tych rocznikow aut wystepowany 3 rodzaje skrzynek albo moze i wiecej (LOW, MEDIUM, HIGH)

Czy na tych skrzynkach są napisy Low, medium, high?. Ja nie mam wersji full, nie mam elektr. szyb, klimy itd. Z "bajerów" mam jedynie ABS i immo . - ot taki sobie model