Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tom07 Rav4 katowice | 2015-01-13 15:06:38 Dzięki za info. W zaworze EGR osad jest tłusty dużo sadzy. Gniazdo ? czyli pod zaworem czyszczę - jeżeli to jest gniazdo, ale kanałów już nie. Jak najlepiej wyczyścić kanały, co muszę rozebrać i jakim środkiem. Układ paliwowy czyściłem kiedyś środkiem WEEPfaktycznie dobry i pomógł dużo, ale nie ma go gdzie kupić. Ostatnio dostałem go od gościa prowadzącego warsztat ale podobno wyjechał za granice i brak kontaktu. I jeszcze jedno wyczytałem w necie że można zaślepić EGR od razu przy wyjściu z głowicy i niby kodu nie wywala? Pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2015-01-13 16:13:06
Kanaly wyskrobać drutem zagiętym w hakl i odsysac odkurzaczem lub najlepiej zdjąć kolektor, grzybek zaworu docierać wkrętarka az zacznie skwierczeć.forte jest rownie dobre co WEEP. |
tom07 Rav4 katowice | 2015-01-13 16:23:15 a czym najlepiej czyścić EGR jakim środkiem najlepiej idzie?
Rozumiem ze z zaślepieniem w tym modelu nie ma szans żeby kontrolka nie świeciła? |
tom07 Rav4 katowice | 2015-01-15 08:38:25 Bigelektronie piszesz że zestaw części do wymiany możesz coś więcej w tym temacie - napisać - osad w EGR tłusty, wyczyściłem go porządnie łącznie z grzybkiem domykającym.
Przy okazji zdjąłem rurę łączącą filtr powietrza z turbiną i zauważyłem że jest zaolejona wewnątrz - czy jest to normalne? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2015-01-15 10:28:26
No nie pamiętam wszystkich części i co na jaki osad ale na pewno oprogramowanie kolektor ssacy i zawor EGR i pokrywa zaworow na zmodyfikowane jak chcesz to sprawdze dokładnie .Zawor docierales wkrętarka? Tak z odmy zawsze wydostają się opary oleju i to normalne Natomiast Toyota ma mało wydajny separator oleju w pokrywie zaworowej i większość oleju leci w kolektor co powoduje zużycie i zaklajstrowanie wszystkiego sadza. |
tom07 Rav4 katowice | 2015-01-15 10:49:08 dzięki za odpowiedź, nie sprawdzaj dokładnie jakie części, jeżeli to kolektor, zawór należy wymienić to fura kasy i tak to może zostawię.
Zawór starałem się dotrzeć wkrętarką, ale niestety trochę był zmęczony grzybek, przez czyszczenie już któreś z kolei i odblokowywanie zaworu w serwisie TOYOTY, są ślady po śrubokręcie. Może poszukam i kupię używkę. Czy jestem w stanie kupić zawór po modyfikacji o którym piszesz? Pozdrawiam |