MotoNews.pl

Pytanie o silowniki zamka centralnego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos z was bawil sie z silownikami?
czy jest sens je wyciagac zeby je przeczyscic, nasmarowac, czy sa wogule rozbieralne?
A pytam bo w zimie zdazalo sie ze nie chcialy otwozyc wystarczylo troszke slonka i zaczynaly dzialac

Tabaluga

witam,

to jest chyba problem, którego każdy doświadczył w zimie. ja myślę, że to bardziej mróz niż jakieś zabrudzenia.

podr

z tego co sie orientuje to silownikow od centralnego sie nie czysci one albo dzialaja albo nie jedynie mozesz sprawdzic polaczenia i ewentualnie przeczyscic

Witam.
Możesz wyjąć i przeczyścić ale z zewnątrz, bo nie polecam ich rozbierania (stawiam kratę browca że po rozłożeniu i złożeniu nie będą działać ) . Przyczyną że staną Ci (bez zbereźnych skojażeń ) centralny to woda która pod wpływem ujemnej temperatury zamarzła w zamku lub przy siłowniku. Polecam prysnąć jakimś smarem penetrująco-konserwującym lub środkiem który wygoni gdzieś tą wodę i brud z okolic siłownika.

Witam i pozdrawiam ... Panowie to nic innego jak wilgoć poprostu siłowniki zamarzają ja latem użyłem smaru penetrującego jak powiedział kolega wyparł wode i tej zimy nie miałem problemów no chyba że z przymarzającą uszczelką he he

Wielkie dzieki za odpowiedz
Teraz zaoszczedze czas i......silownik

tabaluga