Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2002-08-29 11:05:17 Mam pytanie dotyczace instalacji gazowej w samochodzie: chodzi mi o wady i problemy z tym zwiazane (zalety chyba znam!).
Interesuje mnie obsluga takiej instalacji, co ile trzeba ja wykonywac, co sie wymienia, a co czysci, ile to kosztuje, co ile lat trzeba wymieniac jej elementy (slyszalem, ze zbiornik co 10 lat), jak sprawdzic stan instalacji zainstalowanej juz w samochodzie i ile to kosztuje? Wiem, ze na forum jest mnostwo "zagazowanych" , wiec moze pomozecie!? Z gory bardzo dziekuje. Pozdrawiam Adamus i jego... |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2002-08-29 11:48:22 To jeszcze pytania pomocnicze:
1. jakie macie "zasiegi" na pelnym zbiorniku gazu? Ile tam wchodzi tego gazu? 2. Ile wazy instalacja gazowa i jak to wplywa na zachowanie sie Poldka przy szybkich zakretach? Pozdrowka Adamus |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2002-08-29 12:36:46 Cześć również nie jestem expertem ale powiem to co wiem :
więc: - napewno stracisz trochę mocy - pogorszona jazda w wilgotne dni - niestabilny na zimnym silniku (dot. gaźnikowych) - spalanie około 2 litrów więcej gazu niż benzyny na 100 km co do sprawdzania to co jakiś czas odkręcam korek w parowniku aby spuścić szlam który się tam zbiera. Osobiście nie odczuwam na zakrętach żadnej różnicy Butlę mam 60 litrów , wchodzi w nią coś około 50l.Zasięg w trasie 500km na silniku 1,6. W mieście różnie w zależności od sposobu jazdy |
wit atu plus gdynia | 2002-08-29 19:12:24 no ,a teraz wszyscy gazownicy się na mnie obrażą zaletą jazdy na gazie jest tylko cena ,no i ekologia .mój szwagier który prowadzi warsztat samochodowy twierdzi , i chyba słusznie że gaz jest do zapalniczek,tyle mojej na ten temat opinii. |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2002-08-29 19:27:47 Nie zgodze się z dzierzanem
ja tego nie zauważyłem. Na gazie pojadę szybciej niż na benzynie, zbiera się tak samo. Czyli zależy jak leży. wit |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-08-29 21:14:35 A mi zmuliło poldasa Chociaż dokładnie jeszcze go nie testowałem to widze, że nadaje sie tylko do spokojnej jazdy, "gazowanie" i wysokie obroty nie robią na silniku wrażenia - buczy ale nie ciągnie, zimny troche się dławi. Mam nadzieje, że to jest do poprawki bo instalacje mam od 2 dni i przejechanych 20 km... 1,6 GLE LPG Lovato.
P.S. Zaletą instalacji LPG jest fakt, że w końcu rzeczywiście możemy dodać GAZU no i silnik jest troszke elastyczniejszy. |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-08-29 22:48:41 Co do elastyczności, to nie do końca tak jest. Samochód przestaje szarpać, ale to nie znaczy że jest bardziej elastyczny. Do tego wszystkiego trzeba dołożyć co ok.60-80 tys. km regeneracje parownika (200 zł) w zależności od tego czy się zapala na benzynie czy nie (membrana twardnieje).
Mam butle 65 wcgodzi ok 56 l. starcza na ok. 450 km. Niestety składane fotele są już bezużyteczne, chociaż trzymam za nimi trójkąt ostrzegawczy (zmieścił się VDC - jaki pływak zmieniasz co 6 m-cy, gaźnika ?? Pozdrawiam, Konrad_Polk Góraszka Wcześniej Warszawa-Imielin :-O |
3LiTe Miłośnik FSO Był PN jest NU II 2.0 Warszawa-Bielany | 2002-08-30 00:40:58 U mnie lekki spadek mocy na gazie - niewielki , i lekkie pogorszenie elastyczności najbardziej widoczne w bardzo niskich obrotach - mul na 2-gim biegu od 1000 do ok 1800 obr/min, jednak przy normalnej jeździe jest to niezauwazalne ale jak sie tocze to redukuje na 1 a nie zostaje na 2 jak na bezynie. Do butli wchodzi ok 30 l gazu i starcza na : prawie 300 w trasie (jakies 280) i niecale 200 (170-180) w miescie, ale nogi zbyt delikatnej nie mam (nie kręcę też go do przesady). Instalacja ma okolo 8 m-c i przejechane 20'000 km. Jak narazie zero problemów jedynie po 15'000 km wymieniłem filtr gazu a po 10'000 km spóściłem szlam z parownika ( -- robi sie to na rozgrzanym silniku - na dole parownika jest taka specjalna zakrętka - jak ją odkręcisz to samo sie wyleje)
Pozdrawiam 3LiTe 1.6 GLi - LPG-Lovato (bez kompa) |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2002-08-30 10:35:49 Zgadzam sie z Wit`em, ze gaz jest do zapalniczek i silnikowi dobrze nie robi, ale rozne sa koleje losu i dlatego pytam o koszty i wady tego rozwiazania.
Ale aby rozwiac watpliwosci: Rovera nie "zagazuje"! Pozdrowka Adamus |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2002-08-30 10:42:44 Bez przesady z tym gazem do zapalniczek, nie wiem czy czytaliście artykuł z naszej strony w Warto Wiedzieć o najnowszej instalacji gazowej jeżeli nie to poczytajcie
w skandynawi VOLVO produkuje już wersję aut zasilanych gazem ziemnym czyli takim jak w kuchenkach, tankować można w kuchni |
keen Miłośnik FSO Passat 94'; Komar 81 ... Ostrowiec Świętorzyski | 2002-08-30 11:22:39 Cześć. Mam polda na gazie od roku. Przez ten czas wymieniłem
tylko : parownik,pływak,olej,.......... itd, ale i tak jest ekonomiczniejszy. Na zbiorniku 65l(52) przelatuje 550 km (Ostrowiec -Gdańsk). Co do mocy to teraz nie czuje straty. Na starym oleju (pewnie był to lotos) prawie nie dalo sie jeźdżić teraz wlałem ELF 100/15 sport sri i efekt piorunujący. Pozdrawiam ps. Co do butli to oczywiście stara czerwona czeszka na pół bagażnika [ wiadomość edytowana przez: keen dnia 2002-08-30 20:50:02 ] |
wit atu plus gdynia | 2002-08-30 12:09:46 ale to jest volvo nie te materiały i technologia.rzecz gustu,ja też się nie zagazuje. |