Centralny zamek T25

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Na wstępie zaznaczam że to mój pierwszy post i z góry przepraszam za ewentualne błędy

Problem z Avensis z 2006 roku.
Poniżej krótka lista co przestało działać
Centralny zamek nie działa z pilota, kluczyka i przełącznika w drzwiach, nie wykrywa zapiętych pasów kierowcy, nie działa włącznie tylnej lampy przeciwmgielnej, nie można otworzyć bagażnika, nie daje sygnału dźwiękowego pozostawionych włączonych świateł mijania, nie daje sygnału dźwiękowego pozostawionego klucza w stacyjce.
Nie działa oświetlenie wewnętrzne. Krańcówki w drzwiach sprawne.
Podświetlenie w drzwiach działa.
Dodatkowo zauważyłem że jak nacisnąć średnio mocno na jakikolwiek przekaźnik w skrzynce bezpiecznikowej ( ta z przekaźnikami za klapką w desce rozdzielczej) to przez chwilę wszystko zaczyna działać dopóki się naciska. Zakładam brak jakiegoś styku wewnątrz tej skrzynki. Oglądałem złącza i kostki i wszystko wygląda OK. I tu rodzi się pytanie czy można zamienić te skrzynki na inną kupioną np. na allegro. ( niestety nie wiadomo czy jest przed czy po FL) na oko wyglądają identycznie.
Zakładam że moduł z Integration Relay da się przełożyć.
Chyba, że któryś z kolegów ma inny pomysł na ogarniecie tego problemu.

Z góry dziękuję za sugestie

A auto było utopione ?
Powypinaj wszystkie wtyczki i zdemontuj skrzynke a potem sprawdz czy wszystkie piny trafiają w odpowiednie wycięcia we wtyczkach czy nie sa krzywe czy wtyczki sa zaklikniete zwłaszcza te dwie długie wtyczki na widoku.Na skrzynce jest nr części 5cyfr-5cyfr musi być identyczna.Juz kiedyś po wypieciu tych długich wtyczek okazało się ze pin był zgięty lezal na sąsiednim a wtyczka była na chama wcisnieta i cuda się dzialy.
Posprawdzaj bo te skrzynki się nie psuly chyba ze jest zalana i zielenina z niej wyplywa.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2013-07-01 21:42:02 ]

Auto na 100% nie było utopione
nie ma śladu zalania, żadnej zieleniny.
Generalnie wszystko wokół jak nowe.
Słyszałem od jednego mechanika że podobne problemy są jak uszczelka przedniej szyby jest uszkodzona i zalewa przewody a po nich woda dostaje się do skrzynki.
Ale w tym przypadku wszystko wygląda jak nowe.
Skrzynkę zdemontowałem brak śladów zalania, piny proste.
Podejrzewałem że podczas włączania zamka przez skrzynkę płynie dość duży prąd i może w tedy brak jakiegoś kontaktu wewnątrz powoduje brak zasilania na Integration Relay.
Zwłaszcza że zamek czasami jakby miał ochotę zadziałać delikatnie się poruszy i na tym koniec.
Sprawdziłem przejścia przez skrzynkę omomierzem i wszystko jest OK.
Ale taki pomiar jest trochę nie wiarygodny ze względu na obciążenia których podczas pomiaru brak.

Cytat:
2013-07-01 22:01:20, awka pisze:
Auto na 100% nie było utopione nie ma śladu zalania, żadnej zieleniny. Generalnie wszystko wokół jak nowe. Słyszałem od jednego mechanika że podobne problemy są jak uszczelka przedniej szyby jest uszkodzona i zalewa przewody a po nich woda dostaje się do skrzynki. Ale w tym przypadku wszystko wygląda jak nowe. Skrzynkę zdemontowałem brak śladów zalania, piny proste. Podejrzewałem że podczas włączania zamka przez skrzynkę płynie dość duży prąd i może w tedy brak jakiegoś kontaktu wewnątrz powoduje brak zasilania na Integration Relay. Zwłaszcza że zamek czasami jakby miał ochotę zadziałać delikatnie się poruszy i na tym koniec. Sprawdziłem przejścia przez skrzynkę omomierzem i wszystko jest OK. Ale taki pomiar jest trochę nie wiarygodny ze względu na obciążenia których podczas pomiaru brak.

Szyba niema uszczelki tylko jest wklejana ,jeden kit czy topiona czy zalana
Ale skoro niema sladow wilgoci to na pewno masz powtarzalność jak naciskasz to działa czy to dzelo przypadku?
Który obszar jak naciskasz to działa?
Niewiem co tam chciales mierzyc tym omomierzem nie znając wyprowadzen a i znając niczego tak nie sprawdzisz ...jakie przejścia??

Na szybach się nie znam i nie mam pojęcia jak są montowane
Zawsze jak nacisnę przekaźnik HTR Relay wszystko zaczyna działać.
dopóki jest naciśnięty.
Co do pomiarów omomierzem sprawdzałem czy połączenia wewnętrzne są całe. ( Przynajmniej niektóre )Tak się składa że mam schemat tej skrzynki i po zdemontowaniu Integration Relay można sprawdzić czy jest on przynajmniej zasilany.