Jaki olej do silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nadszedł czas wymiany oleju, mam 180.000 przebiegu. Jaki olej radzicie wlać do tej pory jeźdxiłem na Quaker State 15W40. Jeździć na tym samym czy zmienić?

[ wiadomość edytowana przez: bandzior dnia 2003-12-12 12:21:06 ]

no co za pytanie???!!!!!! ELF SPORTI 15w/50

Domyślem się że to jest mineralny?? ale 15w40 chyba??

[ wiadomość edytowana przez: bandzior dnia 2003-12-12 13:32:56 ]

Mój tata śmiga na Lotosie podajże coś koło 30W/50 bo twierdzi że po 80 tys. jest już zużyty więc musi byś gęstrzy, ale to już od uznania i stylu jazdy. Moim zdaniem większej róznicy to nierobi ale jak się mu depcze go garach to radze coś koło 15W/50, ale jak spokojnie to 30W/40 lub 50. A w szczególności że masz duży przebiego radziłbym ten 30W. Jak śmigasz na gazie to poszukaj bo gdzies widziałem olej do silników zasilanymi gazem.

Ja jeżdże na Lotos City 10W 40 i sobie go chwale i nie jest drogi

Śmigam na benzynie.

Osobiście bym polecał troche gęstrzy coś koło 30W/40 lub 50 na takim przebiegu ale to już twoja nieprzymuszona wola.

Ja i tak uszlachetniam olej MOTOR LIFE więc chyba 15W40 wystarczy bo ten gęsty przy -15 będzie jak żelki - tak mi się wydaje

Popieram Alana!!

-----------------
audio... moje marzenie to porządne audio...

Napewno 15w50 ??? Nie ma takiego nawet na stronie elfa jest 15w40

no pewnie ze 40pierdzielnelo mnie sie

no właśnie o ten chodzi!!

-----------------

A moze 10W40 pólsyntetyk?

zależy czy jeździłeś na organicznym czy półsyntetyku!! bo jeśli na organicznym to nie polecam zmiany na półsyntetyk- szczególnie przy Twoim przebiegu

-----------------

ja mam ponad 250tsy przebiegu i od nowosci na elf sporti i chodzi

Ja do swojego leję mineralny LOTOS 15w/40 i chodzi jak złoto, mam 128 tyś. przebiegu.

Gdybym wlał teraz syntetyka to pewie by wyleciał w powietrze bo nagary by się roztopiły A wiadomo jak to jest w starych silnikach.

Kupiłem półsuntetyk 10w40 i zobaczymy najwyżej będzie mały remoncik

Mały....

Dół jest po remoncie więc może teraz tylko góra zostanie

Tylko żebyś nie lej oleju jadalnego bo wtedy na bank będzie remoncik, atak to nie wydaje mi sie .