Yaris 1.0 Gaśnie podczas jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie, mam Yarisa I z 2001r. z LPG. od dwóch dni auto gaśnie mi podczas jazdy, ogólnie to gaśnie jak mam wciśnięte sprzęgło, ostatnio założyłem radio na dolny schowek 4x50w i mam wrażenie że od tego momentu zaczęło tak robić. Możecie mi powiedzieć co to może być? Pozdrawiam

Popraw mase z akumulatora na bude -wykrec srube oskrob wkrec zasmaruj.
Jak nie pomoze to ISC do czyszczenia.

Tak samo pomyślałem, jedną mase zrobiłem,tą do karoserii, drugiej nie podołałem z odkręceniem, ale zalałem wd-40 na noc może coś puści.

Powiem szczerze że nawet nie wiem co to jest to ISC, domyślam się że jakiś zawór. Na pewno jego wyczyszczenie nie zaszkodzi, mógłbyś mi pomóc zlokalizować go i dać jakieś wskazówki na co uważać itp.?

Zawór isc przez co po niektórych błędnie określany jako krokowiec steruje obrotami silnika na biegu jałowym. Znajduje się przy przepustnicy, poszukaj to może znajdziesz jakąś instrukcję, bo gdzieś widziałem.

Dzięki za podpowiedź, poszukałem, poczytałem co i jak i dzisiaj się zabrałem do czyszczenia, odkręciłem przepustnice, ale zauważyłem że nie mam śrubokręta aby odkręcić ten plastikowy element, z ciekawości odkręciłem tą stalową część, i czarno jak w d**e ale nie robiłem za wiele bo bigelektron radził aby nie psikać tylko moczyć i obracać a ja nie miałem dostępu to tego trzonka, także nie ruszałem, zaopatrzę się w ten śrubokręt i uszczelki i zabiorę się do roboty, martwi mnie to że ta śrubka, która jest stopą dla otwierania przepustnicy jest jakaś inna, wygląda jak śruba od mebli
Jak będę miał wszystko to wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam

Cytat:
martwi mnie to że ta śrubka, która jest stopą dla otwierania przepustnicy jest jakaś inna, wygląda jak śruba od mebli Jak będę miał wszystko to wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam

Tej sruby nie ruszaj ...po czyszczeniu korpusu przepustnicy i gardzieli sprawdz czy jest szczelna -nalej nafty czy tego czym czysciles i sprawdz czy nie przecieka miedzy scianka gardzieli a klapa przepustnicy.

ok. a jeszcze jedno, czy jak kupie oring w jakimś sklepie hydraulicznym, i wsadzę do na przepływke, bo stara nie siedzi dobrze, to nie będzie problemu? Mam jeszcze jeden problem, bo ciągle słyszę jakby łapało lewe powietrze, syk przy dodaniu gazu, ale to chyba nie przez przepływomierz?, ale uszczelki przy przepustnicy wyglądają dobrze, siedzą ciasno, a syk dochodzi według mojego ucha właśnie z tych okolic.

Jak zamontujesz nie taką jak trzeba to założę się, że będą problemy ze składem mieszanki, bo będziesz miał lewe powietrze. Nie wiem jaką masz wersję ale w moim japończyku z 2001r. Tez jest taki syk i już się dawno przestałem tym przejmować. Tam jest jeszcze jedna uszczelka do sprawdzenia, obudowa filtra Ci dobrze siedzi ?

zerknij sobie: http://www.toyodiy.com/parts/p_E_200104_TOYOTA_YARIS_SCP10L-AGMRKW_1703.html

powiem ci że obudowa filtra siedzi fatalnie, bo mam w gazie mojego yarka i wtryski są zamontowanie pod samym filtrem i panowie z niemiec odcieli 3/4 dołu obudowy i nawiercili dwa otwory w obudowie z niewiadomych przyczyn.