Jak wymienic olej ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ktorm miejscu wylac a w ktorym wlac olej w modelu E30 ?

tak jak logika i grawitacja ci pozwolą, czyli:
wylac przez korek spustowy w misce olejowej, a wlac przez korek wlewowy ktory jest widoczny JAK BYK na silniku.

hmm...

Cytat:
2004-10-12 13:55:23, Marcin40 pisze:
W ktorm miejscu wylac a w ktorym wlac olej w modelu E30 ?

nie zapomnij o filtrze

Nie zapomnij najpierw wylać a potem dopiero wlać

ja dodam jeszcze że przed zalaniem nowego oleju należy zakręcić korek spustowy. ta uwaga to tak dla zaoszczędzenia kasy
pozdrawiam

Witam,
Nie wspomnieli Panowie o jeszcze jednej możliwości,która w tym przypadku wydaje mi sie najbardziej oczywista-wymianan oleju w punkcie serwisowym .
Jest wprawdzie jeszcze jedna możliwośc ale do tego trzeba dachowac -wtedy wszystko tak samo tylko odwrotnie
Pozdrowienia

jest jeszcze jedna. nie zmieniać oleju wcale i kłopot z głowy.

Cytat:
2004-10-13 08:21:37, MARCIN_RADOM pisze:
jest jeszcze jedna. nie zmieniać oleju wcale i kłopot z głowy.

Marcin,tu nie ma smiechu znam człowieka ,który przejechał bez wymiany 35tys.km.niezły kat

możemy, jak chcesz, podyskutować na temat olejów silnikowych. zadam ci jedno pytanie, co by było gdyby producenci olejów zalecali ich wymianę co 50 tysięcy? nie dziwi cie fakt, że 20 lat temu, kiedy oleje były marnej jakości, zalecano wymieniac olej co 10 tysięcy, a teraz gdy oleje sa wyśmienitej jakości zaleca się je wymieniac co 15-20 tysięcy?
prawda jest taka że na każdym z obecnie produkowanych olejów, można zrobić 70 tysięcy (nawet w dieslu) bez wyraźnego pogorszenia jakości tego oleju, trzeba tylko zmieniac filtr co 10 tysięcy. oczywiscie jest wymóg czasowy, tzn olej się utlenia, starzeje.
pozdrawiam

Nie wiem czy już wspominałem, ale znam prawdziwą historie z serwisu skody, kiedy to klient przyjechał po pomoc, bo mówi że mu auto nie odpala, a więc scholowali i zaczynają kombinować, no i wszystko sprawne a auto nie chce odpalić, no to pytają właściciela co robił, no a On że nic, no ale może coś jednak, no a on tylko że olej zmieniał, hmm myślą, no a ile tego oleju pan wlał (to chyba było przypadkowe pytanie), no a klient zdziwiony, no jak ile?! DO PEŁNA!!

Cytat:
2004-10-14 13:09:01, MARCIN_RADOM pisze:
możemy, jak chcesz, podyskutować na temat olejów silnikowych. zadam ci jedno pytanie, co by było gdyby producenci olejów zalecali ich wymianę co 50 tysięcy? nie dziwi cie fakt, że 20 lat temu, kiedy oleje były marnej jakości, zalecano wymieniac olej co 10 tysięcy, a teraz gdy oleje sa wyśmienitej jakości zaleca się je wymieniac co 15-20 tysięcy? prawda jest taka że na każdym z obecnie produkowanych olejów, można zrobić 70 tysięcy (nawet w dieslu) bez wyraźnego pogorszenia jakości tego oleju, trzeba tylko zmieniac filtr co 10 tysięcy. oczywiscie jest wymóg czasowy, tzn olej się utlenia, starzeje. pozdrawiam

Rozumiem co masz na myśli,ale on przejechał tyle kilometrów na zwykłym mineralnym mobilu (zapomniałem dopisać) na takim oleju chyba żal męczyć silnik tyle kilometrów.

oleje mineralne klasy SH są naprawde dobre. przebiegi tak duże na takim oleju nie sa rzeczą nie do osiągniecia. zapewniam że przy wymianie filtra oleju co 10 tysięcy, mozna na takim oleju zrobić 70 tysięcy bez uszczerbku dla silnika. chodzi o to że gdyby producent zalecał wymianę oleju co 50 tysięca zamiast, jak teraz co 15. to zarobiłby 3 razy mniej niż zarabia teraz.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2004-10-15 03:43:12 ]