Filtr paliwa - prawidłowy montaż

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak powinien być zamontowany filtr paliwa? Ja mam przed pompką paliwa. "Leży" on poziomo i jest w nim pełno powietrza. Czy to tak powinno być, czy powinien być on całkowićie zalany paliwem? Jeśli to drugie, to chyba raczej pionowo powinien być zamontowany...

Cytat:
2011-12-15 21:03:52, Kamil_H pisze:
Jak powinien być zamontowany filtr paliwa? Ja mam przed pompką paliwa. "Leży" on poziomo i jest w nim pełno powietrza. Czy to tak powinno być, czy powinien być on całkowićie zalany paliwem? Jeśli to drugie, to chyba raczej pionowo powinien być zamontowany...

to czy poziomo czy pionowo nie ma takiego znaczenia, choć lepiej aby filtrował większa powierzchnią -czyli pionowo umieszczony.
Natomiast oczywiście przed pompką.
W Renaulcie jest on nawet zaraz za zbiornikiem, a w ssaku sitko filtrujące (przed elektr. pompką (paliwa)-swoją droga durne rozwiazanie, przez co predzej czy później pompki sięzabijaja błotem i umieraja.

Ja z ciekawości rozciąłem elektr. pompkę - cała zalepiona była szlamem, brudem, rdza, zaklejona.

Ja miałem przed pompką poziomo, bo jak zamontowałem na poczatku za pompą na pionowo to nie nie dochdziło paliwao do gaźnika.

Kurka moj filtr nawet w polowie nie jest zalany paliwem. Wymienilem niedawno i dzisiaj patrze, a tutaj mniej niz pol. Zamontowany jest w takiej samej pozycji jak poprzedni filtr. Od czego moze zalezec?

To raczej normalne, u mnie tez tak jest. Jak silnik uruchomiony i pompka pracuje to jest trochę więcej

na poziomo przed pompką, a że jest w nim powietrze to normalka, trzeba by na pionowo odpowietrzyć żeby był cały zalany, proponuję zmieniać dwa razy w roku bo syf się na stacjach tankuje

Pamięta ktoś może jaką średnicę wewnętrzną mają przewody paliwowe biegnące do pompki i od pompki do gaźnika? Muszę zamówić i wymienić bo moje się lekko pocą,a nie chce mi się juz iść do garażu.

8mm

-----------------
АвтоBA3 непобедим, скрутим, склеим, полетим

Cytat:
2015-10-05 22:48:02, SzokoLada pisze:
8mm

Dzięki, na Ciebie zawsze można liczyć

no ale kupisz chyba w oplocie materiałowym ...

Cytat:
2015-10-05 23:21:04, sitektWROC pisze:
no ale kupisz chyba w oplocie materiałowym ...

No baa. Przez chwilę nawet zastanawiałem się nad stalowym bo jest niewiele droższy ale to by chyba była zbytnia fanaberia