Dzień dobry, witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Posiadam samochód Toyota RAV4 2007, silnik 2.4 2AZ-FE benzyna + założony gaz LPG, jest to wersja amerykańska, przebieg 75 tys. mil. Od pewnego czasu mam problem z wyskakującym check engine, a przy okazji wyrzuconego checka komputer rozłącza napęd AWD, auto robi się przednionapędowe oraz nie działa kontrola trakcji. Posiadam interfejs do połączenia z komputerem, po skanowaniu błędów wyskakują następujące error code:
P043E
P043F
P2401
P2402
P2419
Po skasowaniu błędów, po 2-3 dniach jazdy błędy wyskakują ponownie. Z amerykańskich forów wyczytałem, że problemem jest układ EVAP. Z tematem walczę od października, w tym czasie odwiedziłem 3 serwisy, jeden stwierdził że to nieszczelność wlewu paliwa, ale nie chce zajmować się tematem (podobno ciężko znaleźć część), drugi również nie podjął się sprawy, a trzeci zaproponował mi próbę "wykodowania" modułu EVAP z komputera, tak aby błąd nie wyskakiwał (szczerze mówiąc wątpię iż jest to możliwe).
Zastanawiałem się nad samodzielnym rozebraniem i przeczyszczeniem układu EVAP, oraz ew. wymianę ponoć niewymienialnego węgla z poradnika DIY (mam kanał i narzędzia), jednak chyba przerasta to moje umiejętności, w obecnej chwili zastanawiam się nad zakupem kompletnego układu z USA (koszt około 400-600 dolarów + przesyłka) i samodzielną wymianę, jednak polecono mi to forum i Pana Bigelektron, jako wysokiej klasy specjalistę od Toyot i Lexusów z Katowic. Gdybym mógł prosić Pana o kontakt lub poradę, szczerze mówiąc wolałbym zaczerpnąć informacji od osoby która zna się na temacie i jeżeli trzeba to zlecić naprawę profesjonaliście, a przy okazji odwiedzić Katowice
Czytałem o podobnym problemie na tym forum, ale tam sprawę rozwiązała wymiana korka. Tutaj przypuszczam, że będzie to chyba większy problem.
Jeszcze ważna informacja - auto ma wgnieciony bak od transportu widlakiem, ale przez 2 lata eksploatacji nie było żadnych problemów z checkiem. Tankuje zawsze pod korek, zastanawiam się czy w ten sposób nie zabiłem EVAPu, nadmiernie obciążając układ lub w jakiś inny sposób mu szkodząc.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc, Krzysztof