LEXUS RX problem ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy ostrym hamowaniu zaświeciły mi się kontrolki ABS i VSC w lexusie RX 300.
Pojechałem do serwisu w Katowicach.
Po diagnozie stwierdzono ze to czujnik prawego tylnego koła.
Niestety po ordynarnym obcięciu czujnika i i odcięciu kabla bez rozpięcia końcówki zorientowali się w serwisie że uszkodzona jest koronka na przegubie.
Reasumując zaproponowano mi wymianę czujnika za 1000,- oraz półosi za 2550,-.
Jak kretyn dałem się namówić na zakupienie samego czujnika i sprawdzenie tematu półosi.
Dzisiaj jestem już po wymianie półosi oraz czego w serwisie nie stwierdzili łożyska z piastą. Koło latało na boki , chociaż szumu nie było.
Na 200% łożysko było powodem zerwania koronki, a czujnik to mi załatwili specjaliści z Katowic. Na moje pytanie czy czasem czujnik nie był dobry a tylko koronka była zepsuta doradca stwierdził, że sprawdzili.
G..no prawda czujnik odcięty nie był nawet rozpięty na złączce pod bagażnikiem.
Auto naprawiałem u znajomego który pracuje w BMW, stad tez moje pytania.
Czy aby kontrolki zgasły należy wykasować błędy, czy moze nadal mu coś dolega ?

Pozdrawiam Piotr

Trzeba skasowac bledy i sprawdzic czy cos nadal mu dolega.

Dzięki za odpowiedź.
Podjadę do Domańskiego w Chorzowie po drodze dzisiaj.

Na przyszłość czy coś takiego wystarczy :

Chodzi o kasowanie błędów itd.

Pozdrawiam
Piotr

[quote]
2013-09-06 14:40:43, PC_LEXUS_RX pisze:
Dzięki za odpowiedź. Podjadę do Domańskiego w Chorzowie po drodze dzisiaj. Na przyszłość czy coś takiego wystarczy : Chodzi o kasowanie błędów itd. Pozdrawiam Piotr
[/quote
Ale co czy wystarczy????

chodziło mi o interfejs elm 327 , dałem linka z allegro ale nie poszło coś.

interfejs z BT

Piotr

[ wiadomość edytowana przez: PC_LEXUS_RX dnia 2013-09-06 15:30:29 ]

Cytat:
2013-09-06 15:29:44, PC_LEXUS_RX pisze:
chodziło mi o interfejs elm 327 , dałem linka z allegro ale nie poszło coś. interfejs z BT Piotr [ wiadomość edytowana przez: PC_LEXUS_RX dnia 2013-09-06 15:30:29 ]

Raczej watpie żeby się polaczyl z czyms więcej niż z silnikiem i to tez nie jest powiedziane.

To jeszcze do wyboru 2 inne:

1. opcja 1

2. opcja 2 do techstream'a

Pytam , bo nawet jesli sprzedam Lexusa to następna będzie znowu Toyota.

Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą liczba odpowiedzi nie jest "porażająca", a wydawałoby się , że ludzie powinni odpowiedzieć szybko i krótko...

Jeśli temat nie jest dla ogólnego dostępu, to proszę o odpowiedź na PRIV. Rozumiem , że każdy dba o swój interes.

Aha byłem wczoraj u znajomego elektryka i mi wykasował błędy i niestety wyszło , że naprawiona prawa strona jest huz ok, ale wyskoczyły nowe błędy z lewej strony.
Podejrzewam , że raczej pierścień ABS jest ok. Znajomy twierdzi, że może trzeba tylko wyczyścić... Rozbierzemy i się zobaczy.

Jak sprawdzić sam czujnik abs miernikiem ?

Piotr

Cytat:
2013-09-07 15:16:39, PC_LEXUS_RX pisze:
To jeszcze do wyboru 2 inne: 1. opcja 1 2. opcja 2 do techstream'a Pytam , bo nawet jesli sprzedam Lexusa to następna będzie znowu Toyota. Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą liczba odpowiedzi nie jest "porażająca", a wydawałoby się , że ludzie powinni odpowiedzieć szybko i krótko... Jeśli temat nie jest dla ogólnego dostępu, to proszę o odpowiedź na PRIV. Rozumiem , że każdy dba o swój interes. Aha byłem wczoraj u znajomego elektryka i mi wykasował błędy i niestety wyszło , że naprawiona prawa strona jest huz ok, ale wyskoczyły nowe błędy z lewej strony. Podejrzewam , że raczej pierścień ABS jest ok. Znajomy twierdzi, że może trzeba tylko wyczyścić... Rozbierzemy i się zobaczy. Jak sprawdzić sam czujnik abs miernikiem ? Piotr

A blad skasowales i powrocil po ruszeniu z miejsca czy nie dalo się skasować?

Wszystkie błędy stare były wykasowane. I po teście (jeździe) powrócił błąd lewego tyłu. Prawy tył już się ponownie nie zaświecił. Początkowo (kilka uruchomień silnika) kontrolki VSC, ABS gasiły się po odpaleniu auta, natomiast zaświecały przy jeździe. Obecnie się świecą stale. Rozumiem że bufor błędów wypełniony i już nie gasną. Znowu trzeba wykasować...

Piotr

Dzisiaj rozebrana lewa strona i po wizji SZKODA SŁÓW... !!!
Lewa strona też uszkodzona koronka ABS. DRUGA PÓŁOŚ do zakupu...
Masakra. Jak pech to pech. Jedyne co cieszy to to, że łozysko nie ma luzów.
Co sadzicie o używce półosi. Nie mam zamiaru drugiej kupować nowej...

Czy ktoś może wie, czy przeguby przednie nadają się do założenia na tył w Lexusie RX ?

Wprawdzie półoś trudno usunąć z przegubu, ale można rozciąć przegub...

Przednie przeguby można dostać w Polsce, a tylnych brak ...

Ponawiam pytanie o interfejs do Lexusa dla kasowania błędów innych niż silnika...

Piotr

Cytat:
2013-09-08 21:33:20, PC_LEXUS_RX pisze:
Dzisiaj rozebrana lewa strona i po wizji SZKODA SŁÓW... !!! Lewa strona też uszkodzona koronka ABS. DRUGA PÓŁOŚ do zakupu... Masakra. Jak pech to pech. Jedyne co cieszy to to, że łozysko nie ma luzów. Co sadzicie o używce półosi. Nie mam zamiaru drugiej kupować nowej... Czy ktoś może wie, czy przeguby przednie nadają się do założenia na tył w Lexusie RX ? Wprawdzie półoś trudno usunąć z przegubu, ale można rozciąć przegub... Przednie przeguby można dostać w Polsce, a tylnych brak ... Ponawiam pytanie o interfejs do Lexusa dla kasowania błędów innych niż silnika... Piotr

O tanim interface możesz zapomnieć.
Najtaniej wychodzi techstream i kabel ze stanow za 500baksow

PC_LEXUS_RX - kup sobie MINI VCI za ok. 150 PLN (nie musisz z USA, może być ten z allegro) i ściągnij oprogramowanie TIS i po kłopocie