Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2004-08-10 20:47:55 Wczoraj i dzisiaj zagotowało w mojej Omedze 2,5TD płyn chłodniczy i gdzieś z lewej strony jak się stoi przodem do auta wypierniczyło go na silnik aż dym szedł prawdopodobnie w okolicy zbiornika wyrównawczego i filtru powietrza bo widać ślady na plastikowej pokrywie nad kolektorem..
Objawy: zaczyna się od wahań temperatury pomiedzy 90 a 100 stopni następnie spada do ok 95 i nagle rośnie do ponad 100 i wypierdziela płyn w miejscu gdzie opisałem wyżej. Jak doleję i po chwili włącze silnik to nie widać żadnego wycieku. Zauważyłem że najbardziej temperatura skacze jak obroty spadają tzn. jak jadę na luzie. Podejrzewam, że to sprawka termostatu lub pompy wodnej ale ja się na tym za bardzo nie znam więc zwracam się do Was. Wszelkie sugestie będa mile widziane. Dzięki z góry. |
kalafior grabiarka na rope gdzies daleko | 2004-08-11 10:45:06 poczytaj sobie to:
ostatnio sporo bylo o TDS i przebojach z glowicami Mi tez znikal plyn chlodniczy TDS i moje przeboje [ wiadomość edytowana przez: kalafior dnia 2004-08-11 10:46:23 ] |
adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2004-08-11 21:19:51 No i wyjasniło....
Okazało się że przewód gumowy łączący termostat z chłodnicą był w dwóch miejscach pęknięty. Od strony termostatu przy opasce był jakby przecięty a od strony chłodnicy było pęknięcie. Dopóki silnik nie był rozgrzany było ok ale jak się płyn rozgrzał to zaczęło cieknąć i gotowało. Udałem się do serwisu Opla po w/w wąż a tu panowie mówią że trzeba czekać ok 3 dni bo tylko na zamówienie (pieprzony kawałek gumy za 45 zł !!!) więc dali mi jakąś cudowną taśmę do łatania węży gumowych zakleiłem i jest ok. Nic się nie grzeje nie gotuje i jest ok. Zobacze za kilka dni. Zastanawiam się tylko co było przyczyną takiego uszkodzenia w/w węża - starość czy coś innego ? |