Tylne hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
i już jestem po wymianie. Dokonałem tego w KwikFit.
Cennik:
bębny brembo x2
szczęki Ferodo x2
cylinderki x2
płyn hamulcowy
robocizna
-----------------------
suma: 538 PLN

Okazało się, że moje bębny po 150 000 km już do niczego się nie nadają.
Koło było zablokowane, bo odkleiła sie okładzina ze szczęki.
Tak więc Panie i Panowie nie czekajcie i po 100 000 km przeszlifujcie swoje bębny i wymieńcie szczęki, to nie będziecie mieli takiej niespodzianki jak ja (a już miałem wymieniać amorki...).

Ja bebny kupilem po 55 zl, tyle samo za szczeki a cylinderki po 30 zl/szt. Robocizna moja. Policz, no i plyn hamuclowy DOT-4. Wszystko.

A ja mam z tyłu poslkie i nie dosc że słabo hamują to jeszcze piszczą.. ;-(

cylinderki po 30 zl ? jak chcialem klupic to ich cena wynosila 150 zl !!!!
a u mnie okladzina oderwala sie od szczeki po 80000 km

Wiktor

Ja cylinderki kupilem po 28zl na Bieżuńskiej w Wawie... Nie wiem skad taka cena :|

nio ja dałem 32zł za jeden ale oryginał w hurtowni to 130zł a oplowki 32zł i gdzie tu zdrowy rozsądek.! różnica zadna wygląd identyczny.!!!!

co do ceny to niezle ja też mam taki komplecik Brembo + ferodo
tyle ze mnie to kosztowało tylko części bo reszte zrobiłem sam.! i co jeszcze ważne nienapisałeś o lince z ręcznego a warto ją też wymienić koszt 60zł (polska Linex) ale efekt oszałamiający !!!
mam ręczy jak brzytwa

co do skuteczności to rewelacyjna tylko jedna malutka wada przy dochamowywaniu popiskują delikatnie.! ale skuteczność podkreślam rewelacyjna.!!!!

Jak pisałem wyżej to hamulce były świerzo po montażu, powoli sie docierają więc zobaczymy...
Przy okazji pytanko, czy po zamontowaniu nowego zestawu też nie mieliście hamulca?? Bo ja byłe przerażony, po wyjechaniu z warsztatu auto prawie w ogóle nie hamowało.... dopiero po kilkunastu hamowaniach poprawiło sie zauważalnie ale wciąż nie jest to co było..
Ile docieraja sie tyły, jeśli w ogóle..?

docieraja sie i to długo. zalezy jakie masz szczeki - jezeli koreanskie z jc....to beda sie baaaardzo długo układac - ale za to sa prawie nie do zjechania

Faktycznie przy dohamowywaniu lekko popiskują. Podobno będą się docierały jakieś 200 km, ale ja efekt widziałem już po wyjechaniu z warsztatu. Z każdym kilometrem jest coraz lepiej.
Linkę ręcznego mam starą. Mam się do warsztatu zgłosić po 1000 km to mi tą linkę jeszcze podciągną w ramach ceny, bo podobno po takim przebiegu od wymiany linka wymaga regulacji.
Czy cena którą dałem jest ok?

Cytat:
Czy cena którą dałem jest ok?

Ja zapłaciłem :
za dwa bębny brembo 241,20 zł
jedną szczękę hamulcową ferrodo 107,30
robocizna 102,48 ale w tym było również odgrzybianie klimy

cena OK co do docierania ja pare razy chamowałem ręczym ze 150 do 80 po takim manewrze w znaczący sposób poprawiła się wydajność tylnych chamulców obecnie już jest super ale przejechane mam jakieś 5 tyś km od wymiany po podniesieniu auta mozna krecic spoko tylnymi kolami i wogole nic nietrze.! a po zaciagnieciu recznego poprostu zuleta/!!!!! jakby nie to popiskiwanie to było by już wogole odjazdowo.!!!!!!