[RS2000] Pokrywy korbowodow - moment dokręcenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,czy wie ktoś może z jakim momentem dokrecić pokrywy korbowodow w RSie?
W szukajce nie ma nic o RSku

[ wiadomość edytowana przez: Kleszczak dnia 2013-02-04 23:28:53 ]

Poszukaj w książce obsługi silników zetec i zobacz czy są istotne różnice w momencie dokręcania w zależności od mocy silnika. Taki najprostszy sposób na ustalenie momentu dokręcenia to przelicznik ze średnicy gwintu np. gwint M6 to moment 60Nm a gwint M10 to moment 100Nm - jak z czystej ciekawości sprawdziłem kiedyś w książce obsługi mojego CVH to pokrywało się to z różnicą około +/- 10%

Znalazłem coś takiego:
Panewki w RSie

Cytat:
2013-05-15 22:01:15, nowypn pisze:
Poszukaj w książce obsługi silników zetec i zobacz czy są istotne różnice w momencie dokręcania w zależności od mocy silnika

Poszukalbym w ksiazce od Scorpio dla silnika 2,0 16V i 2,3 16V

Dzieki,silnik juz zlozylem ale Panie Mikatt z jakiego programu masz te dane? Mozna z kads to sciagnac?

Autodata

Mam Autodate i nie mam nic o RSie w nie

podepne sie pod tema, ja potrzebuje moment dokręcenia korbowodów ale w 1,6 cvh bo w mojej książce pisze tylko moment 30 do 36 bez kąta ?

co do tego dokrecania srub z przelicznika na rozmiar gwintu to kolega niezle pocisnal, sprobuj dokrecic srube m6 momentem 6o nm to stawiam browar
skoro w ksiazce jest moment podany to znaczy ze nie trzeba dokrecac o kat

Apropo przelicznika z gwintu na moment - śruby kół dokręca się momentem 100-120Nm a wszystko wytrzymuje choć to średnica 12. Z czystej ciekawości spróbuję M6 pokręcić 60 Nm i zobaczymy co się stanie. O rezultatach niezwłocznie napiszę.
Pozdro