Montaż głośników

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem, że temat był już poruszany wielokrotnie, ale niestety wyszukiwarka nie działa, a ja pilnie potrzebuję porady.
Planuję na dniach rozbudować troszkę 'system' audio. Tył zostawiam bez zmian - ma tylko uzupełniać scenę dźwiękową. W przyszłości pojawi się w bagażniku skrzyneczka z subem. Na przód natomiast zamierzam zamontować separowany zestaw dwudrożny. No i właśnie stoję przed dylematem, czy wybrać zestaw z wooferem 13cm czy 16cm. Na pewno te większe zagrają lepiej, ale nie wiem, czy zmieszczą się. Tzn. pamiętam, że ktoś miał takie i jestem ciekaw, jak rozwiązał ten problem, bo na oko to bez użycia pierścieni dystansowych sie nie obejdzie, ale wtedy chyba przycisk od otwierania bagażnika będzie zawadzał?
Droga sprawa, to gdzie Waszym zdaniem można umieścić tweetery? Waham się pomiędzy lokalizacją w osłonie lusterek i w słupkach. W osłonie montaż byłby chyba łatwiejszy, ale coś nisko będą, wydaje mi się.

Zych posluchaj ja mam glosniki z przodu 13cm i musialem dorabiac panele ale nic o przycisk od klapy bagaznika niezawadza. A jezeli cchodzi o tweetery to mam zamontowane w tym czarnym plasiku przy lusterku> Ogolnie oglosniki graja super

ja mam zamontowane tweetery na wysokosci lusterek ale nie w tym czarnym plastiku tylko na plaskiej czesci drzwi. Graja super a przede wszystkim dzwiek idzie w gore przez co otrzymuje sie lepszy efekt. Probowalem jak gra przed montazem i w tamtym miejscu jest najlepiej. Polecam.A do tego z zewnatrz ich nie widac i nie kusi nikogo.

Monyj 16-ki - tak czy siak czeka Cie rzezba. A czy bedzie potrzebne wymontowanie otwieranie bagaznika? To bedziesz wiedzial, w momencie kiedy bedziesz znal glebokosc montazowa glosnika. Ja u siebie musialem przeniesc go na boczek (Lanzar Vibe pro 6.1). MaciekGt mial bardziej plaskie glosniki (phonocar, tylko nie pamietam jaki - chyba niebieski) i obeszlo sie bez zamiany miejsc.

Cytat:
Monyj 16-ki - tak czy siak czeka Cie rzezba. A czy bedzie potrzebne wymontowanie otwieranie bagaznika? To bedziesz wiedzial, w momencie kiedy bedziesz znal glebokosc montazowa glosnika.

Jeszcze sie nie zdecydowalem na konkretne. Będę musiał popatrzeć na nie też pod kątem głębokości.
Miałem wcześniej w Matizie taki zestawik z glośnikami 13cm i juz to całkiem nieźle brzmiało, ale kusi mnie, żeby tu wstawić większe

Aha, a gdzie macie zwrotnice? Nie chcę ciągnąć nowych kabli, więc chyba je umieszcze wewnątrz drzwi, nie wiem jeszcze jak tam z miejscem. Niestety, dopiero jutro jadę do garażu kumpla na montaż, a jest za zimno, żeby grzebać przy autku przed blokiem.

WIDZE ZĘ CHCESZ ROZBUDOWAĆ SYSTEM WIEC JA BYM POLECAŁ 16 cm BO TRZYNASTKI TO PÓŁ ŚRODEK JA MAM
U SIEBIE 13 JBL I GINĄ JAK TUBA GRA

ja mam podobnie jak Kuki- 13 cm JBL z przodu + tweetery i czasem tweetery nawet zagłuszaja nie mowiac o tylnych glosnikach, musialem zastosowac pierscien dystansowy i ciut przyciac boczek i jest oka ale teraz wstawiałbym 16-stki

No dobra, to co trzeba tak konkretnie zrobic (jakby ktos tak lopatologicznie wyjasnil) zeby na przod zmiescic zwykle 13?

ja mam zwykłe 13 nie systemowe ale ta sama głębokość montażu
i ja porostu je przykręciłem do boczka tego tekturowego potem maskownice z kieszenią

u mnie jest pierscien dystansowy a na nim 13'' JBL-troche podciety boczek i wszystko ładnie sie schowało, ale nie jestem do konca zadowolony

JAK KUPOWAŁEM SWOJE JBL TO PORÓWNYWAŁEM Z Z SYSTEMOWYMI 13cm I ZWYKŁE GRAJĄ GŁOŚNIEJ ALE Z KOLEI BRALUJE GÓRY A OSTATNIO MIAŁEM MOŻLIWOŚĆ ODSŁUCHANIA
16,5cm JBL SYSTEMOWYCH I TO JEST TO I NA TAKIE BĘDE ZMIENIAŁ W NIEDALEKIEJ PRZYSZŁOŚCI

Co do tweeterków, to generalna zasada jest taka, że system gra najlepiej wtedy, kiedy:
1. Tweetery są umieszczone NIE dalej niż 15 cm. od wooferków
2. Nie są skierowane wprost na słuchających (muszą być lekko "stłumione")

Dzis rozebralem drzwi i poprzymierzalem glosniki. O ile 13cm po malych przerobkach wejda, to 16cm wymagaja juz wiekszych modyfikacji. Bez dodatkowych paneli, na standartowym boczku, to ja tego nie widze. Dlatego chyba zdecyduje sie na montaz glosnikow 13cm.

Ma ktoś już ktoś z Was zamontowane głośniki 16?

PiotrW: MaciekGt, Tomek Mydłowski, Lego, Ja (miałem bo sprzedałem )....
Zychu - montuj 16 - mowie Ci Poza tym - jak mowisz - chcesz montowac glosniki - na BOCZKU??? - bardacha straszna - głośnik nie zagra tak jak powinien zamontowany na jakims kawałku boczka - trzeba go krecic do blachy...

KrawatOpisz ten temat troche szerzej. Były problemy z montażem, jak sobie z tym poradziłes? Dlaczego się ich pozbyłeś?

Cytat:
2003-11-28 23:57:46, Krawat pisze:
Poza tym - jak mowisz - chcesz montowac glosniki - na BOCZKU??? - bardacha straszna - głośnik nie zagra tak jak powinien zamontowany na jakims kawałku boczka - trzeba go krecic do blachy...

Zle sie wyrazilem, glosnik bedzie oczywiscie przymocowany do blachy. Powinno byc tak: "Bez dodatkowych paneli, PRZY standartowym boczku, to ja tego nie widze"

Chyba jednak bede montowal te 16, bo okazalo sie, ze glosniki, ktore przymierzalem wczesniej do drzwi (z jakiejs starej kolumny) byly ciut wieksze i dlatego sadzilem, ze 16 nie wejda. Wczoraj ogladalem jednak w sklepie kilka i sa znacznie mniejsze. Wydawalo mi sie, ze podawany rozmiar oznacza srednice samej membrany, a nie calego glosnika, czyli wyszlo mi, ze przymierzalem wczesniej glosnik 20cm. Stad moje negatywane wrazenia
Postaram sie pstryknac pare fotek po montazu.