Do fachowca w tej dziedzinie wiele mi brakuje ale chciałbym się na ten temat wypowiedzieć ponieważ miałem podobny problem.
Podczas rozpędzania auta jak mocniej depnąłem gaz to skrzynia i reduktor wpadały w takie wibracje że też myślałem że wysiądą z auta. To samo było podczas jazdy pod strome wzniesienie z pasażerami itp. Jednym słowem kiedy skrzynia przekazywała na reduktor duży moment obrotowy to działy się rzeczy naprawdę tragiczne :: Co było przyczyną ???
Otóż przyczyna tkwiła w mocno zużytym łożysku reduktora , na którym "wisi" napęd tylnego mostu. Mało tego że łożysko to wyrobione było też gniazdo w którym ono było osadzone. Wymieniłem obydwa , czyli to od napędu przedniego i tylnego ale niestety luzy w gnieździe zostały więc fachowcy wstawili mi tuleję. Ze 2 latka to pociągnie ale w przyszłości czeka mnie wymiana obudowy reduktora.
No ale do rzeczy.... Wszystkie stuki , szarpania i wibracje ustały "jak ręką odjął". NIE CENTROWAŁEM reduktora względem skrzyni , nie centrowałem wogóle niczego. Złożyłem tak jak było nabijając wcześniej znaki punktakiem żeby słożyć tak samo jak było. Teraz rozpędzam auto do 100 bez żadnych przykrych objawów !!!!
I to właśnie byo przyczyną !
Jeśli chciałbyś wiedzieć jak ta usterka została zdiagnozowana to powiem Ci że było to przy okazji wymiany sprzęgła w warsztacie samochodowym. Facet przy mnie szarpnął za tylni wał (tuż przy reduktorze) , pociągnął go do góry i na dół no i luzy były takie że znalazłby je nawet laik. Pokazał mi to z myślą o tym że pojawię się u niego ponownie. Nie doczekał się
Teraz w ramach podsumowania chciałem dodać że u Ciebie ta usterka może mieć również inne przyczyny. Warto poczytać posty o centrowaniu skrzyni i reduktora !!!! Powinieneś też zaobserwować w jakiej dokładnie sytuacji pojawiają się te szarpania skrzyni. Co innego kiedy jest to przy ruszaniu a co innego jak przy gwałtowniejszym rozpędzaniu auta. Kiedyś miałem takie jaja jak jeszcze jeździłem UAZEM....
Jak uda Ci się to naprawić to napisz koniecznie na forum co i jak !
[ wiadomość edytowana przez: adam242 dnia 2005-12-22 19:30:57 ]