Co to tak zgrzyta przy ruszaniu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Zauważyłem ostatnio ( jak zaczęły sie mrozy) że przy ruszaniu z jedynki czasami, słychać wyrażny dość głośny niby zgrzyt, nie wiem dokładnie jak to nazwać bo dźwiek jest dziwny, niby nie nie metaliczny . Czy może to oznaczć ślizganie się sprzęgła? Biegi wybiera się dobrze, sprzęgło działa raczej bez zarzutów, przy innych biegach tego nie słychać. Próbowałem w różny sposób ruszać, na wolniejszych średnich i szybszych obrotach, najczęściej występuje to na niższych obrotach ale nie zauważyłem jakiegoś schematu po którym by to zawsze występowało? Czy to coś niepokojącego?

a próbowałeś ruszać z dwójki

O ile dobrze pamiętam to sprężynki na tarczy sprzęgła.
Olej temat, za 30-50tys. km mu przejdzie. 2 lata temu miałem to samo i jeździ do dziś
Pozdro.

Z dwójki rusza dobrze. Dzięki Perzen, to mnie uspokoiłeś. W sumie dwa lata temu wymieniali mi tarczę sprzęgła i do tej pory było ok. To zamykam temat. Dzięki

tez mysle ze to sprezynki, orginaly mialy zalane je w gumie czy jakims plastiku co dawalo dobry efekt...
A robowałes tak: jedynka lub dwojka ok. 2000obr/m jedziesz odejmujesz nagle noge z gazu i znowu dodajesz tak zeby autem lekko szarpało podczas ruszania z jedynki na dwojke, to wlasnie wg. mnie te tlumiki drgań

To może ja zadam pytanie.
U mnie zgrzyt pojawia się w prawym przednim kole, niezależnie od tego czy są skręcone, czy proste, czy jadę do przodu czy do tyłu.
Zawsze się to dzieje po odpaleniu silnika, czyli:
Odpalam silnik przejeżdzam ok 5-10m, charakterystyczny zgrzyt i koniec. przy ruszaniu ze skrzyżowania jak silnik jest odpalony zgrzytu już nie ma. Co to może być, może ktoś wie. Czy to moze byc pompa ABS włączająca się??

zaraz po odpalenie auta następuje " auto test" abs i właśnie po prawej stronie jest pompa abs,może to o to choidzi?

Możliwe, pewny nie jestem, byłem już na szarpakach, wymieniłem klocki, tarcze, rozebrali mi piaste i wszystko jest ok.
No to możliwe że to to, ale dlaczego tak głośno, przejechałem się ave kolegi i u niego nic nie słychać. Może coś się dzieje z pompą??

Witam, u mnie w Vectrze to samo co u kolegi. Zawsze po odpaleniu i ruszeniu pojawia się ten dziwny dziwny zgrzyt i przenosi się na pedał gazu. Co jak by dźwięk sprężynki albo jakaś odklejająca zapieczona blacha. Dźwięk zawsze występuje po odpaleniu auta i przejechaniu 5-10m. Byłem u znajomego mechanika, pooglądał auto i nic nie znalazł. Wsiadł do auta i też usłyszał ten dźwięk. Na 100% nie jest to od sprzęgła czy dwumasy, bo to akurat wymieniałem 10000km temu. Zawieszenie też w dobrym stanie. To musi być coś związane z elektryką, bo przy wyłączonym silniku i przepchaniu auta tego zjawiska nie ma. A jeśli to ta wspomniana pompa ABS? to co w związku z tym zrobić? Regeneracja? Wymiana na nową? jakie koszty takiej operacji? I czy można z tym bezpiecznie jeździć?