TEN SILNIK 1,6 A GAZ DO NIEGO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ten silnik wytrzyma założenie i użytkowanie go na gazie???

proszę o pomoc...
fotka silnika ponizej..

Wytrzymać to wytrzyma, ale nie będzie nigdy chodził w 100% tak jak na benzynie, jeszcze zależy jaki ten gaz bo jak zwykły syf za 1000 zł to lepiej daj sobie spokój silnik na takim gazie traci sporo mocy. W grę ewentualnie wchodziłby wtrysk, ale to już spory wydatek. Masz silnik 1,6 w benzynie i chyba dużo ci nie pali więc nie opłaca ci się gazu wsadzać. Gaz to same kłopoty, ale kto się nie przekona sam na własnej skórze ten nie wie.

Cytat:
2007-05-11 17:06:46, Pietras_BMW pisze:
Wytrzymać to wytrzyma, ale nie będzie nigdy chodził w 100% tak jak na benzynie, jeszcze zależy jaki ten gaz bo jak zwykły syf za 1000 zł to lepiej daj sobie spokój silnik na takim gazie traci sporo mocy. W grę ewentualnie wchodziłby wtrysk, ale to już spory wydatek. Masz silnik 1,6 w benzynie i chyba dużo ci nie pali więc nie opłaca ci się gazu wsadzać. Gaz to same kłopoty, ale kto się nie przekona sam na własnej skórze ten nie wie.

ja myslalem na wtrysku gas zalozyc, a bmka spali ja lubie ostro depnac a wtedy spala nie malo....

Nie, nie!
Nie montuj gazu. Szkoda. Masz na tyle ekonomiczny silnik że musiałbyś trzaskać tysiące kilometrów miesięcznie aby to się zwróciło i przynosiło oszczędności.

Gaz to lipa !! nawet sekwencja. wiem bo mam

wiec dziękuje wszystkim za wypowiedzi, chyba przy paliwie faktycznie zostanę,

Mądry wybór. Zobacz wszyscy ci odradzają więc chyba coś w tym jest

Ja mam inne doświadczenia. Silnik M40, instalacja II generacji,
z e r o problemów, jedynie auto trochę słabsze, ale w każdej chwili mogę nacisnąć guzik i jadę na benzynie z pełna mocą, instalacja już dawno się zwróciła, teraz cieszę się tanią eksploatacją. Poza regulacjami raz do roku instalacja nie była dotykana.
W moim przypadku same plusy, ale oczywiście róznie z tymi instalacjami bywa dlatego nikogo nie namawiam.
Silnik 1.6 w mieście też potrafi swoje łyknąć, instalacja zwraca się przeciętnie po 15 000 km

Mam identyczny silnik (M43) i nie zakładałem instalacji. Auto w sumie jest dość ekonomiczne, chociaż po ostatnich podwyżkach PB portwel staje się coraz lżejszy. :/ Na szczęście te 8.3l na 100 w cyklu mieszanym jest jeszcze do przełknięcia.

Cytat:
Silnik 1.6 w mieście też potrafi swoje łyknąć, instalacja zwraca się przeciętnie po 15 000 km

TUTAJ jest program, dzięki któremu możemy to sobie policzyć. Ale wszystko zależy od aktualnych cen PB95 i gazu. Kiedy benzyna była za ok. 3.60 wyszło mi, że instalka zwróci się po ponad 65 000 km, a teraz po ok. 15 000.

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: Miro600V dnia 2007-05-11 22:41:33 ]