Emisja spalin, sklad mieszanki, normy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,

Szukam od jakiegos czasu w sieci rozpiski z normami skladu mieszanki dla benzyny i LPG. Znacie moze te normy dla samochodow z instalacja gaznikowa? Chodzi mi o zloty srodek do ktorego daza gazownicy przy regulacji i o ewentualne dopuszczane rozbieznosci. Znalazlem w FAQ na www.autocentrum.pl link do strony na ktorej sa dane z regulacji roznych samochodow, ale link niestety nie dziala.

Pozdrowki
Matys

z tego co sie orjentuje to emisja CO2 dla gazy nie powinna byc wieksza niz 3 a jak jest na 1 to jest zajebiscie wyregulowany

Jak bylem na regulacji to o to pytalem goscia i tak mi powiedzial ale co dokladnie to oznacza to nie mam pojecia.

Dla benzyny nie znam

hmm wydaje mi sie ze CO2 powinna byc wyzsza a CO jak najnizsza, ale tego wlasnie nie jestem pewien. Mysle tez o HC. U mnie HC jest 377 i zastanawiam sie czy to ne za duzo

norma dla 2107 to 0.5 -1.5 c.o , po ostatnim przeglądzie wykazało mi 0.8 , ale silnik sprowadzony z rosiiz 2003r i elektroniczny zapłon i nowy gażnik

ja mam 8. diagnosta się za głowę złapał

I udalo Ci sie Rogacek cos z tym zrobic? Zmniejszylo sie to jakos po regulacjach czy polubiles wynik 8 i jezdzisz do dzis ?

samara 1300s z 1989r-wer.fińska /4 biegowa-przebieg 118kkm-bez jakiejkolwiek ingerencji w silnik.
Wyniki z dn.06.10.2004r-przegląd tech.-wydruk z analizatora spalin.
1.CO-0,17%
2.CO2-11,6%
3.Hc-215 ppm
4.O2-4,42%
Pali 7-8 litrów

jeśli ten wydruk był z wolnych obrotów to jakby uboga ta mieszanka no chyba że z wyższych obrotów to ok

Pamiętam, że jakieś 3 lata temu pojechałem na badanie techniczne. Jak pocisnąłem to w tym pomieszczeniu aż włączył się czujnik przeciwpożarowy
Skład spalin kilkakrotnie przewyższał normę
Silnik był totalnie rozregulowany!

Jak wjeżdżałem do mojego brata do garażu podziemnego to też się kiedyś włączal czujnik zadymienia Ale już jest dobrze. Kiedys facio na przeglądzie powiedział, ze mam norme jak dla Żuka

Niva 1.7i wtrysk jednopunktowy na gazie (1997):
przy 2500 obr/min. // 760 obr/min.

CO2 13.16 // 12.75% obj.
HC 40 // 97ppm obj.
O2 1.11 //1.68 % obj.
CO 0.015 // 0.006 % obj.

co do norm to są w kodeksie drogowym w części dotyczącej dopuszczenia pojazdów, jak znajdę to wrzucę.

odświeże trochę stary temat..
byłem dzisiaj u gazownika z 20-letnim stażem...więc zrobiłem tak jak mi poradził..otóż..
pojechałem sprawdzić skład mieszanki na benie i gazie...podpielismy analizator..mówię że chciałem ustawić książkowo na 1%.. CO@
on na to że przy gaźniku najtepiej ustawić pomiędzy 2-3%...ustawiłem więc w sumie sobie sam śróbką na 2.5% bena, na gazie też..

jak tak kręciłem tą śróbką to udało mi się zejść na 0.3 a silnik i tak chodził równo tylko lekko spadły obroty...

jak myślicie gośc ma rację czy bredzi?????

czy zejscie na 0,3 CO2 dobrze świadczy o moim silniku????