Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2004-07-06 15:22:33 No właśnie jak w temacie: Panie i Panowie czy ktoś mógłby udzielić mi porady jak dobrze i skutecznie zakonserwowac zimówki Dodam, że nie mam alumów tylko zwykłe felgi. Wymyśliłam aby środki pomalować Hameraidem (tak to się chyba pisze) no ale co z gumami? Może jest jakiś środek do konserwacji? Może wy macie już coś sprawdzonego i godnego polecenia? W sumie jeżdżę na nich dopiero drugi sezon i chciałaby jeszcze trochę pojeździć więc plisss- pomóżcie!! |
Katka TOYOTA DRIVER lepiej nie pisać ;) Kraków | 2004-07-06 18:59:37 Po pierwsze porządnie umyj z soli po zimie (powinno być to zrobione zaraz po zimie), po drugie środek zabezpieczający gumę (w zasadzie każdy będzie dobry), ale najlepiej taki silikon do uszczelek przecierasz tym tylko boki (nie bieżnik). Przechowujesz tak jak już koledzy napisali w zależności czy na felgach czy nie. Dodam jeszcze, że nie należy gum przechowywać w zbyt wysokich temperaturach, nie wystawiać na światło, nie zawijać szczelnie w worki, najlepiej przykryć jakąś szmatą tak żeby był przewiew.
Pozdrawiam Katka |
alan03 TOYOTA DRIVER Yaris Luna Tarnowskie Góry | 2004-07-07 00:01:53 ja mam nieco inne zdanie na ten temat:
opony można zakonserwować obojętnie jakim płynem (pianką) do tego celu, ale również bieżnik możesz przetrzeć szmatką po takiej konserwacji (następnie po założeniu przed zimą, jak jeszcze będzie suchy asfalt kilka razy mocniej przyhamuj żeby nie był ślizgie i powinno być dobrze). Jeśli chodzi o felgi to możesz je sama pomalować tą farbką ale nie wiem w jakim one są stanie (czy już rdzewieją czy nie), możesz je teraz jakimś podkładem zamalować... a przed zimą dać do lakiernika, lub osobiście pomalować jakimś sprayem do felg. Co do przechowywania kół to ja słyszałem że najlepiej trzymać je w pozycji widzącej (czyli w środek feli włożyć jakiś patyk i gdzieś podwiesić). |
alan03 TOYOTA DRIVER Yaris Luna Tarnowskie Góry | 2004-07-07 09:17:35 chciałem się poprawić... wczoraj jak to pisałem byłem chyba zamroczony ale oczywiście popieram wypowiedzi tych żeby w żadnym wypadku nie smarować płynem bieżnika opony... |
Katka TOYOTA DRIVER lepiej nie pisać ;) Kraków | 2004-07-07 09:30:17 No Alan dobrze, że się poprawiłeś, bo byłam w szoku co Ty tu wypisujesz, ale rozumiem chwilowe zaćmienie .
Pozdrawiam Katka |
madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2004-07-09 11:38:38 Wszyskim dziękuję za pomoc i rady. Napewno skorzystam. Mam już obmyslony całkowity plan konserwacji Raz jeszcze wielkie dzięki!! |
kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2005-08-19 08:34:09 Wielkie dzięki.
Tego potrzebowałem Nie wiem jak to sie stało że nie znalazłem tego wątku, pewnie dlatego że szukałem o felgach Jeszcze raz dziekuję. Pozdrawiam |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-08-19 11:22:23 Nie martw się. Wyszukiwarka niestety jaka jest taka jest. Tytuł postu też dobry
Nawet ja sie naszukałem tego wątku mimo że pamiętałem kto w nim pisał, o co chodziło i co ja pisałem... Pozdrawiam |
madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2005-08-19 16:24:59
Ejj co masz do tytułu wątku Powiem wam , że i ja się namęczyłam z malowaniem stalówek - njalpier zdrapywanie rdzy i starej farby szczotką drucianą a potem malowanie nową ale efokt był (bo pojechały z autem do nowego właściciela) rewelacyjny. Mam nawet fotki ale musiałabym zeskanować. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-08-20 11:11:38 Właśnie tak to jest. Ze wszystkim zresztą...
Trzeba to powiedzieć że pomalowanie felg to nic. Najwięcej energii idzie na przygotowanie do malowania. I tak jak pisze Madzia - trzeba się namęczyć. Duzo rozwiązuje oddanie felg do piaskowania, ale wtedy trzeba juz pomyśleć o jakimś podkładzie antykorozyjnym. Madziu, ja chętnie bym zobaczył zdjęcia. Ale nie pali się - przy okazji. A tytuł wątku jest ok - przecież wątek znów na topie.. i o to chodzi Pozdrawiam |
Gawarisz Zielona Góra | 2019-09-23 09:10:52 do konserwacji opon polecam K2 Bold - świetny produkt, fajnie nabłyszcza |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2019-10-07 08:16:43
Taa a bieznik polecam nitkowac oral B profesional I na noc zanurzac w formalinie |