Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
syd Tychy | 2013-11-04 11:42:30 tak jak BIG napisał-kup jeszcze koło dwumasowe i drgania ustąpią a poduchy to przy robocie można wymienić.
|
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-04 18:44:20 Z dwumasówką to jeszcze zaczekam.
Kiedyś mowiliście, że jak buda sie nie trzęsie tak, że szyby wylatują to dwumasówka OK. A teraz przy niby drganiach mam wymieniać, hmm ? Ale biorę to pod uwagę. Poduszki mam firmy FEBEST , wytrzymaja czy ... lipa? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-11-04 22:45:31
No to renomowana firma fest.Jak wymiana poduszek nie pomoze to zamien spowrotem na te oryginaly chyba ze będą widoczne slady oberwania gumy.jak trzesie i dotego slychac jakies dzwieki to raczej sprzeglo kpl do wymiany.Tylko zaloz Aisin a nie jakies Antos skastam. |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-08 20:42:13 I coż..ravka po wymianie poduszek silnika ( wymieniał mechanik ) i dupa...drgania jeszcze wieksze!. Teraz bardziej czuć je na kierownicy i fotelu a drazek zmiany biegów wogóle nie drga. Moze cos spartolił? Tylko nie wiem co ...jakieś sugestie z Waszej strony?
|
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-11-09 13:03:56
A były slady oberwania na tych starych poduszkach?? A o co chodzi z drganiami drazka biegow???? Najprawdopodobniej drga bardziej bo poduszki w zamienniku sa zawsze za miękkie bo sa z dziadowskiej gumy. [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2013-11-09 13:07:51 ] |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-09 17:11:57 Tak stare poduszki były oberwane. Jedna całkowicie a druga jeszcze sie trzymała ale faktycznie były do wymiany. Drgania natomiast są wiekszę, niż przed wymianą. Z drganiem drążka to chodzi mi o to, że wydawało mi się, że przed wymianą drgał bardziej a teraz wogóle. Natomiast teraz drży kierownica i nawet fotel. Mój mechanik twierdzi, że pewnie to dwumasówka albo nawet juz zajeżdzona skrzynia. Czy to prawda, iż w mojej skrzyni jest pompa oleju i chłodnica oleju?
Ja to odbieram tak: Drgania były już przed wymianą poduszek na tym samym poziomie tylko nie przednosiły sie na bude. Teraz po wymianie i usztywnieniu połączenia silnik - karoseria drgania są bardziej wyczuwalne. Ale moze sie mylę. Teraz pytanie skąd te drgania, bo jak pomysle ze mam 3 tys na dwumasówke wydać to chyba sobie daruje. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-11-09 22:53:21 Zwlaszcza ze może się okazac ze po wymianie dwumasu dalej będzie drgało Zaloz nowe poduchy oryginalne lub używane bez widocznych pekniec ale ORYGINALY. Jak drga to sa trzy możliwości poduchy wtryski lub dwumas.Ogolnie droga impreza.Taniej wychodzi poczekać na zime jak przy -15 odpali to raczej nie wtryski,dwumas jak drga to niedługo zacznie wydawac dzwieki i się rozleci,a jak nie, to zostaną ci na wiosne te poduchy |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-10 14:38:08 Ok dzieki; na razie pojeżdże i zobacze co się będzie działo. |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-23 10:00:39 Okazało się, iż powodem drgań są dwa padnięte wtryski.
Podobno leją. Jednak z odpalaniem nie miałem najmniejszych problemów dlatego jestem zdziwiony. Pytanie: Czy faktycznie lejący wtryskiwacz może wypalić szybko dziurę w tłoku ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-11-23 11:48:22
A na jakiej podstawie stwierdzono ze leja?? Jak leja w cylinder to wypala dziure aczkolwiek jak leja to kopci i w Ravce akurat nigdy nie spotkalem aby wypalilo dziure w tloku a rozne lokomotywy do mnie przyjezdzaja. Wszystko zależy kto i na jakiej podstawie stwierdził ze leja. |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-23 12:31:58 No właśnie...diagnoza jest tylko po teście po podpięciu pod kompa.
W poniedziałek je wymontowuje i daje do warsztatu gdzie podobno potrafią je profesjonalnie sprawdzić, łącznie z wydrukiem itp A tak a propo co sie testuje we wtryskach? Objętość podawanego paliwa? Wielkość wtryskiwanych kropli? Możesz przybliżyć jak to wygląda ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-11-23 17:34:36
Niewiem co tam sprawdzają zależy jaki przyzad maja, mało mnie to interesuje bo ja je sprawdzam nie wyciagajac z auta.Najlepiej się testuje wtryski w warunkach w jakich pracują.Na maszynie nie wszystko wychodzi. Jeżeli tylko podpinal kompa to raczej nic nie mogl stwierdzić poza korekcja która niewiele mowi a jedynie wskazuje na pewien problem lub nie. |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-23 17:44:53 Domyślam się że to tylko domysły, mówił że korekcja bardzo w minus. No niestety z pewnością brakuje mojemu mechnikowi wiedzy , zeby stwierdzić na 100% ale tak sugeruje. W sumie nie mam chyba wyjscia i chce je wymontować i sprawdzić na zewnętrznym przyrządzie. Przestraszył mnie tą wypaloną dziurą w tłoku i juz wogóle odstawiłem auto. A macie jakieś doświadczenia w temacie używek z Allegro? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-11-23 21:48:46
No ale jakie były te korekcje i na zimno czy cieplo? |
joe__ RAV4 Bydgoszcz | 2013-11-29 17:01:49 Korekcje na zimnym silniku:
1. od -2,4 do -2,6 2. od -0,6 do -1,2 3. od 0.5 do 0.7 4. od 0.1 do -0.2 To są wyniki na dzien dzisiejszy. Wtryski były oddane do sprawdzenia. Podobno tylko nr 4 był zepsuty. Została podmieniona z działającego wtryskiwacza końcówka oraz tłoczek(?). Pozostałe nie były wogóle dotykane. Praca silnika praktycznie bez zmian, drgania na jałowym i mechanik twierdzi że słyszalny metaliczny dźwięk ( którego ja akurat za bardzo nie słysze ale może jest ) . Jestem podłamany...na razie 700zł w plecy. |